Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ…Οπου ανθεί ο μέσος όρος παύω να υπάρχω. Μου είναι αδύνατον να ευδοκιμήσω μέσα στη μάζα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Οι ωραίες μειοψηφίες είναι το κάτι άλλο. Η τις κάνω σμαράγδι να φωτίζουν τη νύχτα μου, ή τις τρώω με σοκολάτα και σαντιγύ.
Γι αυτό και καμιά ολιγαρχία που εκτιμώ δεν έρχεται ποτέ στα πράγματα.
Όμως, γι αυτό ακριβώς την επιλέγω. Για να μην έρχομαι ποτέ στα πράγματα. Ερχομαι κι όχι μια μόνο αλλά εκατό φορές σ΄ ένα οποιοδήποτε Verve, στο La terre est blue comme une orange, στην Παρθένο της Σικίνου πριν να υπάρξει, στο Eau de Vervene, στο Poem in October, στον Ναυτίλο του Patek Philippe, στην Μικρή Πράσινη Θάλασσα. Ακριβές μειοψηφίες, σπάνια βιβλία, ιδίως αν το χαρτί τους είναι Velin pur fil Lafuma ή πάπυρος του 1600, όπως τα βρίσκουμε στα παλαιοπωλεία των μικρών πόλεων της Ευρώπης…


Τέτοια και άλλα παρόμοια ...παραδοξολογήματα γράφει ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού στο έργο του "Ο κήπος με τις αυταπάτες". Γι' αυτό και μας εκφράζει και μας συγκινεί ακαταπαύστως.
Ο “κήπος με τις αυταπάτες” του Οδυσσέα Ελύτη, λοιπόν, ένα έργο πολλαπλά επίκαιρο και μοναδικά ποιητικό στη δοκιμιακή μορφή του, αποτέλεσε την αφορμή για την ομότιτλη ομαδική έκθεση που συνδυάζει χρώμα, λόγο και δράση, στην Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39 στην Πάτρα.
Εικαστικοί και λογοτέχνες προσκλήθηκαν να επισκεφθούν τον “κήπο με τις αυταπάτες”, όπου ο ποιητής με τη γοητευτική σύζευξη των κειμένων και των εικαστικών δημιουργιών του και με λόγο πολιτικό και μαζί τρυφερό καλλιεργεί τη μνήμη, την ομορφιά και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην ιστορία και στα όνειρά του.

Οι καλλιτέχνες με πρωτότυπα έργα και οι λογοτέχνες με σύντομα χειρόγραφα κείμενα, αποτυπώνουν – με τα δικά του υλικά ο καθένας – ό,τι βλέπουν, ό,τι νιώθουν και ό,τι φαντάζονται στο δικό τους “κήπο”.
Μέσα από τη συνεργασία εικαστικών και λογοτεχνών προκύπτουν νέα επίκαιρα έργα, όπως και ενδιαφέροντες διάλογοι μεταξύ εικόνας και λόγου.
Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, κατασκευές και performance.
Την ελευθερία της έμπνευσης εγγυάται η βεβαιότητα της Άνοιξης και η ειλικρίνεια του βλέμματος σε μια συνάντηση εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων.
Εικαστικοί: Ηλίας Αηδονίδης, Διονύσης Ανδριόπουλος, Στάθης Ανδρουτσάκης, Hermann Blauth, Canuto Kallan, Χρήστος Γαρουφαλλής, Αντωνία Γρίβα, Έλλη Γρίβα, Άννα Καρατζά, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ιωάννα Καφίδα, Ανδρέας Κοντέλλης, Ένη Κούκουλα, Μένιος Κωστόπουλος, Χρήστος Κουτσούκης, Νίκος Μιχαλιτσιάνος, Ειρήνη Μπράττη, Δημήτρης Ντζουμάνης, Ηλίας Παπανικολάου, Νατάσσα Πουλάντζά, Δημήτρης Ταλιάνης, Magda Tammam, Γιώργος Τσεριώνης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Παναγιώτης Φερεντίνος και οι νέοι εικαστικοί από τη Φλώρινα: Χρήστος Δημητριάδης, Πέννυ Κορρέ, Θωμάς Μακιναντζής, Βαγγέλης Μπραγιάντσης, Ειρήνη Μώρου, Γαβριήλ Φτελκόπουλος.
Λογοτέχνες: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Σπύρος Βρεττός, Σταυρούλα Γάτσου, Θοδωρής Γκόνης, Νίκος Δήμου, Δημήτρης Κάββουρας, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Διονύσης Καρατζάς, Παναγιώτης Κερασίδης, Γιώργος Κοζίας, Μαρία Κοσσυφίδου, Βασίλης Λαδάς, Μαρία Λαϊνά, Κώστας Λογαράς, Θανάσης Πανουτσόπουλος, Ευγενία Παπανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Παππάς, Στρατής Πασχάλης, Φώτης Ρούμπος, Αντώνης Σκιαθάς, Γιώργος Τσακιράκης, Γιώργος Τσιρώνης, Μάγδα Χριστοπούλου, Γιάννης Χρυσανθόπουλος.


Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι αύριο Σάββατο 12 Μαρτίου στις 8 το βράδυ.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 15.00
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00
Κυριακή κλειστά

1 σχόλιο:

ΝΙΚΟΛΑΣ είπε...

"…Οπου ανθεί ο μέσος όρος παύω να υπάρχω...κλπ". ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ, Ο "ΤΟΥ ΟΛΙΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥΣ", ΣΤΟΝ "ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ". ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΝΑ 'ΞΕΡΕ Ο ΕΡΜΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ, ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ, ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΗΠΟ...

Related Posts with Thumbnails