Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΕΚΘΕΣΗ "Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΖΩΝΗ" ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΧΑ


Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο. 
Η έκθεση παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε η Μάρια Μπαχά για την εικονογράφηση του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της Χάρις Μέγα, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ (2019) και συνδέεται με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος, στα Ιωάννινα. Η περιοδική έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Αργυροτεχνίας και συνέχισε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. 
Η ζωγράφος-εικονογράφος Μάρια Μπαχά αποδίδει με ευαισθησία την ιστορία της συγγραφέως, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν με στοιχεία παραμυθένια αλλά και αληθοφανή. Πώς συνδέεται η τέχνη της ασημουργίας με την πόλη των Ιωαννίνων; Πώς η φήμη της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας έφτασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου; Πώς η τέχνη αυτή ρίζωσε στην καθημερινή ζωή της πόλης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτισμικής της ταυτότητας; Το κείμενο της Χάρις Μέγα συνομιλεί αρμονικά με τις εικόνες, τις οποίες η ζωγράφος δούλεψε δημιουργικά, με τέμπερες, μολύβια και μελάνια. 
Εδώ, στην Αθήνα, η έκθεση, πέρα από τα έργα, έχει και κάποια επιπλέον νέα στοιχεία. Οπως, για παράδειγμα, ότι ετοιμάζεται, από την συγγραφέα του βιβλίου, ένα θεατρικό κείμενο, βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου, και για το οποίο η Μάρια Μπαχά θα κάνει τα κοστούμια. Τα κοστούμια και κάποια σκηνικά αντικείμενα, στη διάρκεια των δύο μηνών της έκθεσης, θα εμφανίζονται και θα εντάσσονται σταδιακά στην έκθεση. Στο τέλος του Μαΐου, στο κλείσιμο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η θεατρική παράσταση. 
Διάρκεια έκθεσης: 2 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2024 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00 
Κλειστά: επίσημες αργίες 
Είσοδος δωρεάν 
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 
Κτήριο Ταύρου - Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος


H Μάρια Μπαχά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Θεατρικό Κοστούμι στο College of Art του Εδιμβούργου. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους και έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης, με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και πρόσφατα με το Tiger Create Adventure Book Competition Award. Για τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι, Στο Ηφαίστειο και Η Γυναίκα που κοιμάται (Βραβείο Εικονογράφησης ΙΒΒΥ 2018) της σειράς Μικρές ιστορίες για τον κόσμο. Το βιβλίο Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό είναι το πρώτο της λογοτεχνικό κείμενο για εφήβους και νέους ενήλικες και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και περιλαμβάνει 32 εικαστικά έργα της ίδιας.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, μια συνέντευξη με την εικαστικό Μάρια Μπαχά, στο πλαίσιο της σειράς "Προς Εκκλησιασμόν", που πραγματοποιούμε στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails