Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.


Διαβάζω στο σημερινό Κυριακάτικο ΒΗΜΑ ότι ο "έλληνας" βιβλιοπώλης της Αστόρια Σαμ Τσέκουας το 2004 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος για την προσφορά του με τον τίτλο του πρεσβευτή του Ελληνισμού.
Η εφημερίδα έχει το "έλληνας" σε εισαγωγικά. Εγώ τα αφαιρώ. Ο Νιγηριανός Σαμ Τσέκουας δεν γεννήθηκε έλληνας, έγινε Έλληνας! Μέθυσε με το ελληνικό πνεύμα όταν μαθητής ακόμα στη Νιγηρία διάβασε μια αγγλική έκδοση της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Του κειμένου, δηλαδή, που σχεδόν μισούν οι έλληνες μαθητές όταν το διδάσκονται στα σχολεία. Τελικά ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80, σπούδασε Οδοντιατρική στην Θεσσαλονίκη και έφυγε για την Αμερική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα "το 1992 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seaburn στην Αστόρια, εκεί όπου «ο αέρας μυρίζει Ελλάδα». Ως σήμερα έχει εκδώσει 120 ελληνικούς τίτλους, ανάμεσα σε αυτούς και μια ποιητική σειρά, η οποία κυκλοφορεί με την επωνυμία Salonica Ρress. Τo 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο. Στα ράφια και στις αποθήκες του διαθέτει περισσότερα από 7.000 ελληνικά βιβλία".
Λέει θαυμάσια πράγματα ο Σαμ στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ. Αξίζει να τα διαβάσετε, αγαπητοί συνοδίτες.
Στέκομαι μόνο στην Ιδιωτική Οδό του:
"Υπουργοί Πολιτισμού έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το βιβλιοπωλείο του, τους έχει καταθέσει τις ιδέες του, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, δεν έλαβε καμία βοήθεια από την ελληνική πολιτεία.
«Αποφάσισα τελικά να κάνω ό,τι μπορώ και όσο μπορώ μόνος μου». Διοργανώνει εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, πρόσφερε δωρεάν μαθήματα ελληνικής στο βιβλιοπωλείο του για δύο χρόνια".



Ο Σαμ έκανε και κάνει ό,τι μπορεί μόνος του. Πορεύεται την Ιδιωτική Οδό των Ελλήνων πάντοτε με πάθος, χωρίς να προσδοκά τίποτα από κανέναν. Έχει κάνει τη στροφή του ο Σαμ πρόσω καταπάνω στον κίνδυνο, που λέει κι ο Ελύτης. Του ταιριάζουν, νομίζω, τα λόγια του ποιητή από την Ιδιωτική Οδό:

Ή θα συνθηκολογήσεις και θα μείνεις από τους εδώθε ή θα περάσεις πέρα. Προσοχή. Κανένας μην λιγοψυχήσει".
Ο Σαμ Τσέκουας νομίζω πως δεν θα λιγοψυχήσει. Τώρα για μας δεν ξέρω...

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και πατέρας μιας θαυμάσιας οικογένειας που έχει αληθινή και γνήσια αγάπη για την Ελλάδα.

Related Posts with Thumbnails