Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Η ΚΥΟΦΟΡΟΥΣΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΓΚΟΡΝΤΑΝΑΣ ΡΑΝΤΟΓΙΕΒΙΤΣ


Στην ταλαντούχο σερβίδα ζωγράφο Gordana Radojevic, συζύγου του καλού φίλου συνθέτη και πιανίστα Δημήτρη Δημακόπουλου, είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτησή μας, με αφορμή έκθεση έργων της στην Αμαλιάδα.

Από τα έργα της είχαμε ξεχωρίσει την κυοφορούσα Παναγία. Χαιρόμαστε γιατί ο παμφίλτατος παπα Σταμάτης Σκλήρης, σπουδαίος αγιογράφος και θεωρητικός της αγιογραφίας, επέλεξε αυτό το έργο για να το παρουσιάσει μέσα από τα ένθετα τέχνης του περιοδικού Σύναξη, που μόλις κυκλοφόρησε (τεύχος 117).
Παραθέτω στη συνέχεια το κείμενο του παπα Σταμάτη για το έργο της Γκορντάνας.

Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΣΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Μέσα από μια γαλάζια και ροζ χρωματική πανδαισία με ποιητικό λυρισμό η νέα σερβίδα ζωγράφος Γκορντάνα Ραντόγιεβιτς μας παρουσιάζει μια συμπαθή εικόνα της Παναγίας που κυοφορεί το Θείο Βρέφος. Είναι καθισμένη στη γη και πίσω της φυλλώματα δένδρων την περιβάλλουν, αφήνοντας να φανεί ο ουρανός από ένα κυκλικό άνοιγμα που παίρνει τη θέση του φωτοστέφανου γύρω από την κεφαλή της. Τα μεγάλα κοντυλογραμμένα μάτια της μάς κοιτάζουν με αγάπη και στοργή θεομητορική, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν να διαφανεί και το δικό της εσωτερικό σκίρτημα έκπληξης προ του μυστηρίου της θεϊκής κυοφορίας. Το σώμα της ντυμένο με ανοιξιάτικα ροζ, γαλάζια και μοβίζοντα ενδύματα συμβάλλει κι αυτό στο να προσεγγίσουμε την υπέρ λόγον κύησιν της Παρθένου αγαπητικά και ταπεινά.
Η εικόνα μας παρακινεί να γονατίσουμε κι εμείς μπροστά στο θαύμα. Μας ενθαρρύνει όμως εξ ίσου και να βιώσουμε τα θεϊκά γεγονότα μαζί με την Παναγία, που απεικονίζεται πολύ κοντινή και φιλική μας, σαν να μοιράζεται μαζί μας τη χαρά για τη σωτηρία του κόσμου, αλλά και την μητρική προσωπική σπαρταριστή της ευφροσύνη. Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα γόνιμη δημιουργία της ταλαντούχου ζωγράφου, η οποία έβαλε μαζί με τη θεολογία του θέματος και συμμετοχή στο θαύμα με ψυχή και με αίσθημα.
Δεν θα θέλαμε να γίνουμε σχολαστικοί συνιστώντας στη ζωγράφο να προσέχει στη σύνθεση του νατουραλιστικού τοπίου με το εικονιζόμενο βυζαντινότροπο άγιο πρόσωπο, για να μη βασκάνουμε τη χαρά του Πρωτοστάτη Αρχαγγέλου που προϋποτίθεται εδώ να παραληρεί με τον υπέρθεο χαιρετισμό “επί Σοί χαίρει Κεχαριτωμένη πάσα η κτίσις!”. Είναι προτιμότερο να αφεθούμε να χαρούμε ανυπόκριτα ένα εικόνισμα που, με την αθωότητα της ζωγραφικής του, ανοίγει δρόμο για το ξαναζωντάνεμα της προσέγγισης και προσκύνησής μας στην Αγία Εικόνα της Εκκλησίας μας.

π. Σταμάτης Σκλήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails