Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

"Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ"


Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για τη θέση της Εκκλησίας στο Σκοπιανό. Ο Αρχιεπίσκοπος δυσαρεστεί κάποιους με την προσεκτική του στάση, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μιλάει για «ένα – δυο καλά συλλαλητήρια», ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δηλώνει πως δεν θα παίξει το παιχνίδι των δημοσιογράφων παίρνοντας «θέση», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας θεωρεί ότι τα συλλαλητήρια απάδουν προς το εκκλησιαστικό ήθος και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εκτιμά πως το θέμα έχει πολλές όψεις και η Πολιτεία πρέπει να το χειριστεί, κυρίως ως προς την διπλωματική του πλευρά.
Πολύς κόσμος ρωτά - ενστερνιζόμενος ουσιαστικά μια δημοσιογραφική λογική - τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για τα εθνικά θέματα γενικότερα, «ποια είναι η θέση της Εκκλησίας». Φυσικά δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να εκφράζει θέσεις «στο πεζοδρόμιο» ούτε έχει μαγικές λύσεις για τα ανθρώπινα προβλήματα. Όταν μάλιστα πρόκειται για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν στην υπόσταση του ανθρώπου, όπως αυτά της Βιοηθικής, διατυπώνει την θέση της με πολλή προσοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο την τρέχουσα πραγματικότητα όσο και την μακραίωνη θεολογία της.
Υπάρχουν, όμως, και θέματα σωτηριολογικού χαρακτήρα, που άπτονται της ίδιας της φύσεώς της και, δυστυχώς για λόγους καιροσκοπικούς συνήθως, μπορεί να μη τα αγγίξει! Τρανό παράδειγμα η Μητρόπολή μας.
Πολλοί συμπολίτες εξέφρασαν δημόσια την απορία τους ή και τη διαμαρτυρία τους για φαινόμενα και συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν:
- Πρέπει να γίνονται διαλέξεις ιατρικού περιεχομένου μέσα στο ναό; Με αφορμή την πρακτική που είχε υιοθετήσει ο ναός του Πολιούχου.
- Πρέπει να διώχνουμε τους Καθολικούς από τους ορθόδοξους ναούς μας και να αποκαλούμε τον ηγέτη τους «ομοφυλόφιλο» ή όπως αλλιώς νομίζουμε; Με αφορμή τις ανάλογες ενέργειες του αρχιμ. Κύριλλου Κωστόπουλου.
- Πρέπει να υιοθετούμε την άποψη ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πέθανε επειδή επισκέφθηκε τον Πάπα; Με αφορμή σχετικές αναφορές του αρχιμ. Τιμοθέου Παπασταύρου, ο οποίος απηχούσε «εκκλησιαστικούς κύκλους».
- Ποια είναι η θεολογική θέση της Εκκλησίας, με συνακόλουθο πρακτικό αντίκρισμα φυσικά, απέναντι στους Μετανάστες;

Για όλα αυτά η τοπική Εκκλησία των Πατρών δεν άρθρωσε ούτε λέξη! Καμία τοποθέτηση! Ή μάλλον μία: ο δικός μου διωγμός επειδή τόλμησα να τοποθετηθώ δημοσίως. Ακόμα κι αυτόν δεν τον… υποστήριξε. Σιωπή ένοχη…
Αν όμως η Εκκλησία δεν παίρνει θέση σε ζητήματα όπως τα παραπάνω, γιατί να «πάρει θέση» για τα εθνικά θέματα; Έχει άπειρα άλλα για να ασχοληθεί, αφού οι πνευματικές και υλικές ανάγκες των ανθρώπων συνεχώς πολλαπλασιάζονται και οι συνθήκες στον κόσμο γύρω μας μεταβάλλονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δεν αρνούμαι την έκφραση γνώμης της Διοικούσης Εκκλησίας και για τα εθνικά θέματα, αλλά προέχουν οι ψυχές των ανθρώπων. Γιατί ξεχνάμε, δυστυχώς, ότι «η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί»!


Η φωτογραφία είναι του Κώστα Μπαλάφα

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πραγματι δεν τον υποστηριξε τον "δικο σου" διωγμο....Η μηπως-λεω μηπως- τον υποστηριξε;;;

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΕΤΑ...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.,.......ΤΟΣΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.........ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ........ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΣΟ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ?????Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΝ ΗΘΕΛΕ.......ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ.......ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΓΙΑ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ GALOP ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ.......ΠΑΡΑΚΑΛΩ Κ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΛΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΧΕΙΡΩ GALOP ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.....Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ . ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...........ΚΑΝΑΡΗΣ....................

panagiotisandriopoulos είπε...

Στο παρασκήνιο τον υποστήριξε αναμφίβολα! Στο προσκήνιο; Ούτε κιχ!.. Για σκέψου γιατί...

Πανσές είπε...

Μπα,το κατευώδιο Χριστοδούλου
είχε λιγώτερο κόσμο απο την κηδεία Ανδρέα.Γ Παπανδρέου.
Επί τέλους η Εκκλησία στα "του οίκου της", που και πολλά και κυρίως,χρονίζοντα,είναι.
Μη μπερδεύομε τους καιρούς και τις ανάγκες.
Ακόμα και η Κύπρος εξέλεξε κομμουνιστή πρόεδρο και όχι Εθνάρχη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των εκκλησιαστικών "παραγόντων.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΒΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε,
Επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν συμμερίζομαι τη θέση σου για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος ήταν μεγάλη μορφή και δεν αποτιμάται σ' ένα σχόλιο σε blog. Νομίζω ότι τα εθνικά μας θέματα έχουν ιστορικό βάθος και προεκτάσεις που δεν γνωρίζουμε, με κορυφαίο το Κυπριακό! Συμφωνώ για τη μη εμπλοκή της Εκκλησίας στην πολιτική σήμερα, γιατί οι καιροί έχουν αλλάξει. Όρα πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

κύριε Κανάρη
να κάνουμε ένα γκάλοπ στον απλό λαό, που αγωνιά για την πατρίδα του, για να δούμε αν παρακολουθεί τις ειδήσεις του star channel...! Ή καλύτερα να κάνουμε ένα γκάλοπ αν ο απλός λαός, που αγωνιά για την πατρίδα του, θέλει την Τατιάνα Στεφανίδου για εκπρόσωπο της εκκλησίας...

Ανώνυμος είπε...

κύριε Κανάρη
να δεις που στην Θώδη η πλ Γεωργίου βουλιάξει απ τον πολύ κόσμο...:))

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,απλώς θέλω να εκθέσω
κάποιες σκέψεις μου.
1.Κάποτε πρέπει να απεγκλοβιστούμε απο νοοτροπίες που μας κληροδότησε η
τουρκοκρατία περί ταυτίσεως ελλάδας
και εκκλησίας.Στο όποιο εθνικό θέμα η
εκκλησία οφείλει λόγο θεολογικό μετά
διακρίσεως και σεμνότητος.
2.Θέλω τώρα να καταθέσω ένα κείμενο του Χ.Γιανναρά
που αφορά τη στάση μας ως χριστιανών απέναντι στην εκκλησια
στική κατάσταση που μας πληγώνει.
Ο Γιανναράς μεταφέρει την απάντηση
που πήρε από ένα μοναχό με τον δικό
λόγο.Γράφει:<<..η απάντηση μόνο σε
προσωπικά μέτρα είναι προσιτή,μόνο
στα όρια της προσωπικής εμπειρίας
του θανάτου και της Αναστάσεως...Ί
σως νάναι πολλά τα δαιμόνια από τα οποία πρέπει να απελευθερωθούμε οι
ορθόδοξοι,γι αυτό και ο ιστορικός βίος της εκκλησίας μας βρίσκεται σή
μερασενεκροφάνεια, στην τραγική αυτή νέκρωση της αλήθειας και της ζωής μέσα στις λειτουργίες των θε
σμών.Μα ο Χριστός παραστέκει,και το σκάνδαλοτης νεκροφάνειας δεν μπορεί να εχει άλλη απάντηση από την προσωπική εύρεση της δικήςΤου παρουσίας>>.Όλα αυτά εν έτει 1972.
Έχει κάτι αλλάξει;

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΕΛΑΝΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΜΕ! ΟΝΤΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΥΣ! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΥΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΟΝ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΕΒΑΙΑ) ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΔΕΞΙΑ" ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Δ.!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΟΣ ΚΑΙ Ν.Δ. ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕ ΑΝΩΝΥΜΕ....ΔΕΣ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ο "ΣΩΤΗΡ" ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ....ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ "Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ..." ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΝ, ΛΕΩ ΑΝ..., ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ....

Related Posts with Thumbnails