Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ" ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ


Η φωτογραφία που αναρτώ, αγαπητοί συνοδίτες, είναι νομίζω ιστορική πια.

Η χορωδία του πρωτοψάλτου Θεοδώρου Βασιλικού στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης με τον μακαριστό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.
Της χορωδίας μέλος και η ελαχιστότης μου.
Φοιτητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχα τότε στην χορωδία του Θ. Βασιλικού, με την οποία πήγαμε τέλος Οκτωβρίου του 1986 στην Ασίζη της Ιταλίας.
Η χορωδία έψαλε στην πρώτη μεγάλη εκείνη Διαθρησκειακή Συνάντηση που οργάνωσε το Βατικανό.
Μετά την Ασίζη ψάλαμε στη Ρώμη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, κατά την συνήθη ανοιχτή ακρόαση του Πάπα.
Ταύτα προς ενημέρωσιν των γελοιοδεστάτων "αντιοικουμενιστών". Για να ξέρουν την "οικουμενιστική" μου πορεία, που έχει βάθος χρόνου!
Λυσσομανούν εναντίον της Ορθοδοξότητός μου στους ιστοτόπους τους, αλλά το μόνο που καταφέρνουν με επιτυχία - είναι αλήθεια - είναι να με διασκεδάζουν αφάνταστα.
Πιστεύω αύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας, να μου ρίξουν και κανένα ανάθεμα!
Οι δυστυχείς και πεπλανημένοι!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα των "ορθόδοξων αντιοικουμενιστών" πέρα από τη γραφικότητά του, έχει ξεφύγει πολύ. Δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί κάποτε με τη δέουσα εκκλησιολογική σοβαρότητα από την εκκλησία, υποπτεύομαι όμως που θα καταλήξει. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους...

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είναι Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Σήμερα λοιπόν η Εκκλησία αποδοκιμάζει και απορρίπτει:

"Άπαντα τα παρά την Εκκλησιαστικήν Παράδοσιν και την διδασκαλίαν και υποτύπωσιν των Αγίων και αοιδήμων Πατέρων καινοτομηθέντα ή μετά τούτο πραχθησόμενα".

Δεν είναι η Εκκλησία και η ορθόδοξη θεολογία πεδίο πειραματισμών, ατομικών στρατηγικών και αυθαίρετης υποκειμενικότητας.

Ακολουθώντας τους Αγίους Πατέρες ας υπακούσωμε εν ταπεινώσει στην Εκκλησία υπέρ ής Χριστός απέθανε.

"Φωτισθήναι και είτα φωτίσαι".

Ανώνυμος είπε...

Να προστεθεί , μέρα που είναι, ότι δεν υπάρχει Προπατερικότητα και Μεταπατερικότητα.
Υπάρχει η Πατερικότητα η διαχρονική συνέχεια και συμφωνία των Πατέρων,το consensus patrum.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 13 Μαρτίου 2011 2:31 μ.μ., ας μην ασχοληθούμε με το εάν κάποιοι αντιοικουμενιστές ή κάποιοι οικουμενιστές είναι γραφικοί.

Εδώ έχουμε μια θεολογική αντιπαράθεση για σημαντικότατο θέμα.

Συμφωνώ ότι το θέμα του οικουμενισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα εκκλησιολογική σοβαρότητα από την εκκλησία.

Θα σημειώσω εδώ ότι στην ιστορική της πορεία η Εκκλησία ουδέποτε θεώρησε το ζήτημα των αιρέσεων και της συνακόλουθης νόθευσης της δογματικής διδασκαλίας, ως κάτι ασήμαντο και γραφικό.

Αντίθετα η Εκκλησία συνέδεε πάντοτε και συνδέει το ζήτημα της ορθής γνώμης περί την πίστι, δηλ. της ορθοδοξίας, με τη σωτηρία του ανθρώπου και την ένωσή του με το Θεό.

Άρα το ζήτημα δεν είναι ηθικά ουδέτερο ούτε εκκλησιολογικά ασήμαντο.

Είναι πολύ σοβαρό και έχουν δίκιο τα μέλη της Εκκλησίας να σκέπτονται και να ανησυχούν.

Ιδιαίτερα βέβαια στην πατρίδα μας την Ελλάδα που οι πολίτες της από παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με έντονο τρόπο και μεγάλο ενδιαφέρον αναμειγνύονται στα κοινά, εκφράζουν τις απόψεις και ανησυχίες τους, συζητούν για τα προβλήματα, τις ιδέες,την αλήθεια, λαμβάνοντας θέση,αδιαφορώντας συχνά για το προσωπικό κόστος.

Και κάτι τελευταίο:
Καλές και χρήσιμες οι εγκύκλιες γνώσεις, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.
Αλλά δε φτάνουν για να κατανοηθεί η διδασκαλία του Χριστού και της Εκκλησίας εάν δε συνοδεύονται από το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που επισκέπτεται τους "ταπεινούς και καθαρούς τη καρδία".

skeptomenos

Ρ.Σ. είπε...

Φωτογραφία ντοκουμέντο! Με τον άγιο Ποντίφικα κιόλας!
Τι να κάνουμε στους ταλιμπαν αν δεν καταλαβαίνουν ότι οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ένωση. ούτε νοιάζεται κανείς για "ένωση", αφού πρέπει πρώτα να γίνει "σχίσμα"

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το Σχίσμα Ρ.Σ.;
Μα το Σχίσμα υπάρχει από το 1054.

(Για να μη ξεχνάμε, το 1054 μ.Χ. επί Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριου ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος εισέβαλε στο Ιερό του Ναού της Αγία Σοφίας -σε ώρα Θείας Λειτουργίας- και άφησε πάνω στην Αγία Τράπεζα λίβελλο που περιείχε τον ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟ του Πάπα Λέοντα του Θ΄ για τον Πατριάρχη και για όλους τους ορθοδόξους που δε δέχονταν τις κακοδοξίες του.
Κατόπιν η Ενδημούσα Σύνοδος του Πατριαρχείου συνήλθε και ανταπέδωσε τον αναθεματισμό.
Αυτό ήταν το οριστικό Σχίσμα).

Και από τότε συνεχίζεται η χιλιετής συζήτηση για την «ένωση».

Σε άλλα χίλια χρόνια από τώρα, ίσως ο Πάπας αποφασίσει να επιστρέψει στην ορθή πίστη και στην προ του σχίσματος καστάσταση.

Ανώνυμος είπε...

καμαρώνεις κιόλας, έλεος

Ανώνυμος είπε...

Οι Αλάθητοι καμαρώνουν και οι φίλοι των Αλαθήτων. Εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί κάνουμε και λάθη και δεχόμαστε απλά ότι η σκέψη δεν αποτελεί έγκλημα.

("1984",Όργουελ, έγκλημα σκέψης)

Ρ.Σ. είπε...

είναι πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη ότι κάποιοι άνθρωποι (πάπες, πατριάρχες κλπ) αποφασίζουν, επειδή τσακώθηκαν, να μοιράσουν το ένδυμα του Χριστού και εμείς να τους ακολουθούμε στα τυφλά.
σχίσμα δεν νοείται στο σώμα του Χριστού.

Related Posts with Thumbnails