Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ


Πρόβες στην ΕΡΤ χθες και σήμερα για την Ιερατική Ποίηση στην Πάτμο στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Πάτμου, απαρτιζομένη από έμπειρους μουσικούς, υπό τη διεύθυνση του διευθυντή του Φεστιβάλ, μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά. Μαζί και διακεκριμένοι σολίστ: η Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο), η Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο). Στο τραγούδι η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η ελαχιστότης μου.
Η πρόβα είναι σίγουρα μια σπουδαία εμπειρία, πόσω μάλλον όταν έχεις να κάνεις με ικανότατους μουσικούς κι ένα προκλητικό πρόγραμμα. Με τραγούδια ελλήνων συνθετών γραμμένα ειδικά για την εκδήλωση αυτή, πάνω σε στίχους ιερέων ποιητών.

Ο ακάματος Άλκης Μπαλτάς (φωτό) εξ' αρχής στην Πάτμο, στο περίφημο πλέον Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής που υπηρετεί με πάθος δέκα χρόνια τώρα, παρά τις μύριες αντιξοότητες, δεν αρκέστηκε στην εύκολη λύση των μετακλήσεων. Εμπνεύστηκε και υλοποίησε παραγωγές που παρουσιάζονται εκεί και δεν έχουν προηγούμενο. Και κάθε τέτοια παραγωγή προϋποθέτει πολύ κόπο: Παραγγελίες - φιλικά πάντα - σε συνθέτες για να γράψουν έργο, ετοιμασία του μουσικού υλικού που είναι πολύ και διαφορετικό, μελέτη του πρωτότυπου έργου, συνδυασμός του με ποίηση και λογοτεχνία και τελικά παρουσίασή του με τους κατάλληλους πάντα ερμηνευτές.


Είμαι ευγνώμων στον μαέστρο Άλκη Μπαλτά για μια σειρά από λόγους:
Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά το 2006 στην Πάτμο κατά την παρουσίαση του Τετραδίου του Πατριάρχη (μουσική και ποίηση από την νεανική ανθολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου), συνέθεσε δύο τραγούδια (απαιτητικά!) πάνω σε στίχους του ιερομονάχου Συμεών του Περουβιανού για την Ιερατική Ποίηση που πρωτοπαρουσίασα στην Πάτρα το 2007 και τώρα πάλι στην Πάτμο Ιερατική Ποίηση μ' ένα διαφορετικό και άκρως ελκυστικό τρόπο.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς και του εύχομαι να συνεχίζει για πολλά χρόνια ακόμα την σημαντική προσφορά του στο χώρο της λόγιας ελληνικής αλλά και της εν γένει κλασικής μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails