Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΣΕ ΑΝΘΗΣΗ!



Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Έκθεση στο Παρίσι
Το Παρίσι την περίοδο αυτή φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο ¨Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: Ένα λιμάνι για δύο ηπείρους¨. Η έκθεση στοχεύει να ταξιδέψει τον επισκέπτη στην 8,5 χιλιετιών ιστορία της Κωνσταντινούπολης μέσα από 500 και παραπάνω σε αριθμό εκθέματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από μουσεία της Πόλης και της Ευρώπης. Τους συνδιοργανωτές της έκθεσης, που λαμβάνει χώρα στο μουσείο Grand Palais και στα πλαίσια προβολής της Istanbul ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010, αποτελούν το Πρακτορείο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και το Πολιτιστικό-Καλλιτεχνικό ίδρυμα Istanbul. Τα εγκαίνια έγιναν την 1/07/09 παρουσία των προέδρων της Γαλλικής και της Τουρκικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και Abdullah Gul αντίστοιχα. Η έκθεση, η οποία θα μείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι την 31 Μαρτίου 2010, χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην βυζαντινή περίοδο, το δεύτερο μέρος στην οθωμανική περίοδο, ενώ στο τρίτο μέρος εκτίθενται τα ευρήματα του αρχαίου λιμανιού του Θεοδoσίου.
Το Νιχώρι είναι παρόν στην έκθεση. Η κοινότητά μας έστειλε δύο ταφόπλακες του 19ου αι. στο Παρίσι, η μία εκ των οποίων μπήκε και στον κατάλογο της έκθεσης. Με την κίνησή της αυτή η επιτροπή πετυχαίνει και το ελληνικό στοιχείο να προβάλλει και την συνεργασία της με παράγοντες της Τουρκίας να προωθήσει. Το Πατριαρχείο έστειλε δύο χειρόγραφα στην έκθεση.
Νέοι άνθρωποι στο Νιχώρι
Ιδιαίτερα χαροποιεί την κοινότητά μας η σταδιακή εγκατάσταση νέων ανθρώπων στο Νιχώρι που, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στην εναπομείνασα ρωμαίικη κοινότητα: Ο Γιάννης Ανανά, ένας από τους νεότερους επιτρόπους στο Νιχώρι, οχτώ χρόνια είναι που έχει μετακομίσει από το Μπεμπέκι και διαμένει πλέον σε οίκημα, που ανακαίνισε με δικά του έξοδα, στον αυλόγυρο του Αγίου Νικολάου (στο παλιό σπίτι του Παπαθανάση). Τον περασμένο Ιούλιο παντρέυτηκε την Ναταλία Νιζάμ και τώρα μαζί μένουν στο Νιχώρι.
Ο Μηνάς Μηνάογλου το Σάββατο 21/11/09 παντρεύτηκε στο ναό της Αγίας Τριάδος στο Πέρα την Βενετία Κλημεντάκη και εγκαστάθηκαν στο Νιχώρι. Συγχαίρουμε τους νεόνυμφους και τους καλοσωρίζουμε στην κοινότητά μας.
Επίσης, ο Κάρολος Ταρύνας μετακόμισε από τα Τατάβλα στο Νιχώρι. Ακόμη, όπως γνωρίζετε από παλαιότερα μηνύματα, η κοινότητά μας είχε προβεί στην αγορά δύο σπιτιών τα οποία βρίσκονται πάνω στον δρομίσκο πίσω από την εκκλησία. Τα σπίτια εκκενώθηκαν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον κ. Muharem, ο οποίος τα είχε αγοράσει από παλιούς Ρωμιούς, και σε αυτά διαμένουν τώρα στο μεν ένα ο ιερέας των Θεραπειών πατήρ Αντώνιος με την πρεσβυτέρα του, στο δε άλλο μία φοιτήτρια από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η Αλεξάνδρα. Καλοσωρίζουμε όλους στην κοινότητα και στο Νιχώρι.

Επισκέψεις στο Νιχώρι
Προσφάτως επισκέφθηκε την κοινότητα και το παρεκκλήσι της Παναγίας της Φάτνης ο Σταμάτης Κίσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως στην Αθήνα. Τον ευχαριστούμε για την επίσκεψή του, καθώς και για την συνεχή αποστολή των ακολουθιών σε ηλεκτρονική μορφή που αποτελεί σημαντική βοήθεια προς τους ιεροψάλτες. Ακόμη το Νιχώρι επισκέφθηκαν: O Ανέστης Σιμοτόπουλος με τη γυναίκα του Όλγα(φωτό) και ο Αθανάσιος Τσίμπης, παλαιοί Νιχωρίτες. Ο κ. Σιμοτόπουλος γεννημένος το 1942 στο Νιχώρι με μητέρα Νιχωρίτισσα και πατέρα Φαναριώτη το 1961 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο και είχε γυμνασιάρχες τρία χρόνια τον Μούτσογλου και τρία χρόνια τον Φραγκόπουλο. Στο Νιχώρι διέμενε σε σπίτι πίσω από την Παναγία την Κουμαριώτισσα, στο λόφο, από το Μάιο ως τον Οκτώβριο και το υπόλοιπο διάστημα στο Cihangir. Επίσης ο Κώστας Ξεντές παλαιός Πολίτης επισκέφθηκε με φίλους το Νιχώρι και τους ναούς του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας (φωτό).
Στο σημείο αυτό θα αναφέρω και ορισμένους ακόμη παλαιούς Νιχωρίτες και φίλους που επισκέφθηκαν και παραθέρισαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο χωριό μας για τους οποίους παρέλειψα να κάνω αναφορά στο προηγούμενο μήνυμα που λάβατε: Η κ. Χρυσταλία Καρβουνίδη, παλαιά Νιχωρίτισσα διέμεινε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο οίκημα δίπλα από το σπίτι του νεωκόρου Ilya και εντός του αυλόγυρου της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, το οποίο η επιτροπή το διαθέτει σε παλαιούς Νιχωρίτες και σε φοιτητές όπως εγώ ως χώρο φιλοξενίας. Μάλιστα για ένα διάστημα μαζί της έμεινε και ο αδελφός της Γιώργος με τη γυναίκα του Θεοπούλα. Οι ανηψιοί της κ. Ελένης Κωνσταντινίδου Γιώργος Αθανασιάδης με την κόρη του Ναταλία και Αιμίλιος Αθανασιάδης με τη γυναίκα του Καλλιόπη, επίσης επισκέφθηκαν την κοινότητα. Δεκατεσσάρων χρονών η Ναταλία πρώτη φορά ήλθε στην Πόλη και ο πατέρας της την περιήγησε στο χωριό όπου μεγάλωσε, στο Νιχώρι, αλλά και στο Ζωγράφειο Σχολείο από το οποίο αποφοίτησε. Ακόμη η Μάρω Ναρλί παλαιά Νιχωρίτισσα που τώρα ζει στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενήθηκε από την αδελφή της Έλλη που κάθεται απέναντι από το ναό του Αγίου Γεωργίου και η Παρασκευή (Βούλα) Κοκκάλου επίσης παλαιά Νιχωρίτισσα, φιλοξενήθηκε για δύο περίπου μήνες σε φίλη της στο Νιχώρι. Τέλος και ο Ηλίας Κουρουλίδης, με τη γυναίκα του (από το Μέγα Ρέμα) και ο Μιχάλης Σαλεπτσής (συγγενής της Ασημένιας Σαλεπτσή που κάθεται στο Sariyer) με τη γυναίκα του, παλαιοί Νιχωρίτες, επισκέφθηκαν την ιδιαίτερη τους πατρίδα, το Νιχώρι.
Τις προάλλες ο Ευάγγελος Νικολαίδης με τη γυναίκα του Σοφία, η Αλεξάνδρα Καλφάογλου και η Κατίνα Καρακτανίδου με τον άντρα της Βασίλη (από το Μέγα Ρέμα) έφυγαν για το καθιερωμένο ολιγόμηνο ταξίδι τους σε συγγενείς τους στην Ελλάδα. Η κοινότητά μας εύχεται καλό ταξίδι και να τους δει γερούς όταν πάλι θα επιστρέψουν.
Επί τη ευκαιρία της εορτής της Αγίας Αικατερίνης στις 25 του μηνός, στις 29/11 μετά την πρωινό εκκλησιασμό μας, κόψαμε πάστα και εορτάσαμε το όνομα της κ. Κατίνας Καγιάντελε. Όλοι ανεξαιρέτως ευχηθήκαμε χρόνια πολλά στην συγχωριανή μας και να χαίρεται το όνομά της.
Η κοινότητά μας, όπως διαπιστώνετε, ενδιαφέρεται για όλα τα μέλη της στο σύνολό τους, αλλά και για κάθε ένα ξεχωριστά με ειλικρινή τρόπο και στην πράξη, μέσα στα πλαίσια ενός κλίματος σύμπνοιας, αλληλοκατανόησης και ουσιαστικής συνεργασίας που επιδιώκει να χτίσει και αδιάλειπτα να υποστηρίζει προς όφελος πρώτα των μελών της και τελικά της ίδιας. Και είναι πάντα έτοιμη να καλωσορίζει κάθε νέο επισκέπτη ή μόνιμο κάτοικο που ο δρόμος θα τον φέρει στο Νιχώρι.
Εκκλησιαστικές ειδήσεις
Περνώντας σε ειδήσεις θρησκευτικού χαρακτήρα σας ενημερώνουμε ότι: Eπ’ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης στις 17/02/2010 του Άγιου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης με καταγωγή από το Νιχώρι, στις 20/2/2010 στον εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα πραγματοποιηθούν τα μεθεόρτια της μνήμης του Αγίου στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Τα τελευταία χρόνια με όλο και πιο λαμπρό τρόπο κάθε φορά, η κοινότητά μας τιμούσε την μνήμη του Αγίου με αποκορύφωμα το φετινό εορτασμό όπου για πρώτη φορά ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει. Και ελπίζουμε με τον φετινό εορτασμό να δημιουργηθεί εκείνη η δυναμική που θα επιτρέψει να μετατραπεί σε παράδοση το ελπιδοφόρο ξεκίνημα.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων αυτή την περίοδο ανακαινίζεται. Υπέυθυνος του έργου έιναι ο πατήρ Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Πατριαρχέιου Ιεροσολύμων στην Πόλη, ο οποίος εργάζεται με ιδιαίτερο ζήλο για το σκοπό αυτό. Τρεις είναι οι ναοί στην Κωνσταντινούπολη που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Και οι τρεις αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο. Ένας ναός βρίσκεται στο Φανάρι, γνωστός ως το μετόχι του Παναγίου Τάφου, ένας άλλος στη Χάλκη, στον Κρημνό, και ο τρίτος στο Νιχώρι.
Την ερχόμενη Κυριακή 6/12/09 ο ναός του Αγίου Νικολάου θα φορέσει τα γιορτινά του καθώς έχει την ονομαστική του εορτή! Στην πρωινή λειτουργία αλλά και στον εσπερινό της εορτής θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος αρχιερατικός προιστάμενος της περιοχής μας.
Κλείνοντας τη σημερινή επιστολή αναφέρω ότι από την περασμένη Παρασκεύη έως και σήμερα Δευτέρα ολόκληρη η Πόλη και το Νιχώρι μας, ζουν στους ρυθμούς της μουσουλμανικής Εορτής της Θυσίας (Kurban Bayrami). Οι τρελοί ρυθμοί της μεγαλούπολης φαίνεται πως φρέναραν αυτές τις μέρες και ο ελεύθερος χρόνος παρά τη φθινοπωρινή κρυάδα κατάφερε να βγάλει τους τούρκους συμπολίτες μας έξω από το σπίτι μαζικά για κάτι που άλλωστε συνηθίζουν: Το ψάρεμα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου (βλ. φωτογραφίες)...

Υ.Γ. Ευχαριστώ την κ. Ελένη Κωνσταντινίδου και τον κ. Ανέστη Σιμοτόπουλο για την συνεργασία τους.
Εις το επανιδείν,
Παναγιώτης Θωμόπουλος
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ






3 σχόλια:

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Τα ίδια και τα ίδια. Βαρέθηκα.

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Καθόμουν και σκεφτόμουν χθες αργά - μετά το σχόλιο μου περί επανάληψης της θεματολογίας για το Νιχώρι - τι πραγματικά απασχολεί αυτή τη χούφτα ανθρώπων που έμειναν στο Νιχώρι.

Οι περισσότεροι επισκέπτες του ιστολογίου ( ίσως καλύτερα οι παλαιότεροι επισκέπτες) θα γνωρίζουν ότι είμαι από το Νιχώρι απλά ζω στην Αθήνα.

Το γεγονός των Νιχωρίτικων καταβολών μου δε με κάνει να εθελοτυφλώ απέναντι στα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί και απέναντι στους ανθρώπους που δρουν/αντιδρούν εκεί.

Αλήθεια πόσο αγγίζει η οικονομική κρίση αυτούς τους ανθρώπους? Πόσο τους προβληματίζει το αν στο τέλος του μήνα ο μισθός τους θα φτάσει για όλες τις ανάγκες τους? Όπως προβληματίζει όλους εμάς?

Οι περισσότεροι ( είναι ακραίο να πω όλοι αν και πιστεύω πως είναι όλοι) ζουν στα σπίτια που ανήκουν στην εκκλησία καταβάλοντας ένα εξευτελιστικό ποσό μηνιαίως και εισπράτουν χρήματα από το ελληνικό προξενείο ως σύνταξη. Μια σύνταξη για την οποία ποτέ δεν μόχθησαν και που ποτέ δεν κατέβαλαν ούτε ένα ένσημο στο Ελληνικό κράτος. Η σύνταξη αυτή είναι επιπλέον της σύνταξης που λαμβάνουν όσοι εργάστηκαν στην Τουρκία και που τους καταβάλεται νομίμως από το τουρκικό κράτος. Τα έξοδα τους περιορισμένα στο ελάχιστο και οι συνθήκες διαβίωσης καλύτερες πολλών άλλων εδώ στην Ελλάδα. Δεν εξαιρώ όλων των παραπάνω και τη δική μου οικογένεια.

Για αυτό λοιπόν ΒΑΡΕΘΗΚΑ να ακούω για αυτούς, που απλά φυτοζωούν. Τα πραγματικά προβλήματα είναι στην ελληνική κοινωνία. Και εγώ θέλω να ασχολούμαι με αυτούς που έχουν προβλήματα και όχι που από συνήθεια έμαθαν να κλαίγονται!

Φιλώ σας,

Όλγα Νικολαϊδου

anatoli είπε...

Αγαπητή συμπολίτισσα κα Νικολαϊδου

Η περιγραφή σας μπορεί να φαίνεται ρεαλιστική αλλά θα την έκρινα ως "εγωϊστική" και έξω από το πνεύμα της "κοινοτικής ταύτισης". Δηλαδή θα ήταν προτιμότερο να υποφέρουν οικονομικά οι ελάχιστοι ομογενείς που παρέμειναν στην Πόλη;
Εκτός αυτού δεν είναι αληθές ότι οι περισσότεροι ομογενείς απολαμβάνουν τα "προνόμια" που περιγράφετε. Αλλά κι αν είναι έτσι, τότε γιατί δεν σκέφτεστε να επιστρέψετε στο Νιχώρι και προτιμάτε την αφόρητη ελλαδική πραγματικότητα;
Η αλήθεια, νομίζω ότι βρίσκεται κάπου αλλού. Τα κύματα των ανθελληνικών διωγμών παρέσυραν τους περισσότερους εξ ημών στην Ελλάδα, παρά την θέληση μας. Ούτε φταίμε εμείς που αναγκαστήκαμε να φύγουμε, ούτε εκείνοι που έμειναν. Είναι ανώφελο να εκτοξεύουμε κατηγορίες εναντίον αλλήλλων. Εκείνοι "γιατί μάς αφήσατε και φύγατε;". Εμείς "εκεί καλοπερνάτε, ενώ εμείς περνάμε δύσκολα".
Για όσους ταυτιζόμαστε με την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, πρέπει να εκλαμβάνεται ως "θεία πρόνοια" η ύπαρξη μιας χούφτας ομογενών, στην αδιάκοπη επιδίωξη μας να έχει και μέλλον ο Ελληνισμός στην Πόλη.
Για όσους έχουν μόνη έννοια της ύπαρξης τους την εξασφάλιση του επιούσιου, δεν έχω να πω τίποτα...

Με εκτίμηση
Γρηγόρης Κεσίσογλου

Related Posts with Thumbnails