Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΥΠΑΡΚΤΟΤΑΤΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΗΘΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ


Την Παρασκευή 9 Ιουλίου στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΡΟΜΦΑΙΑ δημοσιεύτηκε μια άποψη ενός κ. Κώστα Σπανού με τίτλο: Ενοχλούνται από το ανύπαρκτο “σκάνδαλο”;

Το κείμενο αυτό αποτελεί “απάντηση” στο δικό μας: Ανύπαρκτο το σκάνδαλο Βατοπαιδίου; που δημοσιεύτηκε στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων AMEN και στην Ιδιωτική Οδό μας.

Ο αγνώστων λοιπών στοιχείων κ. Κώστας Σπανός (τις εστιν ούτος και πόθεν μας προέκυψε;) “απαντάει” προφανέστατα στο κείμενό μας, άσχετα αν δεν το δηλώνει ρητά.

Γι' αυτό ξενίζει το γεγονός ότι διατυπώνει αυθαίρετες ερμηνείες του στυλ: “Ίσως, η παραπληροφόρηση αυτή που προσφέρεται από τους εν λόγω αρθρογράφους, γίνεται και με σκοπό να εξυπηρετηθούν οικείοι του περιβάλλοντός τους, όπως σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Καταλαβαίνουμε όμως την αιτία που γράφονται αυτά. Υπάρχει ένας σοφός Πατερικός λόγος: «Ο φθόνος άπτεται και των τελείων». Πόσο μάλλον ο φθόνος αυτός δραστηροποιείται και ενεργοποιείται εκεί που υπάρχουν μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλειες και όλα τα άλλα μοντέρνα πάθη!” (πραγματικά πολύ με ενδιαφέρει να μάθω ποια είναι τα “μοντέρνα πάθη”).

Και αφού προσπαθεί να αποδείξει ότι το σκάνδαλο Βατοπαιδίου είναι όντως “ανύπαρκτο”, στο τέλος μας ...προειδοποιεί και λιγάκι: "Για όλους αυτούς τους «καλούς χριστιανούς» οψόμεθα… θα επανέλθουμε….!"

Κατ' αρχάς πρέπει να δηλώσω για πολλοστή φορά ότι είμαι αυτοκίνητον όργανον και άρα ότι γράφω είναι εν γνώσει φρενών και προαιρέσει ημετέρα. Άρα το να θέλει ο κάθε κ. Σπανός να βλέπει πίσω από μένα “περιβάλλον, μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλειες”, συνιστά απλώς ματαιοπονία και υπεκφυγή, στην καλύτερη περίπτωση.

Τα περί “φθόνου” τα αντιπαρέρχομαι ως φαιδρότητες.

Δεν προτίθεμαι να απαντήσω εκτενώς στον κ. Σπανό. Άλλωστε για την υπόθεση Βατοπαιδίου με καλύπτει πλήρως η αρθρογραφία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά.

Μόνο για το “ανύπαρκτο σκάνδαλο” θα ήθελα να θυμίσω προς πάντας, γιατί τα ξεχνάμε, τα κάτωθι:

  1. Παρά την προσεκτική και επιφυλακτική στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, μετά από σχετική προτροπή, αποσύρθηκε “άχρι καιρού” από τα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντά του.

  2. Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης που δικαίωνε το Δημόσιο στην υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού. Μαζί τους κρίθηκε ένοχη και η πρόεδρος Πρωτοδικών Μαρία Ψάλτη, για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι δύο μοναχοί για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Αυτή η ηθική αυτουργία είναι για μένα το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

  3. Η ίδρυση τόσων “φορέων” από την Μονή και τους “φίλους της”, από το Κέντρο Ελληνικού Ορθοδόξου Πολιτισμού μέχρι τον Σύλλογο Φίλων Θαλασσίου Σκι Μονής Βατοπαιδίου, αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο, άσχετα από τις ποικίλες οικονομικές παραμέτρους.

  4. Ο σκανδαλισμός του κόσμου που έχει προκληθεί από την υπόθεση είναι τέτοιος που το σκάνδαλο είναι υπαρκτότατο, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ελπίζω ο κ. Κώστας Σπανός στην επόμενη απάντησή του να μας αποκαλύψει πλήρως και την ταυτότητά του για να γνωριστούμε καλύτερα.

Πίνακας, Αναχωρητής Ι, Ρήγου Αλίκη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον κ.Σπανό. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΝ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ Ή ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ανύπαρκτο το σκάνδαλο Βατοπαιδίου; Ίσως αν εξαιρέσεις τις 70 και πλέον υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με τη Μονή και οι οποίες διακινούσαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Ανύπαρκτο ενδεχομένως αν δεν δώσεις σημασία στην αλαζονεία, φιλαυτία και φιλοχρηματία κάποιων μεγαλόσχημων μοναχών που αντί να προσεύχονται περιφέρονται ως πολιτικοί παράγοντες που λύνουν και δένουν…
Ανύπαρκτο αν ξεχάσεις τις ηθικές ευθύνες – που σωστά ο κ.Παναγιώτης υπενθυμίζει και τη δικαστική απόφαση- που φέρουν αυτοί οι μοναχοί-παράγοντες…
Ανύπαρκτο ίσως είναι για εκείνους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, που είδαν τη «θεία» ισχυροποίησή τους μέσω της πολυδύναμης Μονής… και όσο κατέβαλαν τον οβολό τους τόσο μεγάλωνε –με την συνδρομή κάποιων Μοναχών- η ατζέντα γνωριμιών τους …
Ανύπαρκτο ίσως για εκείνους τους φερέλπιδες κληρικούς, που προσδοκούν τη δική τους «Ανάσταση» δια της Βατοπαιδίου…
Ανύπαρκτο ίσως είναι για τους κατοίκους της Σουηδίας, της Γουαδελούπης, της Ουρουγουάης κ.ο.κ
Όμως για τους πολίτες αυτής της χώρας που δεν έχουν εξαρτήσεις, που πιστεύουν στο Θεό και όχι στα πρόσωπα που παριστάνουν τους εκπροσώπους του, που δεν ανησυχούν για τη μετά θάνατον ύπαρξη και δεν αναζητούν μεσίτες να τους χαρίσουν με το αζημίωτο μια θέση στον Παράδεισο, υπάρχει σκάνδαλο.
Ένα τεραστίων διαστάσεων - τουλάχιστον ηθικό- σκάνδαλο.
Και αντί κάποιοι να απειλούν, αντί να περιφέρουν τα παπαγαλάκια τους, αντί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, καλά θα ήταν να αποσυρθούν, με ταπείνωση, στο κελί της μετανοίας τους.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται και είναι ανύπαρκτο εφ' οσον η οποια περιουσία της Μονής υπάρχει για την Ιερά Μονή και για έργα αγάπης. Δεν πήγαν σε καμια ιδιωτική τσέπη ούτε μοναχού ούτε φίλου τους.

Ανώνυμος είπε...

Άρα ανώνυμε Νο3 "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν έκαναν κάτι παράνομο ανώνυμε Νο4. Η απόκτηση περιουσίας απο δωρεές ή αξιοποιηση της υπαρχούσης, είναι νόμιμο νομίζω...

Related Posts with Thumbnails