Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΧΕΡΙΑ ΑΝΙΕΡΑ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ!

Tην άδικη και εκδικητική απόλυση του Γιώργου Κοζία από την δουλειά του (εφημερίδα ΑΛΛΑΓΗ της Πάτρας), καταγγέλλουν με σχετικές ανακοινώσεις τους η ΕΣΗΕΠΗΝ, η Ομοσπονδία Τύπου και η Ένωση Υπαλλήλων Τύπου, το ΠΑΜΕ, και έπονται και άλλες μπορώ να υποθέσω συνδικαλιστικές οργανὠσεις.
Όλες οι σχετικές ανακοινώσεις αναφέρονται στην συνδικαλιστική δράση του Γιώργου Κοζία από διάφορα μετερίζια κατά καιρούς.
Εγώ λέω ότι η εργοδοσία της ΑΛΛΑΓΗΣ απέλυσε έναν ποιητή, και μάλιστα καθόλου τυχαίο. Φυσικά δεν περιμένω από μια στυγνή εργοδοσία να αντιληφθεί την ποιητική υπόσταση του Κοζία, γι' αυτό και τής κάνω ένα δώρο, κι ας μη το καταλάβει. Το ποίημα του Κοζία Το δώρο που πρόσφατα μάς πρότεινε το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση poema..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΖΙΑΣ

Το δώρο

Η Βεατρίκη το 'κλεψε
να το δώσει στον αγαπητικό της.
Το ξαναβρήκα σε κοσμηματοπωλείο
του Πόντε Βέκκιο, βεβηλωμένο.

Δυσκολεύτηκα να το αναγνωρίσω.
Το αγοράζω νύχτα το 'ριξα στον Αρνο.
Εχει περάσει από πολλά ανίερα χέρια.
Από προδομένες αγάπες
Ξεχασμένες.
Από τη συλλογή Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες, Στιγμή 2007

Η φωτό του Γιώργου Κοζία με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος μελοποίησε ποιήματα του Κοζία και τα παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι της Ιδιωτικής Οδού.

2 σχόλια:

Αριμαθαίος είπε...

Εκλεκτέ κ. Ανδριόπουλε, επιθυμώ να σε συγχαρώ, διότι ορθώνεις την φωνή σου, και προβάλεις την άδικη απόλυση ενός εργαζομένου, που εκτός των άλλων είναι και άνθρωπος του πνεύματος. Το ποίημα «Το δώρο» είναι υπέροχο, οδηγεί την φαντασία σε πολλές σκέψεις, και ο Άρνος ποταμός μαγευτικός όταν ήρεμα διασχίζει την πόλη.
Ζούμε ξανά σήμερα, σε ένα εργασιακό μεσαίωνα των αρχών του 1900. Μην περιμένεις τίποτα από στυγνές εργοδοσίες. Πληροφορήθηκα ότι φίλοι μου οργανωσιακοί απέλυσαν -και αυτοί- τον υπάλληλό τους μετά από 25 χρόνια.
Την απάντηση στα «χέρια τα ανίερα που απέλυσαν τον ποιητή» ας την δώσουν οι αναγνώστες της εφημερίδας όχι μόνο με διαμαρτυρίες αλλά και με μποϊκοτάζ. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ΙΕΡΟ, ας το κατανοήσουν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ελεος! δεν καταλαβαίνει κανείς ττι λεει και τι γράφει;

Related Posts with Thumbnails