Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΞΕΝΟΙ


Το βιβλίο του π. Βασιλείου Θερμού «Οι δικοί μου οι ξένοι» αποτελεί μιαν απάντηση σε όσους από μας επιμένουμε στις κάθε λογής διακρίσεις ή καλλιεργούμε την αδιαφορία μας ή νομίζουμε φαρισαϊκά πως εκφράζουμε την Εκκλησία.
Η αφιέρωση του συγγραφέα είναι η καλύτερη παρουσίαση!

…τής νεαρής αλβανίδας που έκανε κατηχητικό σε ελληνόπουλα κάποτε στην Αθήνα

…τής νεαρής ρωσίδας που ξέφυγε για λίγο από το ξενοδοχείο της παραλιακής οπού την είχαν φυλακισμένη έλληνες σωματέμποροι για ν’ ανάψει ένα κερί στη γειτονική εκκλησία

…τού νεαρού τουρκοκύπριου που είδε όνειρο τον Χριστό και ρωτούσε ελληνοκύπριο παπά να του το εξηγήσει

…και τού άλλου τουρκοκύπριου που διάβασε το ευαγγέλιο και ζητούσε να βαπτισθή

…και πάντων και πασών

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη καλησπέρα και θερμά συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον ιστολόγιό σου. Το πρωί σου έστειλα ένα κειμενάκι σε αυτό εδώ το χώρο αλλά τώρα το απόγευμα δεν το είδα δημοσιευμένο. Γιατί? Έκανα κάτι λάθος ή δεν το άφησες εσύ?
Κωνσταντίνος Π.(Απο ΚΕΚ βυζαντινής μουσικής του 2000, σε παρακαλώ μη μου απαντήσεις επώνυμα).

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε Π.
Σ' ευχαριστώ για την αγάπη σου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι επιθυμείς! Δεν έλαβα το κειμενάκι σου. Με χαρά θα το δημοσιεύσω. Το περιμένω.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως κατάλαβες ποιος είμαι-:)!
Με αφορμή το πανέμορφο βιβλίο του π.Βασιλείου Θερμού θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις αναφορικά με το πρόβλημα των μεταναστών που καθημερινά βιώνουμε όλοι μας, εδώ στην Πάτρα.
Πιστεύω πως αυτοί οι άνθρωποι (οι Αυγανοί μετανάστες) σε ελάχιστα διαφέρουν από τους Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας του ‘60-’70. Από τη στιγμή που η πολιτεία τους δέχθηκε, αλλά δυστυχώς αποφεύγει να τους βοηθήσει μόνιμα και συστηματικά πιστεύω πως η Εκκλησία μας και δει η Μητρόπολη Πατρών όφειλε να σταθεί δίπλα τους με μεγαλύτερο ζήλο από αυτόν που έχει επιδείξει. Μια πρόταση είναι η περιφορά δίσκου κάθε Κυριακή και η συγκέντρωση χρημάτων για την βοήθεια στους συμπολίτες μας Αυγανούς. Εσύ τι άποψη έχεις για τη πρόταση αυτή?
Σαφώς θα υπάρχουν και άλλες σκέψεις επί του θέματος, που με προθυμία θα ήθελα να καταγράφονταν στο ιστολόγιό σου. Ελπίζω και εύχομαι ο χώρος αυτός να γίνει βήμα όχι μόνο για την ελεύθερη έκφραση ελπιδοφόρων προτάσεων αλλά και εφαλτήριο για γόνιμο προβληματισμό και εν τέλει δημιουργική δράση.
Σε ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Π.

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου Κωνσταντίνε,
Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου, που προάγει τον διάλογο. Πρωτίστως σε παραπέμπω στο κείμενο του Λιβανέζου Roni Bou Saba "Ο Χριστός ήταν Αφγανός πρόσφυγας", που δημοσιεύω εδώ στο ιστολόγιό μου. Θα δεις την σκέψη ενός ξένου που ζει στην Πάτρα και βλέπει το πρόβλημα.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου για μεγαλύτερη δράση της Μητρόπολης, από την μέχρι τώρα επιδειχθείσα. Ένα πιάτο φαγητό δεν αρκεί πιά. Χρειάζονται λύσεις δυναμικές και άμεσες. Πριν λίγο διάβασα στο ίντερνετ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή να διατεθεί ξενώνας της Εκκλησίας για την φιλοξενία των Κούρδων μεταναστών της Πεντέλης, λόγω του ψύχους. Αν συνέβη είναι σημαντικό. Βέβαια χρειάζονται υποδομές. Κτηριακές, οικονομικές και θεολογικές! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε την ανθρωπολογία της Εκκλησίας, πράγμα που σημαίνει πολλή δουλειά! Δεν φτάνει η ευκαιριακή φιλανθρωπία. Χρειάζεται συνολικότερη θέαση του προβλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει καν το ζήτημα των Αφγανών αλλά κι αυτοί δεν είναι η πλέον ευπροσάρμοστη φυλή... και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση, όσον αφορά το χαρακτήρα, με τους Έλληνες μετανάστες.
Δεν υπάρχει καμία διάθεση αφομοίωσης, ένταξης ή κάποιας άλλης δημιουργικής κίνησης από μέρος τους, παρά την ενατένιση της Δύσης λες κι εκεί θα τα έχουν όλα πληρωμένα.
Δεν τους κατηγορώ. Ο τόπος που γεννιέσαι πλάθη τις ανάγκες σου.
Αυτή τους η ανάγκη δυσχεραίνει την υποδοχή...

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ allos tassos,
Κατανοώ απολύτως τις επιφυλάξεις και ενστάσεις σου σχετικά με τους Αφγανούς. Μη ξεχνάς ότι τα ίδια μπορούμε να πούμε και για τους Αλβανούς! Σκέψου όμως ότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι Αλβανοί! Που δεν είχαν καμία απολύτως ιδέα περί θρησκείας. Ο Αναστάσιος τους ανέστησε! Άρα και ο πιο ακατέργαστος και ο πιο άξεστος και ο πιο απροσάρμοστος μπορεί να λειανθεί, να εγκλιματιστεί, να αφομοιωθεί, αν τον συναντήσουμε και τον περιθάλψουμε. Αυτές τις μέρες είδα στις ειδήσεις ότι στο Αφγανιστάν το κρύο είναι αφόρητο και τα παιδιά υποφέρουν και τελικά πεθαίνουν! Τα έχουν δει όλα αυτοί οι άνθρωποι! Άρα αν θέλουμε, μπορούμε να μετακινήσουμε όρη για χάρη του άλλου. Μη ξεχνάς και το του ποιητού:"Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της".

Ανώνυμος είπε...

Μόλις κατάλαβα το μεγαλύτερό σου avantage: έχεις "καταπιεί" την Ορθοδοξία και την Ποίηση...

panagiotisandriopoulos είπε...

Μεγάλη κουβέντα λες φίλτατε allos tassos. Αν συνέβαινε αυτό δεν θα έφτιαχνα ιστολόγιο! Χα,χα! Πάντως, ναι, με συνέχει ο λόγος του ποιητή: "Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις. Και ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι"!...

Ανώνυμος είπε...

Μα βλέπεις...;

Related Posts with Thumbnails