Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο φίλος, ακάματος και έγκριτος, με όλη τη σημασία της λέξης, δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, Αθηναίος που ζει και εργάζεται στην Κύπρο, είχε την καλοσύνη να μου στείλει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την μεγάλη διοργάνωση που πραγματοποιείται από σήμερα στην Μεγαλόνησο "Ο Πολιτισμός της Ειρήνης - Θρησκείες και Πολιτισμοί σε διάλογο", με την ευθύνη της Εκκλησίας της Κύπρου. Ας δούμε την ανταπόκριση του Α. Βικέτου:
Τις ευχές και ενέργειες των Χριστιανικών Εκκλησιών και των άλλων Θρησκειών, για να αποκατασταθούν στην Κύπρο η Ειρήνη, η Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους τους νομίμους κατοίκους της, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (15.11.08) στη λειτουργία των Ρωμαιοκαθολικών, προεξάρχοντος του Καρδινάλιου Λεονάρντο Σάντρι, που τελέστηκε ενόψει της έναρξης της Παγκόσμιας Συνάντησης «Ο Πολιτισμός της Ειρήνης: Θρησκείες και Πολιτισμοί σε Διάλογο».
Η λειτουργία τελέστηκε στον Ρωμαιοκαθολικό ναό του Τιμίου Σταυρού, στη Λευκωσία, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την «νεκρή ζώνη», η οποία, λόγω της τουρκικής κατοχής, διαιρεί την Κύπρο.
«Τα συρματοπλέγματα του αίσχους, που χωρίζουν το νησί μας στα δύο, είναι αψευδείς μάρτυρες της κατοχής και της παράνομης κατακράτησης των εδαφών και των οσίων μας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες να διαθέσουν τους εαυτούς τους στην προώθηση της ειρήνης, η οποία, τόνισε, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο των καιρών μας.
«Μόνο όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει τελικά την αληθινή ειρήνη», επεσήμανε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την φιλοξενία της Παγκόσμιας Συνάντησης για τον Πολιτισμό, τις Θρησκείες και την Ειρήνη, επεσήμανε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου διατήρησε δια μέσου των αιώνων ζωντανή την πίστη των Αποστόλων και άνοιξε την καρδιά τις στις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες».
Ο Καρδινάλιος Σάντρι ανέφερε ότι προσφέρει στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ασπασμό αγάπης και ειρήνης εν Χριστώ, τόνισε ότι «ο Χριστιανισμός είναι μεγάλο δώρο για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο» και προσευχήθηκε για την ειρήνη στη Μεσόγειο και σε όλη την υφήλιο.
Στη λειτουργία των Ρωμαιοκαθολικών παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Μητροπολίτης Θυατείρων Γρηγόριος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Επίσης, παρέστη ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, διευθυντής για θέματα Θρησκευτικών Οργανισμών στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Συνάντησης στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16-18 Νοεμβρίου, «γιατί αποτελεί μια ελπιδοφόρα υπόσχεση οικουμενικής προοπτικής για την ειρήνη και την συνεργασία των λαών».
Επεσήμανε ιδιαίτερα την παρουσία του Καρδινάλιου Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και συμπρόεδρος στον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στοΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2009 η Εκκλησία της Κύπρου, συμβάλλοντας στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα φιλοξενήσει στη Λευκωσία τις εργασίες της Μεικτής Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. «Θέλουμε η Εκκλησία της Κύπρου να έχει δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή», υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Λουκάς Παναγιώτου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου υπενθύμισε τα λόγια «μπορούμε να κοιταχτούμε κατάματα» του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος, με τον αείμνηστο Πάπα Παύλο τον Στ’, εγκαινίασε τον Θεολογικό Διάλογο για με στόχο την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Αν μας κοιτάξετε στα μάτια, θα διαπιστώσετε τον πόνο μας από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της πατρίδας μας και την λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», είπε ο κ. Παναγιώτου.
Η Εκκλησία της Κύπρου, κατέληξε, τείνει χείρα αγάπης, ειρήνης και διαλόγου προς όλους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αφού είναι στη μέση η οργάνωση Saint Egidio;;;!!! παντού και πουθενά αυτοί οι άνθρωποι.. δυνατοί και αδύνατοι..

Ανώνυμος είπε...

Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην!

Ανώνυμος είπε...

Στη λειτουργία των Ρωμαιοκαθολικών ήταν συμπροσευχόμενοι οι Ορθόδοξοι επίσκοποι; Με ποιους συμπροσεύχονται; Ποιον επίσκοπο μνημονεύουν; Σε ποιο Άγιο Πνεύμα απευθύνονται;Μήπως στο εκ του Πατρός και εκ του Υιού (filioque) εκπορευόμενον; Χωρίς κοινή πίστη, πως υπάρχει κοινή λατρεία - συμπροσευχή;

Ο Οικουμενισμός ανδρώνεται. Η επίκληση του αιτήματος της παγκόσμιας ειρήνης είναι το δόλωμα για να πέσουν όλοι στην παγίδα της νεοεποχίτικης πανθρησκείας.

Πως οι ορθόδοξοι δέχονται να γίνουν συνεχιστές της βλάσφημης Ασίζης;

Αναλογίστηκαν ποτέ οι ορθόδοξοι επίσκοποι πόσο θλίβονται οι απλοί πιστοί από τα παραπατήματά τους αυτά, τις συμπροσευχές, τις αγκαλιές με τους αιρετικούς και τις βλάσφημες συμπροσευχές;
Η υπομονή των απλών πιστών έχει όρια. Και κάπου αρχίζει να εξαντλείται. Και όταν τελειώσει, τότε...

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία στο συνέδριο...Κάθε καλό αποτέλεσμα ευχόμαστε...
Μακάρι να βγει κάτι κάλο...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ Ιωάννη, δυστυχώς φταίνε οι απλοί πιστοί και οι λαϊκοί θεολόγοι που δεν εμπιστεύονται τους επισκόπους τους, και τους θεωρούν προδότες.

Ανώνυμος είπε...

Οι απλοί πιστοί δεν φταίνε καθόλου. Πως θέλεις να δείχνουν εμπιστοσύνη στους επισκόπους με όσα εκείνοι (όχι όλοι βέβαια) κάνουν; Ή μήπως υπονοείς ότι οι επίσκοποι κατέχουν εν είδει παπικού αλάθητου την αλήθεια που ο λαός αγνοεί;Λάθος μέγα. Πάντοτε ο λαός είναι αυτός που επικυρώνει ή ακυρώνει τις αποφάσεις των επισκόπων, ακόμη και των Συνόδων. Πρέπει να απαλλαγούμε από την κακώς νοοούμενη "υπακοή" στους επισκόπους. Κλασικό παράδειγμα είναι ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας που ως λαϊκός ακόμη μέσα στο Ναό φώναζε εναντίον των αιρέσεων του Πατριάρχη (!) Νεστόριου. Υπάρχει και "κακή υπακοή" και "αγία ανυπακοή" όταν μιλάμε για την Πίστη. Διάβασε αν θες το βιβλιαράκι με τον τίτλο αυτό του π. Θεοδώρου Ζήση.

Ανώνυμος είπε...

διάβασα ότι έληξε η συνάντηση αυτή και είχαν συμμετάσχει σημαντικοί άντρες του διαλόγου. τις δηλώσεις που διάβασα ήταν θετικές.

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ, ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ..., ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Πρόταση του Βατικανού για τα γλυπτά του Παρθενώνα
20/11/2008
Την πρότασή του για έκθεση όλων των γλυπτών του Παρθενώνα σε ενιαίο μουσειακό χώρο παρουσίασε ο υπεύθυνος της επιτροπής του Βατικανού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (ισοδυναμεί με υπουργείο), Φραντσέσκο Μπουρανέλι.

Σε ομιλία του στην πρεσβεία της Κροατίας παρά την Αγία Έδρα, υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να σκεφθούμε να δημιουργήσουμε το πρώτο Ευρωπαϊκό Μουσείο, που να χαίρει ενός διπλωματικού καθεστώτος, όπως οι διάφορες πρεσβείες. Να δημιουργήσουμε ένα χώρο, στον οποίο να εκθέσουν τα ευρήματα του Παρθενώνα όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία που τα διαθέτουν, χωρίς να χάσουν τη νόμιμη ιδιοκτησία τους».

Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με τον «υπουργό» του Βατικανού, είναι το Νεο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει ευρωπαϊκό... προφίλ. Σύμφωνα με την πρόταση του Μπουρανέλι, συντονιστικό ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει ομάδα ειδικών, με μέλη επιλεγμένα από την ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Ιταλός αξιωματούχος της Αγίας Έδρας, «με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο στον τομέα της πολιτικής, αλλά και σ' εκείνον του πολιτισμού και θα ξεπεραστούν εγωισμοί και πάγιες θέσεις για απόλυτη ιδιοκτησία».

Ο Φρ. Μπουρανέλι δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στο νέο αυτό ευρωπαϊκό μουσείο θα υπάρχει, ασφαλώς, και πτέρυγα με τα ευρήματα (μάρμαρα του Παρθενώνα) του Βρετανικού Μουσείου, κίνηση που θα αποκτούσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από τις διάφορες προσωρινές εκθέσεις ευρημάτων στο εξωτερικό.
«Εκθέσεις, εκτός συνόρων, τις οποίες εγκρίνουν όλο και συχνότερα γνωστοί μουσειακοί οργανισμοί, όπως το Λούβρο, βάσει οικονομικών, κυρίως, κριτηρίων» διευκρίνισε.

Ο «υπουργός» του Βατικανού επισήμανε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να έρθει στην Αθήνα, για να παρουσιάσει πιο αναλυτικά την πρότασή του και ότι οι ως τώρα αντιδράσεις από τον ακαδημαϊκό, κυρίως, χώρο, ήταν θετικές.

Όσο για τη δυνατότητα να επεκταθεί η ίδρυση ενός «ευρωπαϊκού μουσείου» και για άλλες περιπτώσεις, ο υπεύθυνος της Αγίας Έδρας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σχολίασε ότι «εκείνη του Παρθενώνα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η συγκεκριμένη πρόταση επλίζουμε να ανοίξει νέους ορίζοντες, αλλά δεν μπορεί, σίγουρα, να γενικευθεί».
ΑΠΕ-ΜΠΕ(http://www.artopos.gr/default.asp?id=1098)

ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ "ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ" ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ "ΛΑΟΥ ΜΑΣ..." ΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΣΟΥΠΕΡ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;;;;;;;;

Related Posts with Thumbnails