Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Κυκλοφορεί ήδη ο δεύτερος τόμος της σειράς "Τα Βιβλία Των Άλλων ΙΙ, Έλληνες Στοχαστές" (εκδόσεις Καστανιώτη). με κριτικά κείμενα του μεγάλου Κωστή Παπαγιώργη.  
Εισαγωγή - Επιμέλεια Δημήτρης Καράμπελας. 
Εξώφυλλο: Μάρια Μπαχά. 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινίασε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 14» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης. 
Η πρώτη εκδήλωση είχε τίτλο "Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014). Δέκα χρόνια από τον θάνατό του". 
Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την έκδοση του δεύτερου τόμου της σειράς "Τα βιβλία των άλλων", ο οποίος περιλαμβάνει πρώιμα και ύστερα δοκίμια ή κριτικά σημειώματα του Κωστή Παπαγιώργη για σημαντικούς Έλληνες στοχαστές που «εφηύραν τον εαυτό τους» εντός και εκτός Ελλάδoς – ανάμεσά τους o Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο Κώστας Αξελός, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Στέλιος Ράμφος. Με μια σπάνια θυμική εμπλοκή, ο Παπαγιώργης συζητά κομβικά έργα της σύγχρονης σκέψης –όπως Το χαμένο κέντρο, Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, Το Πρόσωπο και ο Έρως ή Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη, Πελεκάνοι Ερημικοί, δίνοντας παράλληλα τη δική του απάντηση στα κρίσιμα πνευματικά ερωτήματα που τα εξέθρεψαν. 


Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου δοκιμιογράφου, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, η εκδήλωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης εστίασε σ' αυτή τη συνομιλία του Παπαγιώργη με τα παραπάνω ξεχωριστής σημασίας έργα. 
Ομιλητές: 
- Δημήτρης Καράμπελας, Ιστορικός του Δικαίου, Δοκιμιογράφος 
- Φώτης Βασιλείου, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου 
- Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 
Οι ομιλητές ήσαν όλοι καίριοι και ουσιαστικοί. Μπήκαν στο βάθος της σκέψης του Παπαγιώργη, προσπαθώντας να αναδείξουν την κριτική του σκέψη σε σχέση με τα έργα των ελλήνων στοχαστών που τον απασχόλησαν. 
Παραθέτουμε το βίντεο της εκδήλωσης. 

    

Τα βιβλία των άλλων II
Περιεχόμενα
Εισαγωγή 
Ζήσιμος Λορεντζάτος 
Χρήστος Μαλεβίτσης 
Χρήστος Γιανναράς 
Στέλιος Ράμφος 
Κορνήλιος Καστοριάδης 
Κώστας Αξελός 
Παναγιώτης Κονδύλης 
Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος 
Σταύρος Ζουμπουλάκης 
Ιωάννης Ζηζιούλας 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 
Οργή Θεού (Μια πολιτική ανάγνωση της Βίβλου) 
Μια επιστολή του Χρήστου Γιανναρά στον Κωστή Παπαγιώργη


Ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύμης, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του, και εν συνεχεία στην Αθήνα (Χαλάνδρι), στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι (1968-1975) και πάλι στην Αθήνα (Εξάρχεια). 
Εξέδωσε μια σειρά δοκιμίων εμπνευσμένων από την κλασική αρχαιότητα και από τον βίο του σημερινού καθημερινού ανθρώπου, καθώς και έργα που αφορούσαν έμμεσα ή άμεσα το φρόνημα του Νεοέλληνα. Επίσης επιδόθηκε με αξιοζήλευτη δεινότητα στις μεταφράσεις σημαντικών φιλοσόφων και διανοητών (μεταξύ άλλων Σαρτρ, Σιοράν, Ντεριντά, Ρικέρ, Κίρκεγκωρ, Φουκώ, Λεβινάς). 
Στις Εκδόσεις Καστανιώτη ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά». Παλαιότερα διηύθυνε στις Εκδόσεις Ροές τη φιλοσοφική σειρά «Δοκίμια». Συνεργάστηκε με περιοδικά (Πλανόδιον, Αθηνόραμα, Το Δέντρο, Αντί κ.ά.), εφημερίδες (Lifo, Επενδυτής, Κόσμος του Επενδυτή και παλαιότερα Απογευματινή), καθώς και με πόρταλ στο διαδίκτυο (matrix24.gr και Protagon). 
Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης. Ήταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου. 
Έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails