Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η "ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ" ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Από την Εταιρεία Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής κυκλοφορήθηκε ο τόμος Φιλοτεχνία που είναι ένα αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο Παπά, πολυσέβαστο και αγαπημένο της Ιδιωτικής Οδού, με αφορμή το ιωβηλαίο (50 χρόνια) ιερωσύνης του.
Ο ογκώδης τόμος (830 σελίδες) περιλαμβάνει επιστημονικές εργασίες διακεκριμένων καθηγητών και καλλιτεχνών για θέματα θεολογικά, ιστορικά και κυρίως τέχνης και δη αγιογραφίας και ζωγραφικής. 
Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που φέρουν τους τίτλους: Θεολογικά Παράτιτλα, Ο λόγος της Εικόνας, Ο τρόπος της Εικόνας και Οι τρόποι της τιμής. Το τμήμα του τόμου που επιγράφεται Η Εικονογράφηση δεν περιλαμβάνει μόνο εικόνες, ως τεκμήρια κάποιων μελετών, αλλά και σημαντικά έγγραφα ιστορικού περιεχομένου ή φωτογραφίες που υποστηρίζουν άκρως ενδιαφέρουσες εργασίες όπως: "Οι θετικές επιστήμες στην υπηρεσία συντήρησης των έργων τέχνης" ή "Το κυκλοφοριακό σύστημα στην Κωνσταντινούπολη". 
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται στον τόμο εργασίες στα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Επισημαίνω ιδιαιτέρως την παρουσία, δια κειμένων τους, των ζωγράφων γυναικών Γευσώ Παπαδάκη-Ελματζίογλου, Έλλης Μέλη και Ελένης Ταπτά, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί από τον Γέροντα Χαλκηδόνος στην, μοναδική στο είδος της, σειρά του Πολίτες Ζωγράφοι.   
Στο Παράρτημα του τόμου περιέχονται τα της τιμητικής εκδηλώσεως που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής για τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στις 28 Απριλίου 2010.
Ο τόμος Φιλοτεχνία ανοίγει με ένα εκτενές και κατατοπιστικότατο κείμενο του καθηγητή Βλασίου Φειδά για τον Βίο και την Πολιτεία, ήτοι την εκκλησιαστική διακονία και το συγγραφικό έργο του Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου.

Στο γράμμα του προς τον Μητροπολίτη Ελβετίας Ιερεμία - επειδή την πρωτοβουλία για την έκδοση του τόμου είχε το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας, στο Σαμπεζύ της Γενεύης - ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γράφει, μεταξύ άλλων, για τον Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο:
"Ανήρ σπανίας θεολογικής και θύραθεν παιδείας, περί ής ού χρεία λέγειν κατά μέρος, χαρακτήρ εν πάσι συγκεκροτημένος, επ' αρετή γνησία διακεκριμένος, επί ευθυκρισία αναγνωριζόμενος, επί σεμνότητι βαθεία μεμαρτυρημένος, εν δε τη αφοσιώσει προς την Μητέρα Εκκλησίαν υποδειγματικός...".
Ο Πατριάρχης δεν υπερβάλλει. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω έτι μάλλον είναι το άτυφον του ανδρός, πράγμα σπάνιο – δυστυχώς - στους καιρούς μας ακόμα και στα εκκλησιαστικά πράγματα. Δεν προκαλεί τον έπαινον ούτε μένει σ’ αυτόν όταν του απονεμηθεί.
Επίσης, η σειρά Πολίτες Ζωγράφοι, αλλά και άλλα Πολίτικα «χρονογραφήματα» που έχει δημοσιεύσει ο Γέρων Χαλκηδόνος στην ιστορική εφημερίδα Απογευματινή της Πόλης, μαρτυρούν την βαθιά αγάπη του για την Βασιλεύουσα και τη Ρωμιοσύνη, αποφεύγοντας κορώνες και φτηνούς συναισθηματισμούς.
Η γραφή του είναι για τους αδαείς προκλητική, γιατί η ματιά του είναι διαφορετική. Δεν στέκεται στην επιφάνεια, αλλά εισχωρεί στην ουσία, ανατέμνοντας εν σοφία - και δεξιοτεχνική ειρωνεία ενίοτε - το θέμα που πραγματεύεται. Και βέβαια αυτή η πρωτοποριακή οπτική γωνία συνιστά και τον ουσιαστικό διάλογο του Γέροντος Χαλκηδόνος με τον καιρό μας, με το πνεύμα και την τέχνη του.
Από καρδιάς πολλά τα έτη του!
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο πολύς και βαθύνους Thano Pappas, ο Γέρων, ήτοι, Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ασχολήθηκε και πάνυ ενασχολείται με το κάλλος και την ωραιότητα -αλλά και την τεχνοτροπία και την αναφορά- της Εκκλησιαστικής εικόνας και όχι μόνον! Ας είναι πολλά τα έτη του!

Related Posts with Thumbnails