Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!


Και ενώ η Πάτρα θα αναστενάξει σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο στους ρυθμούς της Έφης Θώδη (!!) στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Μαρτίου η εξαιρετική πιανίστρια Έφη Αγραφιώτη και η διάσημη σοπράνο Μάρθα Αράπη θα παρουσιάσουν στην ιστορική αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» ένα πρόγραμμα με τραγούδια γυναικών συνθετριών που συνέθεσαν μουσική από το 1840 μέχρι τις μέρες μας.
Συνθέτριες κυρίως άγνωστες, με εξαίρεση την αδελφή του Μέντελσον, τη Φάννυ Χένζελ και την σύζυγο του Σούμαν, την Κλάρα Βίκ, παραμένουν στην αφάνεια μέχρι σήμερα αν και εξαιρετικά σημαντικές. Στο πρόγραμμα οι δύο διακεκριμένες Eλληνίδες ερμηνεύτριες προτείνουν μελωδίες από πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη μαύρη και τη λευκή Αμερική.

Η Eλληνίδα συνθέτρια της οποίας παρουσιάζεται έργο είναι η Πατρινή Ελένη Οικονομοπούλου, η μοναδική συνθέτριά μας που έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με το Ορατόριο.Η συναυλία θα ηχογραφηθεί από την EBU. Είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (ΕΣΕ).
Από το ιστολόγιό μας έχουμε παρουσιάσει την Ελένη Οικονομοπούλου, η οποία ανήκει στη χορεία των Πατρινών συνθετών. Αυτούς τους συνθέτες που αγνοούν συστηματικά οι Πρόεδροι της ΔΕΠΑΠ, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, οι Δήμαρχοι Πατρέων κ.ο.κ.
Γιατί να τους μάθουν; Αυτοί οι συνθέτες που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης δεν κολακεύουν τη ματαιοδοξία τους. Ενώ η Έφη Θώδη; Τους κάνει και διαφήμιση!
Γι’ αυτό η Ιδιωτική Οδός προτείνει Έφη Αγραφιώτη. Την πιανίστρια που έχει γράψει το σημαντικό βιβλίο «Η Μουσική δεν είναι γένους θηλυκού;» όπου υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Στη Πάτρα, μια αξιοσημείωτη μουσική πραγματικότητα». Εκεί η Έφη Αγραφιώτη μας συστήνει τις λησμονημένες συνθέτριές μας: Χαρίκλεια Μπογδάνου, Αντιγόνη Παπαμικροπούλου, Ελένη Οικονομοπούλου. Την ευχαριστούμε για τη συμβολή της στη μουσική ιστορία της πόλης μας. Η «άλλη Πάτρα» υπάρχει… Και ασχολούνται μαζί της οι μη Πατρινοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails