Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΣΤΙΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ "Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝΤη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή», με θέμα την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαβάστε στο Φως Φαναρίου την ομιλία του Πατριάρχου.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε με αφορμή την 50η επέτειο της αποφοίτησης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Σχολή της Χάλκης, συνυπογράφουν το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και η ΕΡΤ. Το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή» παρουσιάζει μια αναδρομή στην ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι και το κλείσιμό της το 1971. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, η ερευνητική ομάδα του ΙΔΙΣΜΕ, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα, ταξίδεψε σε Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Κάλυμνο και Θεσσαλονίκη, συνάντησε και πήρε συνέντευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές αλλά και από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.
Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων ιστορικών.
Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν η Ειρήνη Σαρίογλου και η Μαρίνα Λεοντάρη, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το σχετικό σποτ που παραθέτουμε εδώ ως βίντεο είναι άκρως κατατοπιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails