Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

ERNEST CHAUSSON - ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ


Ακούγοντας ένα εξαίσιο κουαρτέτο του Γάλλου συνθέτη Εrnest Chausson, θα ήθελα, φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, να σας συστήσω αυτόν τον άγνωστο στους πολλούς δημιουργό, ο οποίος στη σύντομη επίγεια ζωή του άφησε ζωηρό το μουσικό στίγμα του.

Ο Ernest Chausson, εκπρόσωπος του ώριμου γαλλικού ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1855 σε μια εύπορη μικροαστική οικογένεια. Ο πατέρας του πλούτισε στη δεκαετία του 1850 καθώς βοηθούσε τον Βαρώνο Haussmann στν ανάπλαση του Παρισιού. Για να ευχαριστήσει τον πατέρα του ο C. σπούδασε νομική και έγινε δικηγόρος στο Εφετείο, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον ενδιέφερε η νομική. Σύχναζε στα Παρισινά σαλόνια όπου συναντούσε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής. Ασχολήθηκε με το γράψιμο και το σχέδιο πριν αποφασίσει για την καριέρα του.
Τον Οκτώβριο του 1879 σε ηλικία 25 ετών άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σύνθεσης με τον περίφημο συνθέτη όπερας Jules Massenet στο ωδείο του Παρισιού. Ο C. είχε ήδη συνθέσει μερικά κομμάτια για πιάνο και τραγούδια, αλλά τα πρώτα του χειρόγραφα που έχουν διατηρηθεί είναι αυτά πού διορθώθηκαν από τον Massenet. Στο ωδείο ο C. σπούδασε, επίσης, σύνθεση με τον César Franck, που είχε σκόπιμα αφήσει την δημοφιλή οδό της όπερας και ακολουθούσε το μοναχικό μονοπάτι της σύνθεσης ορχηστρικής μουσικής και μουσικής δωματίου. Ήταν ο Franck που έγινε του Chausson ο κύριως μέντορας κι αυτός με τη σειρά του έγινε ένθερμος μαθητής του Franck.
O C απολάμβανε το ταξίδι και το 1882-1883 έκανε ένα προσκύνημα στο Μπαϊρόιτ για να παρακολούθησει τις όπερες του Wagner.
Από το 1886 μέχρι το θάνατο του το 1899, ο C. ήταν γραμματέας στην Εθνική Κοινότητα της Μουσικής. Δεχόταν πολλούς από την ελίτ των Παρισινών καλλιτεχνών στα σαλόνια του, μουσικούς, λογοτέχνες και ζωγράφους, ενώ απέκτησε και μια σημαντική συλλογή από έργα ιμπρεσσιονιστών.
Σε ηλικία 44 ετών ο C. πέθανε στη Limary, Seine-et-Oise, από ατύχημα. Φαίνεται ότι σε μια κατηφορική πλαγιά έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου του, προσέκρουσε σ' ένα τοίχο από τούβλα και πέθανε ακαριαία.
Η δημιουργική δουλειά του C. χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Από αυτές η πρώτη κυριαρχείται από τον Massenet και από ραφιναρισμένες μελωδίες. Η δεύτερη περίοδος χρονολογείται από το 1886 και σημαδεύεται από ένα πιο δραματικό χαρακτήρα, που εν μέρει απορρέει από τις επαφές του με το καλλιτεχνικό περιβάλλον με το οποίο ήταν σε άμεση επαφή. Η τρίτη περίοδος χρονολογείται από τον θάνατο του πατέρα του, το 1894, και επηρεάστηκε από το διάβασμα συμβολιστών ποιητών και της Ρωσικής λογοτεχνίας, κυρίως των Turgenev, Dostoyevsky και Tolstoy.
Η συνθετική δουλειά του Chausson είναι εντελώς πρωτότυπη και αντανακλά κάποιες επιρροές τεχνικής από τον Franck και τον Wagner. Στυλιστικά ίχνη του Massenet και, προς έκπληξή μας, του Brahms μπορούν να ανιχνευτούν μερικές φορές. Ο ιδιωματισμός της γραφής του C. γεφυρώνει το χάρισμα μεταξύ του ρομαντισμού του Massenet και του Frank και του ιμπρεσιονισμού του Debussy.
Έγραψε ορχηστρικές ουβερτούρες, σονάτες, μια συμφωνία (2η), το περίφημο κοντσέρτο σε ρε μείζονα για πιάνο, βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων, μελοποίησε ποιήματα κ.α.Το κουαρτέτο εγχόρδων σε Ντο ελάσσονα, op. 35, ξεκίνησε από τον C. το 1898, και ο συνθέτης το είχε καταγράψει ολόκληρο, εκτός από ένα κομμάτι του τρίτου και τελευταίου μέρους, πριν πεθάνει από ατύχημα το 1899. Βασιζόμενος στα πρόχειρα σχέδια που άφησε πίσω ο C., ο φίλος του συνθέτης Vincent d'Indy (1851-1931) συμπλήρωσε την τελευταία πράξη και το κουαρτέτο εγχόρδων έκανε πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου του 1900.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails