Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ


Εγκαινιάστηκε χθες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο εκσυγχρονισμού».

Σχετικό φωτορεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα από τα εγκαίνια και την ομιλία του Πατριάρχου μπορείτε να δείτε αγαπητοί συνοδίτες στο Φως Φαναρίου.

Τους πολλούς προσκεκλημένους στα χθεσινά εγκαίνια υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 Σεκίπ Αντβάντιτς και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου ο υπεύθυνος προγράμματος Λάκης Βίγκας. Άλλωστε η ιδέα της έκθεσης ήταν του Λάκη Βίγκα, του οποίου ο πατέρας ήταν αρχιτέκτονας και γνώριζε την ιστορία των Ρωμιών αρχιτεκτόνων. Εμπνεύστηκε και ανέλαβε να την υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Istanbul 2010 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου δραστηριοποιήθηκαν περισσότεροι από 350 Ελληνορθόδοξοι αρχιτέκτονες, των οποίων πολλά ονόματα εντοπίστηκαν σε πηγές αλλά και στις μαρμάρινες επιγραφές επί των κτιρίων.
Τα έργα που εκτίθενται συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και απεικονίζουν από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτήρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.
Η έκθεση συνοδεύεται και από τρίγλωσσο κατάλογο (τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά) με επιστημονικά άρθρα Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών.


Την έκθεση προβάλλει και το έντυπο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, απ' όπου η πρώτη εικόνα.
Στην φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα από τα χθεσινά εγκαίνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την οικογένεια του Λάκη Βίγκα (δεξιά) και παράγοντες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails