Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Το σημερινό ρεπορτάζ του Νίκου Παπαχρήστου στην Καθημερινή για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι όντως αποκαλυπτικό! Νέα ένταση που προκαλείται αυτή τη φορά από την Ιορδανική Κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί τη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Ένα σοβαρό γεγονός που δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει. Θυμίζω εδώ ότι στην Ιορδανία υπάρχει αραβόφωνο ποίμνιο, όπως άλλωστε και στην περιοχή της παλαιστινιακής αρχής, που ανήκει στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Τέσσερις χώρες εμπλέκονται με το Πατριαρχείο: Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ελλάδα. Μια εξ αυτών να άρει την εμπιστοσύνη της αμέσως υπάρχει πρόβλημα. Θυμίζω επίσης ότι το Ισραήλ δεν αναγνώριζε τον Πατριάρχη Θεόφιλο για πολύ καιρό.
Συν τα προβλήματα με τους άλλους χριστιανούς - βλ. τα πρόσφατα επεισόδια με τους Αρμενίους - που αφορούν στην διεκδίκηση των παναγίων προσκυνημάτων και άλλων προνομίων, το σκηνικό στα Ιεροσόλυμα είναι ζοφερό.
Γράφει ο Νίκος Παπαχρήστου:
"Νέα κρίση στις σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την κυβέρνηση της Ιορδανίας διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά την πρωτοφανή απόφαση του Αμμάν να αμφισβητήσει επισήμως τη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Με επιστολή του προς το Πατριαρχείο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας Εΐντ Αλ Φαγιέντ κάνει γνωστό πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει ως μέλη της Συνόδου 8 επισκόπους και αρχιμανδρίτες επειδή δεν είναι Ιορδανοί υπήκοοι. Ταυτόχρονα επαναφέρει στη Σύνοδο τον μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ο οποίος είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του το 2005 όταν συντάχθηκε με τον έκπτωτο Πατριάρχη κ. Ειρηναίο. Για την απόφασή της, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», η Ιορδανία επικαλείται παραβίαση του ιορδανικού νόμου του 1958 που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχικού Καθιδρύματος και προβλέπει πως τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας οφείλουν να φέρουν -ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής- την ιορδανική υπηκοότητα. Την ίδια στιγμή ιεράρχες του Πατριαρχείου αφήνουν να εννοηθεί πως με την απόφαση της κυβέρνησης του Αμμάν θίγεται η ελευθερία της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων να διαχειρίζεται τα εσωτερικά της ζητήματα. Και όλα αυτά μόλις 18 μήνες μετά την προηγούμενη κρίση, κατά την οποία η Ιορδανία ήρε την αναγνώριση του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου και χρειάσθηκε να διαμεσολαβήσει η Αθήνα μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου το Αμμάν να ανακαλέσει την απόφασή του".
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Ν. Παπαχρήστου εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη λυπάμαι πολύ για το συμβάν!! είναι αδιανόητο στην εκκλησία των ιεροσολύμων να είναι μέτριοι άνθρωποι να τσακόνωνται κάθε μέρα μεταξύ τους. άραβες και έλληνες άπό μέσα, αρμένιοι, ρώσοι, καθολικοί απ΄εξω και οι εβραίοι. όλοι αυτοί σχίζουν το σώμα της εκκλησίας. πρώτον φταίει η κυβέρνηση της ελλάδος, το πατριαρχείο είναι τρόπον τινά πρέσβης του ελληνισμού εκεί. στην κατεχόμενη παλαιστίνη αναπτύσσεται μεγάλη τουριστική κίνηση κυρίως για τους αγιους τόπους που είναι στην ελληνική κυριαρχεία, κλπ.., η ελλάδα πρέπει να θεωρήσει το πατριαρχείο λοιπόν πρεσβεία έστω και ανεπίσημα, και να εντάξει με κάποιο τρόπο το πατριαρχείο στο διπλωματικό σωματείο!! δεύτερον οι χαζοάραβες εκεί υποκινούνται από διάφορους για τον εξαραβισμό του πατριαρχείου είναι μια τρέλλα που φύσαγε το 1899 στο πατριαρχείο αντιοχείας και την κόλλησαν εδώ και καιρό οι άραβες στο πατριαρχείο ιεροσολύμων αγνοούντας την πολιτική κατάσταση στην περιοχή και παραβλέποντας την αδυναμία τους να φυλάξουν το πατριαρχείο που θα χάσουν την ίδια στιγμή αν φτάσει στο χέρι τους, και ξεχνόντας ότι δεν μπορούν να το στελεχώσουν με μορφωμένους κληρικούς. τρίτον το πατριαρχείο αντιοχείας οφείλει να στηρίξει την νυν σύνοδο αντί να βοηθήσει τους άραβες καθώς μπορεί να πιέσει και να επηρεάσει το αραβικό ποίμνιο λόγω του εθνικού δεσμού.. η επίλυση του ζητήματος είναι περίπλοκη και χρειάζεται συντονισμό κυρίως από το υπουργείο εξωτερικών ελλάδος..

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι, πλέον, η παρουσία στην περιοχή εκατοντάδων χιλιάδων ΜΗ Αραβικής καταγωγής Χριστιανών Ισραηλινών! (Ρώσων, Ρουμάνων κ.α.). Αύριο το Ισραήλ μπορεί να επικαλεστεί ότι ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ του Πατριαρχείου είναι αυτοί και λόγω αριθμιτικής υπεροχής και καταλαβαίνετε όλοι τι μέλει γενέσθαι . . .

Ανώνυμος είπε...

Ξυπνάτε όσοι κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου. Δεν είναι το Ισραήλ και οι Εβραίοι οι εχθροί τους Πατριαρχείου μας. Είναι οι κάθε λογής Άραβες... Όσοι έχουμε γνωρίσει τέτοια άτομα κάτι ξέρουμε από δαύτους.

Ανώνυμος είπε...

οι άραβες κύριε 11:04 δεν σε απυλούν όσο οι εβραίοι. οι άραβες από τα λίγα που ξέρω γι'αυτούς είναι αυθόρμητοι ενώ οι εβραίοι είναι ύπουλοι δεν σου δείχνουν τι κρύβουν και πίστεψε με κρύβουν πολλά....

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 11:04, είσαι πολύ γελασμένος. οι εβραίοι είναι οι κατ' εξοχήν εχθροί μας, όπου και να είμαστε, μέχρι και στην κόλαση. αφού έχουμε ριζική θρησκευτική διαφορά που δεν γεφυρώνεται.. αμφισβητούν τον Χριστό σου το καταλαβαίνεις αυτό;;

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΦΑΓΟΥΣ:
Μην στενοχοριέστε. Οι Ισραηλινοί σάς έχουν αφοδευμένους και δεν ασχολούνται μαζί σας. Το πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι Ορθόδοξοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι Αραβικής καταγωγής... (το αράπη κι αν τον πλένεις... όποιος έχει ζήσει από εμάς την νοοτροπία των Αράβων ξέρει καλύτερα...)
Και κάτι ακόμη: φανταστείτε να είσαι Ισραηλινός στρατιώτης και να πρέπει να ανέχεσαι μέσα στην πατρίδα σου την κάθε θρησκευτική φράξια του κάθε κάφρου αλλόθρησκου ... να τρως και ξύλο από πάνω. Αυτό στην Ελλάδα δεν θα το ανεχόταν κανείς. Κι όμως οι Ισραηλινοί ανέχονται όλους αυτούς τους αγριοχρίστιανους.
Αυτά προς τους ΕΒΡΑΙΟΦΑΓΟΥΣ του ιστολογίου. Και κόφτε τις ηλιθιότητες γιατί βλέπω τον Παναγιώτη στο δικαστήριο για αντισημιτισμό.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ εβραιόδουλε, άσε τον Παναγιώτη έξω από το θέμα καθώς φιλοξενεί τις απόψεις μας... εδώ δεν είναι Γερμανία ούτε πουλάει ο αντισημιτισμός ο οποίος εφαρμόζεται σε σας πιο πολύ καθώς οι άραβες είναι σημίτες ίσως και πιο πολύ από τους σιωνιστές.. αυτό το κράτος δεν άνηκε ούτε ανήκει μα ούτε θα ανήκει στους σιωνιστές.. εβραίοι υπήρξαν πάντοτε εκεί ζώντας ειρηνικά με τους παλαιστίνιους μέχρι που ξύπνησαν οι σιωνιστές.. πάει και αυτό, τώρα αυτά που λες για τους άραβες δεν μπορώ να βεβαιώσω ούτε και να τα διαψεύσω. όπως ενδιαφέρομαι για το παλαιστινιακό χρόνια μπορώ όμως να πω ότι κακοί άραβες υπάρχουν όπως ακριβώς και καλοί..
αυτό που λες για τους εβραίους στην αρχή δηλώνει ότι δεν ξέρεις ούτε το παραμικρό για το τι συμαίνει σιωνιστής. φυσικά δεν είμαι εβραιοφάγος ούτε πιστεύω στις συνωμοτικές θεωρίες απλά κάποια περιστατικά αποδεικνύουν ότι οι ισραηλίτες προσπαθούν όσο μπορούν να ελέγχουν διάφορα. για δες το ιστορικό της ελληνικής ομάδας που πήγε στη Γάζα..
σοβαρέψου λιγάκι η μισή αλήθεια δεν είναι αλήθεια..

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

@ Ρ.Σ.
Εβραιφάγε συνομωσιολόγε μηδενικής νοητικής αντίληψης. Δεν θα ασχοληθώ με τις ανοησίες σου όπως άλλωστε και τις αντίστοιχες των συν-εβραιοφάγων ομοϊδεατών σου. Πάει πάρα πολύ να ασχοληθούμαι με φασοστοειδή...

@ Προς τους υπολοίπους του post
Το πρόβλημα είναι οι Χριστιανοί εκεί κάτω και οι φράξιές τους. Αυτοί είναι το πραγματικό κακό και πρέπει να το καταλάβετε. Δεν είναι οι Ισραηλινοί: το Ισραήλ είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, έχει νομική υπόσταση, διαθέτει ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να απαλλαγεί από την καφρίλα των αγριοχρίστιανων. Δεν ασχολείται όμως με αυτούς γιατί γνωρίζει ΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ, ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
Όποιος μπορεί να το καταλάβει, ας το καταλάβει. Οι Χριστιανοί Αρμένιοι Σύροι ή ό,τι διάολο είναι, είναι το κακό...
Το Ισραήλ προβαίναι σε μια απλή "απαλλοτρίωση" των ακινήτων, δίνει μια αποζημίωση με διεθνείς ή Ισραηλινούς εκτιμητές και τους στέλνει όλους από κει που γύρισαν.
Δεν το κάνει... όχι μόνο γιατί είναι η μοναδική δημοκρατική χώρα στην Μέση Ανατολή. αλλά επειδή γνωρίζει τις ακρότητες στις οποίες φθάνουν πάντα οι χριστιαανοί όταν διακυβεύονται τα "καλά και συμφέροντα" τους.
Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

ομολογώ ότι δεν έχω ξαναμιλήσει με πιο στενοκέφαλο άνθρωπο στη ζωή μου, χαίρομαι γι'αυτό. ρε φίλε΄είτε δεν έχεις διαβάσει την ιστορία είτε είσαι υπήκοος του ψευτοκράτους που ονομάστηκε Ισραήλ.. και τα δύο εξ ίσου κακά.
αυτό που ονομάζεις αναγνωρισμένη και μπλα μπλα χώρα είναι ένα πείπλοκο διπλωματικό ζήτημα που υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στα μυαλά όσων τα ονειρεύονται η χώρα αυτή είναι η Παλαιστίνη και ο λαός της είναι και οι μωαμεθανοί και οι χριστιανοί και οι εβραίοι που υπήρξαν πριν την εφαρμογή της υπόσχεσης των βρεττανών το 1948... τι να σου πω αφού επιμένεις ότι η κατακτατική εξουσία του ισραήλ είναι η Μόνη Δημοκρατία στη Μ.Α. φυσικά και δεν είναι δημοκρατία μια μονόχρωμη χώρα που εξοντώνει τον λαό και τις διάφορες θρησκείες που ζουν εκεί. εσύ προφανώς νομίζεις ότι οι εβραίοι είναι λαός χωρίς πατρίδα και η παλαιστίνη πατρίδα χωρίς λαό. λάθος κάνεις. αλλά στη μέση ανατολή υπάρχουν πολλές δημοκρατικές χώρες όχι όπως μας λένε εδώ τα ΜΜΕ, πήγα και τα είδα (και να επαναλάβω ότι το ισραήλ δεν είναι μια εξ αυτών). η κατοχική εξουσία του ισραήλ δεν ειναι χώρα αφού δεν έχει σύνορα ούτε στρατός (για όσους δεν ξέρουν το σύνταγμα του ψευτοκράτους δεν αναφέρει σύνορα, και ο στρατός ονομάζεται ιραηλιτικές αμυντικές δυνάμεις) δηλαδή είναι ένα πράγμα σαν εταιρεία με σεκιουριτι, τίποτε άλλο ένα μετέωρο πράγμα, για την διεθνή διασκέδαση. εσύ νομίζεις ότι η κατοχική εξουσία μπορεί να πετάξει τους χριστιανούς ανά πάσα στιγμή πλάκα κάνεις. θα ΄θελαν πολύ αλλά που να μπορέσουν οι χριστιανοί της περιοχής δεν είναι σαν τους χριστιανούς του Ιρακ που σφάζονται και δεν μιλάει εκεί οι χριστιανοί της παλαιστίνης έχουν τουριστικά μέρη στα χέρια τους (Αγ. τόποι)που κάποτε για να τα πάρουν οι δυτικοί έκαναν σταυροφορίες..
ακουσε η συζήτηση είναι μεγάλη και μ'αρέσει, αρκεί όμως για σήμερα μάθε αυτά. το επόμενο μάθημα μετά τις απορίες σου.. Σαλόμ

Related Posts with Thumbnails