Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ



Tην περασμένη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στη Ζάκυνθο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε συναυλία προς τιμήν του στον πάγχρυσο Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου. Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε η ανδρική χορωδία Η Φανερωμένη υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη. Τη συναυλία παρακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι αρχιερείς που είχαν μεταβεί στο νησί για την πανήγυρι του Αγίου Διονυσίου, ο κλήρος και ο λαός της Ζακύνθου.

Ο ναός της Φανερωμένης είναι ένα στολίδι! Με τον καταστροφικό σεισμό του 1953 ο ναός έγινε ερείπια. Όμως το θαύμα έγινε! Οι Ζακυνθινοί αποκατέστησαν το αρχαίο κάλλος! Διαβάστε, αγαπητοί φίλοι, τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια: Ο υπέρκαλος ναός της Φανερωμένης. Προσωπικά έμεινα ενεός από την Φανερωμένη. Αυτό που σου φανερώνεται είναι πραγματικά πρωτόφαντο και δυνατό!

Σ' αυτό το ναό δόθηκε η συναυλία της ομώνυμης χορωδίας, η οποία ερμήνευσε έργα τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής των Θεμιστοκλή Πολυκράτη (Φιλιππούπολις1862 - Αθήνα 1926), Ιωάννη Σακελλαρίδη (Λιτόχωρο 1853 - Αθήνα 1938), Πέτρου Τζαφέρη (Αθήνα 1923 - 1978), Αρίστου Γ. Μοναστηριώτη (Κέρκυρα 1876 - 1949), Λομπόφ (ή Λιμπόφ - πρόκειται προφανώς για τον Alexis F. Lvov, 1798 - 1870). Επίσης, η χορωδία απέδωσε το απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου κατά το ζακυνθινό ύφος και τα γνωστά χριστουγεννιάτικα "Τα σύμπαντα γιορτάζουνε" του Μότσαρτ και " Χαίρει η γη" του Χαίντελ.


Για τη συναυλία δείτε και Στον ίσκιο του Ήσκιου.
Ολόκληρη τη συναυλία δείτε στο www.intv.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τέτοια εκκλησία σε προσελκύει να μείνεις εκεί μέσα για πάντα. ποιός φιλόκαλος την έφτιαξε; απίστευτα ωραία!!

Ρ.Σ.

Related Posts with Thumbnails