Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

ILISSIA ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Μια εξαιρετική περιοδική έκδοση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου διαβάζω αυτές τις μέρες. Με πρωτοβουλία του διευθυντή του διεθνώς γνωστού Μουσείου μας, δρ. Δημήτρη Κωνστάντιου, είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγο καιρό το πρώτο τεύχος ενός μουσειολογικού περιοδικού με το όνομα ILISSIA. Είναι κάτι που πραγματικά έλειπε. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη αρχαιολογικό περιοδικό, αλλά για ένα «μουσειολογικό βήμα», που θέλει να παρακολουθεί, να προσεγγίζει και να αναδεικνύει τα σύγχρονα μουσειολογικά ζητήματα. Όλα αυτά, νομίζω, εστιάζονται σε ένα, όπως και η ζωή: στη σχέση! Ποια σχέση πρέπει να έχει ένα σύγχρονο μουσείο με την κοινωνία, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
«Το όνομα του περιοδικού, ILISSIA, το εμπνευστήκαμε από το όνομα του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος που φιλοξενεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στην είσοδό του η Sophie de Marbois, δούκισσα της Πλακεντίας, που το έκτισε το 1848, χάραξε την επιγραφή ILISSIA, καθώς το εντυπωσιακό της μέγαρο, έργο του αρχιτέκτονα Κλεάνθη, βρισκόταν δίπλα στον ποταμό Ιλισσό», εξηγεί στο editorial ο Δ. Κωνστάντιος.
Το περιοδικό κυκλοφορεί σε ελληνικά και αγγλικά, είναι εξαιρετικά καλαίσθητο, η θεματολογία του άκρως ενδιαφέρουσα, το φωτογραφικό υλικό θαυμάσιο, το αφιέρωμα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (με αφορμή την επανέκθεση των συλλογών του) πολύ κατατοπιστικό, το ειδικό κεφάλαιο «Τα Μουσεία του Κόσμου», που γράφει η δρ. Αναστασία Λαζαρίδου (αναπληρώτρια διευθύντρια του ΒΧΜ) συντελεί στην διεύρυνση των οριζόντων του αναγνώστη και προσωπικά το απήλαυσα!

Το ILISSIA θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο. Εύχομαι από καρδιάς για πολλά πολλά χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails