Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ


Της Οσίας μητρός ημών Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος σήμερα και πανηγυρίζει η Χίος.
Το κτηριακό συγκρότημα - προσκύνημα κοντά στην Βολισσό (τόπο καταγωγής της Αγίας), 45 χλμ. από την πόλη της Χίου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα τεράστιο όγκο προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο ναός είναι χτισμένος σε κόλπο ανάμεσα σε τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Σε κοντινή απόσταση από το ναό βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου της αγίας, όπου μέσα από τα βράχια αναβλύζει αγίασμα. Στον περίβολο του ναού υπάρχουν παλιά κελιά, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως ξενώνες και προσφέρουν δωρεάν κατάλυμα στους προσκυνητές.Το πανηγύρι έχει δυστυχώς τουριστικό χαρακτήρα. Παρά ταύτα διασώζει στοιχεία γνήσιας λαϊκής θρησκευτικότητας. Τα θαύματα της Αγίας, ως τις μέρες μας - υπάρχουν πολλές σύγχρονες μαρτυρίες - οδηγούν τα βήματα των απλών ανθρώπων στο ναό της για να ζητήσουν τη βοήθειά της στις περιστάσεις και τις ανάγκες του βίου.
Αυτό πάντως που είδα και που αρκετοί Χιώτες επισημαίνουν είναι ότι, ειδικά τις ημέρες του πανηγυριού θα πρέπει να προστατευθεί η μνήμη της Αγίας, από τα beach party που διοργανώνονται ή από τους τόνους σκουπιδιών που αφήνουν οι επισκέπτες στον περιβάλλοντα χώρο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails