Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΑΣ ΕΥ-ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΣ ΤΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ DÖRPFELD


Οι εκδόσεις «Περί Τεχνών» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων και το Ινστιτούτο Γκαίτε Πατρών παρουσιάζουν τον τόμο των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμήν του WILHELM DÖRPFELD.

Πάτρα 5 Δεκεμβρίου 2008
Αίθουσα Περί Τεχνών 7.30 μ.μ.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι :
- Καθηγητής κ. Γεώργιος Στ. Κορρές: W. DÖRPFELD: Η ζωή του, το έργο του.
- Δρ. Μιχάλης Πετρόπουλος : Συμμετοχή του συνεδρίου στις νεώτερες έρευνες.
- Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου, Επιμελήτρια εκδόσεως

Από 5-12-08 μέχρι 12-12-08 θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών από τα ανασκαφικό έργο του W. DÖRPFELD , που προσέφερε ευγενώς το πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων. Ο τόμος των πρακτικών που παρουσιάζεται την Παρασκευή στην αίθουσα Περί Τεχνών, και ο οποίος εκδόθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις εκδόσεις Περί Τεχνών, αφορά στο Διεθνές συνέδριο προς τιμήν του W. DÖRPFELD, το οποίο διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων, τον Αύγουστο του 2006 στην Λευκάδα, στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.
Στην οργάνωση του συνεδρίου συμμετείχαν:
Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακό Ταμείο)
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Περιφερειακό Ταμείο)
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδος
Ο Δήμος Ελλομένου Λευκάδας

Ο W. DÖRPFELD υπήρξε ένα πρόσωπο μυθικό για την εποχή του στον χώρο της αρχαιολογίας. Για την Ελλάδα υπήρξε ο άνθρωπος που ανεκάλυψε τις μεγάλες πτυχές του ιστορικού της παρελθόντος. Για την Λευκάδα ένας ένθερμος υποστηρικτής της προϊστορίας της, τόσο με το έργο του, όσο και με τον θάνατό του, μια και η Λευκάδα είχε την μεγάλη τιμή να τον κρατήσει για πάντα στη γη της.
Ο Schliemann τον χαρακτήρισε σαν τον πρώτο σε όλο «τον κόσμο ειδικό για την αρχαία αρχιτεκτονική» .
Γεννήθηκε στο Barmen (Wuppertal) to 1853 και πέθανε στην Λευκάδα το 1940.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Βερολίνο. Το 1877 ήρθε στην Ολυμπία σαν βοηθός του R.Bohn. Εκεί τον γνώρισε και ο Schliemann και τον πήρε μαζί του στις ανασκαφές για την Τροία.
Από τότε συνδέθηκε με την Ελλάδα και έλαβε μέρος στις διασημότερες ανασκαφές τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και εκτός των τότε ορίων της χώρας. Διατρέχει όλη την Μεσόγειο και συνδέει το όνομά του μέσω των ανασκαφικών του ευρημάτων κυριολεκτικά με την ιστορία του τόπου μας.
Είναι κυρίως αυτός που βάζει τις βάσεις της επιστήμης της αρχαιολογίας εισάγοντας νέες μεθόδους στην ανασκαφική διαδικασία και θέτοντας ως προϋπόθεση την συνεργασία σε αυτήν πολλών επί μέρους επιστημονικών ειδικοτήτων. Συνέγραψε πολλά βιβλία και επί μέρους μελέτες, που σήμερα ακόμη θεωρούνται πολύτιμα.

Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώθηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και έκθεση από το ανασκαφικό έργο του DÖRPFELD, σε επιμέλεια του Dr. M.Krumme. Είναι η έκθεση που θα δούμε και στην Πάτρα. Τα εγκαίνια της εκθέσεως έκανε ο Γερμανός Πρέσβυς κ. Schultheiss, την έναρξη δε των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Την όλη διοργάνωση παρουσίασε ο εξαίρετος κ. Αλέξης Κωστάλας. Η έναρξη συνοδεύτηκε με ένα κονσέρτο κλασσικής μουσικής υπό την διεύθυνση της γνωστής στην Πάτρα αρχιμουσικού κ. Κωνστάντιας Γουρζή.

Η Ιδιωτική Οδός έχει αναφερθεί στο σπουδαίο αυτό συνέδριο και τα πρακτικά του ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου με σχετική ανάρτηση, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails