Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ π. ΠΕΤΡΟ ΜΙΝΩΠΕΤΡΟ

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μάρκος Μπότσαρης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος.
Έργο του ζωγράφου Θεόφιλου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δεν ανήκει στους κάθε λογής πατριδοκάπηλους (δεξιούς και αριστερούς), που βγάζουν δεκάρικους λόγους περί έθνους και ηρώων. Ανήκει στον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ο οποίος στην παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή, που ανέβασε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και σήμερα (5/9) παίζεται στο Ηρώδειο, αναδεικνύει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο ως Αίαντα. 
Λέει ο σκηνοθέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Αναζητώντας τη διαχρονικότητα του μύθου, αναλογίες με τη σύγχρονη ιστορία, τον συνάντησα, ως πραγματικότητα πια, στην ιστορία του ’21. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος για παράδειγμα είναι ένας Αίαντας. Ο Ανδρούτσος ήταν ένας ιδιοφυής στρατιωτικός ‒ τα εύσημα του τα δίνουν οι αναλυτές των μαχών που πήρε μέρος. Οι πολιτικοί ήταν αυτοί που τον οδήγησαν στο θάνατο, παρουσιάζοντάς τον ως αυτοκτονία. Ο Αίαντας αυτοκτόνησε, καθώς ένιωσε ταπεινωμένος από τη «σκευωρία» της Αθηνάς εις βάρος του. Η θεά τού θόλωσε το μυαλό κι αντί να σκοτώσει τους συμπολεμιστές του ζητώντας εκδίκηση σκότωσε ένα κοπάδι προβάτων. Με τη σειρά του πριν αυτοκτονήσει έκανε μια δήλωση μετάνοιας προκειμένου να τους πείσει για το αντίθετο μέσα από ένα εξαιρετικό μονόλογο, όπου λέει πως πρέπει να ακούμε τους αρχηγούς μας και γενικά αναπτύσσει ένα λόγο υπέρ πατρίδας, θρησκείας, οικογένειας…». 
Και συνεχίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Ως ήρωας ο Αίαντας με συγκινεί αφάνταστα. Είναι αυτός ο «ωραία μονάχος», όπως τον χαρακτηρίζει ο Παντελής Μπουκάλας, του οποίου το ποίημα «Αίας» χρησιμοποιώ στην παράσταση – και είναι και η μόνη παρέμβαση που κάνω καθώς το κείμενο παραμένει ατόφιο στην παράσταση. «…Το σώμα μου κι εγώ./ Κανένας άλλος./ Όσο δινόμουν στον αιματηρό αγώνα,/ όταν μακέλευα κι όταν με μακελεύαν./ Μονάχος. Ωραία μονάχος./ Αστείο να λεν πως χύθηκα στ’ αργείτικα κοπάδια/ γιατί μου θόλωσε η θεά το νου/ που τάχα η ζήλια μού τον είχε συνταράξει/ για όσα έπαθλα δεν μου δόθηκαν…» (από το ποίημα «Αίας»).


Να σημειώσουμε ότι στον Αίαντα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, την μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός. Η μουσική εκτελείται ζωντανά από τους ηθοποιούς, χωρίς μηχανική υποστήριξη. Ίσως από τα πιο ωραία στοιχεία της παράστασης είναι τα λαούτα, τα κρουστά και η μπάντα των πνευστών, που λειτούργησε θαυμάσια μέσα στο μοναδικό φυσικό ηχείο της Επιδαύρου. 
Νομίζω πως ο Β. Θεοδωρόπουλος είναι ο πρώτος σύγχρονος σκηνοθέτης, ο οποίος αντλεί από το ’21! Πολλοί ομότεχνοί του άντλησαν ή παρέπεμψαν, με την σκηνοθετική τους ματιά, στο λαϊκό θέατρο, στον Καραγκιόζη, στο ρεμπέτικο, ακόμα και στο Βυζάντιο. Όμως, η αναφορά στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, στον Αίαντα του Θεοδωρόπουλου, αποδεικνύει, αβίαστα, μ’ ένα σύγχρονο τρόπο τη διαχρονικότητα όχι μόνο του μύθου, αλλά και του ελληνικού πνεύματος της ανδρείας, που έχει χαθεί στους καιρούς μας. 
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μας είναι γνωστός και από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», την ιδιωτική θεατρική οδό του, την οποία πορεύεται με συνέπεια και πάθος. 
Αυτή την οδό περπατάει μαζί με τον σκηνοθέτη και ιερέα π. Πέτρο Μινώπετρο σε μια εκ βαθέων συνοδοιπορία στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη». Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 στις 8 το βράδυ, θα μεταδώσει σε επανάληψη, εκπομπή με καλεσμένο το σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου Νέου Κόσμου. Η εκπομπή μεταδίδεται ακριβώς με αφορμή τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, της τραγωδίας «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, και έχει θέμα: «Αρχαία τραγωδία, αρχαία κωμωδία, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το θέατρο στα Νοσοκομεία».


Να σημειώσουμε ότι η δράση της κινητής μονάδας «θεατρικής αιμοδοσίας» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει συμπληρώσει 13 χρόνια δράσης! Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται παιδιά που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Κάθε χρόνο δίνονται 150-160 παραστάσεις. Τα έργα γράφονται ειδικά γι' αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους. Ένα θέατρο έμπρακτης Αλληλεγγύης! Με αλήθεια και ανθρωπιά. 
Ακούστε, αγαπητοί συνοδίτες, την Κυριακή 6/9 το βράδυ στον σταθμό της Εκκλησίας, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο να εξομολογείται στον π. Πέτρο Μινώπετρο. Είναι υπόθεση εθνικού περιεχομένου, όπου εθνικό είναι – κατά τη γνωστή ρήση του Δ. Σολωμού – ό,τι είναι αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails