Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Στο Φως Φαναρίου, διαβάστε αγαπητοί συνοδίτες:

- Το άρθρο του Εβρέν Ντεντέ, μέλους της μειονότητας Δ. Θράκης και δημοσιογράφου, για τον Πράσινο Πατριάρχη.

...Ο Πατριάρχης είναι ο πιο δραστήριος θρησκευτικός ηγέτης στον κόσμο, ο οποίος μέσω συμποσίων φέρνει κοντά θρησκευτικούς λειτουργούς, επιστήμονες, πολιτικούς και περιβαλλοντολόγους με διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις και τους παροτρύνει να συνεργαστούν πάνω σε οικολογικά θέματα. Ενώ αυτή η δυναμικότητα του Πατριάρχη, ο οποίος μπορεί να φέρει κοντά όλον τον κόσμο, δίνει την ευκαιρία ακόμα και στην Τουρκία να πρωταγωνιστήσει σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Βέβαια υπάρχει ανάγκη για μυαλά που θα μπορέσουν να αντιληφτούν τούτο το πράγμα και θα μπορέσουν να δουν αυτά που θα προσφέρει στην Τουρκία η «οικουμενικότητα» του Πατριάρχη.

-Το κήρυγμα του Μ. Αρχιδιακόνου κ. Μαξίμου κατά την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

...Εσχάτως, παρατηρούνται φαινόμενα ιδεολογικοποιήσεως της Eκκλησίας εις ωρισμένους κύκλους ορθοδόξων χριστιανών, μελών μάλιστα της κανονικής Εκκλησίας, οι οποίοι εκ μίσους και εγωϊσμού κινούμενοι, ως άλλοι Νάρκισσοι, συμπεριφέρονται ως οι οπαδοί των πολιτικών κομμάτων, υβρίζοντες ετεροδόξους χριστιανούς, τουθ’ όπερ απάδει προς το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η υπερτελεία ενσάρκωσις της θείας αγάπης ο Κύριος ημών συνωμίλησε και διελέχθη μετά της Σαμαρείτιδος, η οποία, ως γνωστόν, ήτο εθνική και εθεωρείτο υπό των Ιουδαίων ως βδέλυγμα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ οι πατέρες της Εκκλησίας που απαγορεύουν τις συμπροσευχές θεωρούν τους πλανεμένους περί την πίστη βδελύγματα κατά τη συλλογιστική σας Μ Αρχιδιάκονε του Οικουμενικού Πατριαρχείου!Βλέπετε εσείς έχετε το μονοπώλιο της αγάπης προς τους ετεροδόξους ενώ εμείς τους μισούμε επειδή διαφωνούμε με την άμβλυνση του ορθοδόξου αισθητηρίου που επέρχεται απ την χωρίς όρους και όρια δηθεν αγάπη(αγαπολογία στην πραγματικότητα)προς τους πλανεμένους!Ωραία τω όντι συλλογιστική!

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

ΠΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ
__________
Ορθότατες οι παρατηρήσεις του Αρχιδιάκονου Μάξιμου. Αλλο να εξηγείς στον αδελφό σου ότι είναι αιρετικός, δηλαδή ότι προσβάλλει την αλήθεια του Χριστού και ότι ως εκ τούτου χρειάζεται να μπεί στην Εκκλησία όπως ο ασθενής στο νοσοκομείο για να θεραπευθεί (επειδή η αίρεση είναι θανατηφόρα ασθένεια) και άλλο να του κάνεις προσωπικές επιθέσεις και να τον βρίζεις χυδαία. Το μίσος, οι προσωπικές επιθέσεις και η χυδαιότητα δεν συμβαδίζουν ποτέ με την χριστιανική ιδιότητα. Για να είμαστε δίκαιοι με την αλήθεια πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι που μιλούν για τους αλλόθρησκους, τους αιρετικούς και τους σχισματικούς ή ακόμη και για μέλη της Εκκλησίας χωρίς αγάπη. Τους βρίζουν χυδαία και τους κάνουν προσωπικές επιθέσεις. Ούτε που χρειάζεται να συζητήσουμε ότι αυτή δεν είναι χριστιανική συμπεριφορά. Ούτε εμπνέει, ούτε οικοδομεί, ούτε οδηγεί στην Ορθοδοξία μια τέτοια στάση.

ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
____________________
Από την άλλη, όμως, εκτός από τους φανατικούς που βρίζουν χυδαία υπάρχουν και οι Οικουμενιστές που θωπεύουν τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους. Οι Οικουμενιστές είναι κομπογιαννίτες. Οχι πραγματικοί πνευματικοί γιατροί. Το πρώτιστο χρέος μας προς κάθε άνθρωπο και η ύψιστη έκφραση αγάπης είναι η φανέρωση της αλήθειας του Χριστού όπως τη βιώνουν οι Αγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μήπως ο π. Θεόδωρος Ζήσης βρίζει όταν γράφει εναντίον του Οικουμενισμού; Ο π. Γεώργιος Καψάνης είναι χυδαίος; Ο π. Επιφάνος Θεοδωρόπολους ήταν εμπαθής; Ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς; Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός; Ο π. Σαράντης Σαράντος; Ο π. Αναστάσιος Κωτσόπουλος; Ο κ. Τσελεγγίδης; Οι άλλοι ηγέτες του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού; Αλλο έλεγχος για την κατάφωρη παραβίαση της αλήθειας και άλλο ύβρεις, χυδαιότητες, μίσος και εμπάθεια.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
_____________________
Οταν ο γιατρός λέγει στον ασθενή ότι έχει καρκίνο και πρέπει να κάνει εγχείρηση ή του συνιστά άλλες επώδυνες θεραπευτικές μεθόδους δεν το κάνει επειδή ΔΕΝ τον αγαπά αλλά ΕΠΕΙΔΗ τον αγαπά. Εστω και αν στενοχωρέσει τον ασθενή με την ανακοίνωση της διάγνωσης ο μόνος τρόπος να του δείξει αγάπη είναι να τον υποβάλει στα επώδυνα θεραπευτικά μέσα που είναι διαθέσιμα. Θα ήταν άραγε καλός γιατρός αν του έλεγε: Δεν έχεις τίποτα. Ενα μικροκρυολόγημα είναι. Να σου δώσω παυσίπονα για να αισθάνεσαι καλά. Μη στεναχωριέσαι. Ολα θα πάνε πρίμα. Και ο καρκίνος στο μεταξύ ανενόχλητος αφηνόταν να κάνει μετάσταση; Αυτή δυστυχώς είναι η αγάπη που δείχνουν οι Οικουμενιστές προς τους αλλόθρησκους και τους αιρετικούς. Γι’ αυτό τους αποκαλούμε κομπογιαννίτες της πνευματικής ιατρικής και όχι Ορθόδοξους πνευματικούς γιατρούς, επειδή δεν ακολουθούν τη θεραπευτική αγωγή των Αγίων Πατέρων. Αντικατέστησαν τη Θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού με ανθρώπινες αγαπολογίες. Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά. Δεν είναι έλλειψη αγάπης να λέμε την αλήθεια. Είναι η ύψιστη εκδήλωση αγάπης και ενδιαφέροντος για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας. Απολύτως σύμφωνοι με τον Μέγα Αρχιαδιάκονο Μάξιμο: Χωρίς ύβρεις, μίσος και εμπάθεια! Να τους λέμε την αλήθεια ότι ο Τριαδικός Θεός είναι ο ΜΟΝΟΣ αληθινός Θεός και η Ορθόδοξη Εκκλησία η ΜΟΝΗ αληθινή και αδιαίρετη Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Aλήθεια πού οι αποκαλούμενοι οικουμενιστές χάιδεψαν τα αυτιά και τις συνειδήσεις των αιρετικών; όποιος έχει διαβάσει κείμενα και εισηγήσεις και προσφωνήσεις προς αιρετικούς ή σχισματικούς, όπως Οικ.Πατριάρχη, πρώην Ελβετίας, Ζηζιούλα και πολλών άλλων, θα δεί με συνεπή θεολογική γλώσσα την επισήμανση των αποκλίσεων παρόντων των αποκλινόντων πολλές φορές και κυρίως κατά τις επίσημες συναντήσεις. οι προσωπικές αστοχίες που είναι προφανές ότι υπάρχουν είναι απλώς προσωπικές ακόμη κι αν είναι συνειδητές όπως τινές ενίοτε πιστεύουν, και η Εκκλησία δεν πέφτει θύμα κανενός οικουμενιστή ή αντι-οικουμενιστή, π.χ. μου έρχεται στο νου προσφώνηση του Πατριάρχη σε θρονική εορτή προς τους παπικούς αντιπροσώπους, όπου τους επεσήμανε με σεβασμό στο πρόσωπό τους την εκκλησιολογική παρέκκλιση της Ρώμης.Τώρα τα περί συμπροσευχής:είναι μεγάλο το θέμα, και προφανώς δεν είναι αυτό που ιχυρίζεται ο παπα-Τάσος-προσωπικά μου δίνει απαντήσεις το άρθρο του Φειδά, για το οποίο εκτός απο ανίερη και υποτιμητική επίθεση δεν διάβασα πουθενά σοβαρή θεολογική αποτίμηση.Αλήθεια τους κανόνες τους μεταφέρουμε απο μια εποχή σε μια άλλη εντελώς απρόσωπα-νομικίστικα για να διαφυλαχθή η καθαρότητα της Εκκλησίας;;;
Όσο για ύβρεις καλό είναι να γνωρίζουμε καλλίτερα και τα υπο Ζήση κατά καιρούς λεχθέντα και τα υπο Μεταλληνού-κυρίως δε όσον αφορά τα κατ΄εμέ η Φραγκοφοβία που υπάρχει και εκφράζεται ποικιλοτρόπως απο ορισμένους έναντι της αγίας Ρωμιοσύνης δεν είναι κριτήριο δράσης της Εκκλησίας σήμερα.
Ο Σάλος

Ανώνυμος είπε...

Σάλε
Μας δουλεύεις ;
Τη συμφωνία για την αναγνώριση του βαπτίσματος των αιρετικών στη Γερμανία δεν την έχεις ακούσει;
Ούτε η συμφωνία του Μπάλαμαντ και την άλλη της Ραβέννας;
Ξέρεις, οι οικουμενιστές είστε κατά κανόνα ευτραφείς (ναι, ναι, τρώτε αντιδραστικά, από την πολύ οδύνη για τους πλανώμενους) και δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλο σας.
Το παράπονο μας δεν είναι για την διάλογο αλλά για την ασυνέπεια λόγων και έργων .Δε γίνεται , ρε φίλε, πώς να το κάνουμε, από τη μιά να καταγγέλουμε την δράση των ουνιτών και των πεντηκοστιανών κι από την άλλη να χαριεντιζόμαστε μαζί τους και να συμπροσευχόμαστε.

Ο κόσμος παλιά αυτά τα άκουγε ως φήμες, δεν τα έβλεπε.Τώρα, ελέω της τεχνολογίας, τα βλεπει και όσοι λίγοι ενδιαφέρονται αντιλαμβάνονται το χονδροειδές δούλεμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε σας εύχομαι
εκ μέσης καρδίας: Καλά Χριστούγεννα
αλλά και τις λοιπές γιορτές και ευ-
φρόσυνο,δημιουργικό και ευτυχές το νέο έτος!
Μία και μόνη παρατήρησι:Αυτός ο κ. Τελεβάντος μάλλον συνταξιούχος αρ-
γόσχολος θα είναι,για να εμφανίζε-
ται ΠΑΝΤΟΥ με τα κείμενα του,που στάζουν ΟΛΑ-έστω και κεκαλυμμένα-χολή εναντίον των ΠΑΝΤΩΝ!!Μάλιστα είναι και προστατευόμενος ορισμέ-
νων ιστοσελίδων,μαϊντανός βλέπετε,
που δε βάζουν ΠΟΤΕ σχόλια σε βάρος του!! Άσε, που με το βαρυγδουπο τί
τλο Θεολόγος φιλόλογος,λες και εί-
ναι ο μόνος!!,έχει καταστεί ΚΡΙΤΗΣ ΟΛΩΝ, όσοι δε συμφωνούν μαζί του!! Δεν έχει καταλάβει ότι με τη συμπε-
ριφορά του γίνεται ΑΠΕΧΘΗΣ;;!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον ανώνυμο 3:24μμ στη φράση "Μάλιστα είναι και προστατευόμενος ορισμέ-
νων ιστοσελίδων,μαϊντανός βλέπετε,
που δε βάζουν ΠΟΤΕ σχόλια σε βάρος του!!".

Μόνο που θα προσθέσω ότι είναι προστατευόμενος και του Π.Ανδριόπουλου αφού έχω στείλει απαντήσεις σ' αυτόν και αρνήται να τις δημοσιεύσει επίμονα.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μα είδες τι ζημια γίνεται!

Related Posts with Thumbnails