Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

«Στην άκρη του ονείρου» χθες βράδυ εδώ στην Αθήνα, αγαπητοί φίλοι. Στη Στοά του Bιβλίου, στον υπέροχο αυτό χώρο εκδηλώσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, έλαβε χώρα η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του φίλου Γιάννη Η. Παππά, προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι εκδόσεις Μεταίχμιο, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Πανηπειρωτικής καθηγητή Κώστα Αλεξίου και στη συνέχεια μίλησαν για την ποιητική συλλογή του Γ. Παππά οι ποιητές Στάθης Κουτσούνης και Γιώργος Δουατζής. Ο Γ. Δουατζής μάλιστα μας εξέπληξε καθώς τελείωσε την αναφορά του «Στην άκρη του ονείρου» μ’ ένα ποίημα που συνέθεσε από τους τίτλους των ποιημάτων του Γ. Παππά! Οι τίτλοι μας έδωσαν ένα καινούριο, ονειρικό κατά πάντα ποίημα.


Ακολούθως ο Παππάς διάβασε τρία ποιήματα – πονήματα από τη συλλογή του και τη σκυτάλη πήραμε εμείς, το Πολύτροπον. Η υπέροχη σοπράνο και φίλη απ’ τα παλιά Δάφνη Πανουργιά, ο εξαιρετικός τσελίστας Στέλιος Ταχιάτης και η ελαχιστότης μου. Παρουσιάσαμε ένα Ονειροδρόμιο, ήτοι μια ενιαία σύνθεση, με ονειρικά θραύσματα μελωδιών, ποιημάτων και στίχων.
Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Αντόνιο Βιβάλντι, Μ. Χατζιδάκις, Γιώργος Σταυριανός, Γ. Παππάς, παραδοσιακές μελωδίες.
Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα νομίζω ότι συμμερίστηκε τον πειραματισμό μας. Εξ’ ου και το θερμό χειροκρότημα και τα καλά λόγια.


Ανάμεσά τους πολλοί φιλόλογοι, λογοτέχνες και ποιητές: Αθηνά Κακούρη, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χρονάς, Ηλίας Γκρης, Νικήτας Παρίσης, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Μάριος Μιχαηλίδης, Θανάσης Βενέτης, Φαίδων Θεοφίλου, Γιάννης Καλπούζος, Κώστας Καναβούρης, Γιάννης Μπασκόζος (ο εκδότης του Διαβάζω). Και βέβαια η σύζυγος του ποιητή, φίλη και συνάδελφος Ρούλα Διαμαντοπούλου.
Ήταν μια λιτή και ουσιαστική εκδήλωση με ατμόσφαιρα. Και πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια!



Δείτε την εκδήλωση στο www.intv.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ενημερώνεις από πριν για την εκ΄δηλωση;

Ανώνυμος είπε...

Πάντα τέτοια!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο στο Πολύτροπον, και στον ποιητή Γιάννη Παππά που εμπιστεύτηκε το Πολύτροπον αφήνοντας το περιθώριο για μια τέτοια δημιουργία.
Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ο Γραμματεας των Φιλολογων Πατρας ηταν παρων;

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη τώρα σε βλέπω στο intv να τραγουδάς σ' αυτή την εκδήλωση στην Αθήνα.
Δεν καταλαβαίνω πολλά αλλα μ' αρέσει.
Κάνεις πάντως πολλά περίεργα.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε και τρισεύγε, κ. Ανδριόπουλε, για την ανεξάντλητη και προκλητικά πρωτότυπη έμπνευσή σας.

Απ' τα πιο απλά υλικά κάνετε τέχνη!

Απολαμβάνω το μουσικό επίμετρο της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Παππά στο διαδικτυακό κανάλι intv.gr (το οποίο, παρεμπιπτόντως, με το ξεκίνημά του έχει δώσει εξαιρετικό δείγμα δουλειάς) και ενθουσιάζομαι με τον διάλογο μεταξύ σας, της πανέμορφης Δάφνης Πανουργιά και του μοναδικού τσέλου Στ. Ταχιάτη.

Ξεδιαλέγω -απ' τις πολλές- δυο στιγμές: το ντουέτο σας με την Πανουργιά στον κατάλογο των πουλιών και το πέρασμα απ' το "...και ως όναρ παρέρχεται..." του Ιωάννου Δαμασκηνού στο "Όνειρο που φεύγει είν' η ζωή" που ερμηνεύει εξαίσια η Πανουργιά.

"[...] Αλλά εμείς της Τέχνης / κάποτε μ' έντασι του νου, και βέβαια μόνο / για λίγην ώρα, δημιουργούμεν ηδονήν / η οποία σχεδόν σαν υλική φαντάζει." (Κ.Π. Καβάφης, Μισή ώρα)

Πάντα τέτοιες εκπλήξεις - τις έχουμε ανάγκη!

Ανώνυμος είπε...

Τι συμβαινει με τον κ.κολλιοπουλο ανδριοπουλε/?Κριμα ειναι και συγγενης σου!

Related Posts with Thumbnails