Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

ΔΡΟΜΑΙΟΣ 11 - ΠΕΡΙ ΩΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΩΔΕΙΩΝ


Σε παλαιότερο «δρομάκι» της Ιδιωτικής Οδού είχα συμμεριστεί απολύτως την άποψη του σπουδαίου βιολιστή Γιώργου Δεμερτζή ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, πράγμα παγκοίνως γνωστόν. Δεν εκόμισα γλαύκα εις Αθήνας. Εν τούτοις κάποιος φίλος του ιστολογίου μου προσήψε και πάλιν υπερβολήν ως προς την εκτίμησίν μου, αντιτείνοντας ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα μαύρα και στο εξωτερικό το ίδιο χάλι επικρατεί και τα όμοια.

Διάβασα, λοιπόν, προ ημερών μια συνέντευξη στα ΝΕΑ της διάσημης σοπράνο Μαρίνας Κρίλοβιτς - συζύγου του προσφάτως αποθανόντος μεγάλου βαρυτόνου Κώστα Πασχάλη – η οποία λέει επί λέξει: «Χαίρομαι πολύ για την καινούργια γενιά. Αν και με απασχολεί το θέμα της παιδείας - χιλιάδες ωδεία, δεν υπάρχει μια Μουσική Ακαδημία...». Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση. Χιλιάδες ωδεία χωρίς τελικά την αναμενόμενη μουσική παιδεία.

Ισχύουν στο ακέραιο όσα έλεγε πριν ακριβώς τριάντα χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο: «Εκατοντάδες ωδεία σ’ όλη τη χώρα, χωρίς νάναι σε θέση να διδάξουν, ούτε αυτό που λένε, νταούλι γύφτικο, παιδεύουνε με την κυριολεξία μαθητές και δημιουργούνε τάξη αιτούντων και δυστυχισμένων εις κλειδοκύμβαλον, κιθάρα, ακορντεόν και ελαφράν φωνητικήν. Πόση εγκληματικότης, πόση αστοχασιά και πόσο μίσος για τη Μουσική! Ποιος θα μας σώσει από μια τέτοια εκπαίδευση; Ποιος θα μας δώσει την ελευθερία να τραγουδάμε ένα τραγούδι, που νάχει ρίζα τους αιώνες και στόχο τη στιγμή; Το καφωδείον. Η ιδεολογία του, το πιστεύω του και οι αρχές του. Και μόνον έτσι θα καρπίσει στην Ελλάδα η Μουσική. Γι’ αυτό λοιπόν, ας γίνει σύνθημά μας: Καφωδεία και όχι Ωδεία».

Αυτά έλεγε τότε ο Μάνος. Παρά τα Μέγαρα Μουσικής, τις σχολές Μουσικών Σπουδών στα ΑΕΙ, η μουσική παιδεία δεν είναι η αναμενόμενη. Στον 21ο αιώνα η Ελλάδα πρέπει να είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο, χωρίς Ανώτατη Μουσική Ακαδημία και τη δυνατότητα σοβαρών σπουδών, τουλάχιστον σ’ ένα πρώτο επίπεδο. Η Κυβέρνηση κάτι είχε ψελλίσει πριν κανένα χρόνο περί Ακαδημίας Τεχνών, αλλά το πράγμα φαίνεται πως βάλτωσε… Και δυστυχώς εξέλιπαν και τα καφωδεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails