Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΙΧΟΙ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝΤΕΣ


28 ποιητές γράφουν για τα γεγονότα των ημερών
Το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema παίρνει την πρωτοβουλία να συσπειρώσει εγνωσμένους Ελληνες ποιητές -της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς- με στόχο μια διαφορετική αντιμετώπιση και τοποθέτηση έναντι της περιρρέουσας πραγματικότητας των τελευταίων ημερών. Με μόνο όπλο τους στίχους.
Συμμετέχουν με ποιήματα γραμμένα εν θερμώ ή, σε περιπτώσεις, με ήδη υπάρχοντα τα οποία προφητικά ταιριάζουν στην περίσταση, οι:
Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Βέης, Φοίβη Γιαννίση, Mιχάλης Γκανάς, Βερονίκη Δαλακούρα, Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Ευθυμιάδης, Σταύρος Ζαφειρίου, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Λειβαδάς, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Γιώργος Μπλάνας, Δάφνη Νικήτα, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Γιάννης Η. Παππάς, Στρατής Πασχάλης, Σταμάτης Πολενάκης, Βασίλης Ρούβαλης, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Στίγκας, Νατάσα Χατζιδάκι, Γιώργος Χουλιάρας.
Τα 28 ποιήματα είναι μια ελάχιστη αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα, ένα αντίδοτο στην κατάθλιψη, την απαξίωση και την αίσθηση υποχώρησης των πάντων, σε πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Το ανθολόγιο που προκύπτει από αυτή την αυθόρμητη κίνηση, δημοσιεύεται άμεσα στο περιοδικό (
www.e-poema.eu) και ήδη αποστέλλεται σε περίπου 7.000 παραλήπτες e-mail, ως «Ποίημα της εβδομάδας». Διαβάστε τα ποιήματα αυτά, αγαπητοί συνοδίτες. Γιατί πραγματικά οπλοφορούν...

Με όπλο τους στίχους
Ποιήματα εμπνευσμένα ακριβώς τη στιγμή των γεγονότων. Είκοσι οχτώ ποιητές απευθύνουν τη δική τους διαμαρτυρία, την τοποθέτησή τους, μια ελάχιστη αντίδραση με τη «φωνή» τους, στην πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Προσδοκούν να συνεισφέρουν, με μοναδικό γνώμονα κάποιες αξίες και δικαιώματα˙ ως πολίτες, συμμέτοχοι, δημιουργοί και συνένοχοι. Τα ποιήματα δεν είναι παρά αιχμές διατυπωμένες σε στίχους αντί για διακηρύξεις, πολιτικολογία ή, το χειρότερο, απαθή σιωπή. Με αυτόν τον ελάχιστο τρόπο, οι παρόντες ποιητές εξανίστανται και στέκονται απέναντι στη βία και τις καταστροφές όσο και την υποτίμηση, την αναξιοπρέπεια, την όποια δύναμη επιβολής.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΤΡΑΣ
Ετερώνυμη έλξη
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία
απάθεια
αδιαφορία

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγγνώμη αλλά.. τα περισσότερα είναι με το ζόρι ποίηση, με πολύ ζόρι. ένα είναι μάλιστα κατάλογος αρκτικόλεξων..
ποίηση για τη φήμη, δεν πυροβολεί την ΕΛ.ΑΣ. αλλά τον Αλέξη και την κοινή αισθητική..

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ξαναπές το φίλε. Η σημερινή ποίηση έχει αυτοκτονήσει προ καιρού. Όταν δεν πατάς πάνω στην παράδοση (και στην Ελλάδα η λογοτεχνική παράδοση είναι πλουσιότατη!), ώστε να δημιουργήσει κάτι νέο, τότε δημιουργείς μη-ποίηση όσο κι αν θέλεις να πείσεις τους άλλους για το αντίθετο.

"Ο διαλεγόμενος"

Ανώνυμος είπε...

Αμαν ρε παιδιά με τον Αλέξη. Εγινε ενα κακό και το εχουμε αναγάγει σε μείζον θέμα. Δεν προσέχουν όλοι μη γίνει κι αλλο με τις μολότωφ και τις φωτιές. Ποιοί βάζουν τα αμυαλα παιδιά να κάνουν όλα αυτά τα αίσχη; Φτάνει πιά δεν καταλαβαίνετε ότι υποβαθμίζεται ακόμα και ο θάνατος με ολες αυτές τις υπερβολές (ποιητών δημοσιογράφων-εισαγγελέων, εξτρεμιστών κ.α.`

Related Posts with Thumbnails