Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο «εκκλησιαστικός χώρος», οι «θρησκευόμενοι», ο «πιστός λαός», όπως θέλετε πείτε τους, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον «θεσμό της οικογένειας». 
Ό,τι «προσβάλλει» την οικογένεια είναι αποτρόπαιο και διαβολικό. Και φυσικά ούτε λόγος για άλλες, σύγχρονες «μορφές» οικογένειας, καθότι αυτή μία είναι, η «παραδοσιακή», και τίποτε άλλο δεν χωρεί.
Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά τους εν Ελλάδι θρησκευόμενους, αλλά παρατηρούν και το κοινωνικό γίγνεσθαι, βλέπουν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η «παραδοσιακή» οικογένεια τους, πάσχει σοβαρά. 
Πρώτα απ’ όλα νοσεί, σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό, η ιερατική οικογένεια. Σχέσεις μεταξύ των συζύγων συμβατικές. Ενδοοικογενειακή βία, διάσταση και τελικά διαζύγιο. Με αποτέλεσμα αρκετοί ιερείς σήμερα να μην έχουν «παραδοσιακή» οικογένεια. Κάποιοι οδηγούνται και σε αυτοαποσχηματισμό. Τα προβλήματα με τα παιδιά συχνά είναι σοβαρά κ.ο.κ. Έτσι, μιλάμε για έκρηξη των ιερατικών διαζυγίων τα τελευταία χρόνια, για ιερείς καταθλιπτικούς, με – συχνά – «δεσποτικές» πρεσβυτέρες, με αντιδραστικά και γεμάτα ενοχές παιδιά, που μαρτυρούν την, διαρκώς αυξανόμενη, νοσηρή πραγματικότητα. Επομένως υπάρχουν ιερατικές οικογένειες που δεν ευσταθούν.
Από την άλλη, υπάρχουν «πνευματικοί» (εξομολόγοι), οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν – στο όνομα (sic) της πίστεως – το ζευγάρι σε διαζύγιο. Για λόγους που δεν μπορεί να υποπτευθεί ο κοινός νους, ο «πνευματικός» παρεμβαίνει κατά τέτοιο τρόπο στη ζωή του ζευγαριού, που το οδηγεί σε διάλυση. 
Οι «γκουρού» ιερείς συντελούν σημαντικά στην διάλυση οικογενειών. Είναι τέτοια η επιρροή τους που μπορεί να συμβούν απίστευτα πράγματα. Για παράδειγμα τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν για τον ιερέα του Αγρινίου, που καταδικάστηκε και προφυλακίστηκε για σωρεία αδικημάτων, αποδεικνύουν περίτρανα πώς ο «γέροντας» μπορεί να διαλύσει μια οικογένεια. 
Είναι γνωστή στον εκκλησιαστικό χώρο η περίπτωση «γκουρού» ιερέα, ο οποίος προκάλεσε τον χωρισμό ενός ζευγαριού – η σύζυγος τυφλή οπαδός του – πήρε τα δύο παιδιά τους στη «συνοδεία» του, και πάντρεψε την κόρη του με το τρίτο παιδί της οικογένειας, αφού τον χώρισε από την πρώτη του γυναίκα! Και φυσικά δεν είναι το μόνο τέτοιο περιστατικό. 
Πόσο διχασμό επέφερε στην «χριστιανική» οικογένεια η πανδημία, αφού ο «γέροντας» επηρέαζε αρνητικά τον έναν από τους δύο συζύγους για τα ζητήματα, εμβολίων, μάσκας κ.λπ. 
Είναι καθημερινή η «ρητορική» πολλών «χριστιανών» εναντίον των ομοφυλοφίλων. Έχουν αναλογιστεί πόσοι ομοφυλόφιλοι έχουν προέλθει από «χριστιανικές» οικογένειες; 
Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μέρος της «χριστιανικής» οικογένειας που είναι θρυμματισμένη! 
Καμία έγνοια για ενότητα και αληθινή αγάπη. Άλλοι παράγοντες, ιδιοτελείς και χειραγώγησης, παρεισφρέουν και ανατρέπουν το «μοντέλο» της «παραδοσιακής» οικογένειας. 
Επομένως, οι χριστιανοί καλό θα ήταν να είναι πιο ταπεινοί στην κρίση τους για τους όποιους άλλους, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν την μαρτυρία μιας αληθινής οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails