Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΟΦΟΡΟΙ - Με αφορμή επιστολή του Καλαβρύτων στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο άγιος Γεώργιος με σκουλαρίκι - τοιχογραφία από ιστορικό  ναό της Παναγίας του 14ου αιώνα
 στο χωριό Πλατάνια νομού Ρεθύμνης (δήμος Αμαρίου).


Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, τον εγκαλεί γιατί κοινώνησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 
Πρώτο επιχείρημά του: 
- Δεν έχετε παρατηρήσει, ότι στο αυτί του φοράει ένα σκουλαρίκι, δείγμα των ηθικά ανωμάλων τύπων; 
Μόνο σ’ αυτό στέκομαι επειδή είναι …γαργαλιστικό, γιατί δεν έχει νόημα να απαντάει κανείς στα παραληρήματα του Καλαβρύτων. 
Όμως για τα σκουλαρίκια έχω να παραθέσω εδώ – ενδεικτικά - αγιογραφίες όπου ο Χριστός ως βρέφος, αλλά και άγιοι φέρουν σκουλαρίκι! Το γιατί θα πρέπει να ψάξει και να το μάθει ο άγιος Καλαβρύτων. Να μαθαίνει και κάτι μετά από 40 χρόνια αρχιερωσύνης. 
Εκτός και είναι αμετακίνητος στην θέση του ότι το σκουλαρίκι είναι «δείγμα των ηθικά ανωμάλων τύπων». 
Π.Α.Α.
Η Παναγία στην Ι.Μ. Παναγίας του Άρακα που βρίσκεται στο χωριό Λαγουδερά της επαρχίας Λευκωσίας (Κύπρος)
Ο Χριστός φοράει σκουλαρίκι .Το ίδιο κόσμημα βλέπουμε και στην τοιχογραφία που βρίσκεται ακριβώς
 απέναντι από την Παναγία, όπου ο Ιησούς αγκαλιάζεται «χερσί πρεσβυτικαίς» από τον Συμεών. 
Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ο Μεγαλομάρτυς (12ος αί.) με σκουλαρίκι
Κάτω Πάφος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ κ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κ. Ανδριόπουλε!
Σχετικά με το παραλήρημα του Καλαβρύτων, ακόμη κι αυτό που λέει για την υποδοχή του Μπουτάρη από τους Αγιορείτες κ.λπ. είναι λάθος, γιατί οι Αγιορείτες δεν υποδέχτηκαν τον διοργανωτή του Gay Pride Θεσσαλονίκης, αλλά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος Δήμαρχος (ο εκάστοτε Δήμαρχος) προεδρεύει της Αγιορειτικής Εστίας διότι αυτή στεγάζεται σε δημοτικό κτήριο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Ιερά Επιστασία. Αυτά είναι γνωστά πράγματα. Δεν δικαιολογείται να τα αγνοεί ο Σεβασμιώτατος.

Ανώνυμος είπε...

Να διαβάσει Εβραϊκή αρχαιολογία και Ιστορία των χρόνων της Κ.Διαθήκης ο Σεβ/τος γιά να μάθει τα περί "ενωτίων" και χρήσεώς των και συμβολισμού των... περαιτέρω να ανατρέξει σε πρόσφατες, ούτως ειπείν, δηλώσεις του μακαριστού +Χριστοδούλου (παραδερφού του γενομένου κλπ) και να ενθυμηθή το "ελάτε όπως είστε..."!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΟΡΑΝΕ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΡΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΌΣ ΑΡΧΙΕΠ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΛΕΗΕ ΕΛΑΤΕ ΟΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ.ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ...ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα του ΔΕΝ είναι το σκουλαρίκι ούτε ο Μπουτάρης!Ο άνθρωπος βιώνει μια συμπλεγματική κατάσταση απέναντι στον πατριάρχη κι αυτό είναι,που τον αναγκάζει
εκάστοτε να εξεμεί!!Άλλωστε,όταν το κάνει,τον δοξολογούν οι πολυποίκιλοι"χριστιανοί"
διαφόρων τύπων και "ομολογιών"!!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης αμφισβητεί ευθέως την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλο, υποστηρίζοντας τον, υπό της εν Ιεροσολύμοις Εκκλησίας, υποβιβασθέντα στην τάξη των μοναχών-πρώην Πατρ.Ιεροσολύμων Ειρηναίο!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα του ΜΚΚΑ είναι το Πρόσωπο του Οικ.Πατριάρχου και μόνον! Απλά διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το επιτίμιο που η Πατριαρχική Σύνοδος επέβαλλε το 2004 στον τότε Αρχ.Αθηνών μακαριστό Χριστόδουλο λόγω του κανονικού παραπτώματος της "εισπηδήσεως σε αλλότρια εκκλησ. δικαιοδοσία" το οποίο διέπραξε η Ελλαδική Σύνοδος με την αντικανονική εκλογή των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή στο Βυζάντιο για να ξεχωρίζουν τους μοναχογιούς, τους φορούσαν σκουλαρίκι. Έτσι ο αγιογράφος ζωγράφισε ένα για να συμβολίσει οι ο Χριστός είναι ο μοναδικός εκτός από μοναχογιός της Παναγίας και υπεράνω όλων

Related Posts with Thumbnails