Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

"ΠΥΛΑΔΗΣ" ΚΑΙ "ΙΟΚΑΣΤΗ" ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ (8-7-2015)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Μεθαύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιαστούν δύο σταθμοί, τόσο στη νεοελληνική προσέγγιση του τραγικού όσο και στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό θέατρο. Πρόκειται για τις δύο όπερες δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, οι οποίες παρουσιάζονται σε κοινή παράσταση από την Καμεράτα
Διαβάζουμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πως "και τα δύο έργα στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού από σημαντικούς λογοτέχνες –Γιώργος Χειμωνάς, Ιουλίτα Ηλιοπούλου–, εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτελούν ύμνο στην πολύμορφη εκφραστικότητα της γυναικείας φωνής, και πρότυπα της μοναδικής ισορροπίας διανόησης, λυρισμού και αμεσότητας που χαρακτηρίζει το συνθετικό ύφος του Γιώργου Κουρουπού."
Η όπερα Πυλάδης πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τέλος Μαϊου του 1992, σε λιμπρέτο Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Διονύση Φωτόπουλου. Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτούσια αποσπάσματα της μετάφρασης της Ηλέκτρας του Σοφοκλή του Γιώργου Χειμωνά, εστιάζοντας στην ιδέα του Πυλάδη (βουβό πρόσωπο στο έργο) ως ενσάρκωση του Απόλλωνα που οδηγεί τον μητροκτόνο Ορέστη στην πραγμάτωση του χρησμού, ολοκληρώνοντας έτσι το δράμα των Ατρειδών.



Είχα δει εκείνη την παράσταση και μου είχε κάνει εντύπωση, τόσο η πρωτοεμφανιζόμενη, τότε,  μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, όσο και το βίντεο με την Μελίνα Μερκούρη, η οποία ερμήνευε τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας. Θαρρώ πως ήταν και η τελευταία εμφάνιση της Μελίνας σε παράσταση, καθώς δύο χρόνια μετά αναχώρησε...
Είκοσι τρία χρόνια μετά θα ξαναδώ τον Πυλάδη του Κουρουπού με την Ειρήνη Καράγιαννη. Σα να μη πέρασε μια μέρα (;)...
Εκτός από την Ειρήνη Καράγιαννη ερμηνεύουν: Χρήστος Κεχρής, Μίνα Πολύχρονου, Ελένη Σταμίδου. Φωνητικό σύνολο: Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Κωνσταντίνα Τσιριμώνα. Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος. Κρουστά: Δημήτρης Δεσύλλας. Διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Νίκος Λαάρης - Καλλιόπη Γερμανού.


Η Ιοκάστη του Γιώργου Κουρουπού σε κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, είναι έργο του 2002. Ήταν παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στους Δελφούς (12 Ιουλίου) και στη Βέροια. Η Ιοκάστη, μητέρα, ερωμένη, βασίλισσα, λίγο πριν αποσυρθεί στο παλάτι για να πεθάνει, μέσα από τρεις παραληρηματικούς μονολόγους και δύο τραγούδια, αναλογίζεται τη ζωή της, βιώνοντας την πάλη της με το αναπότρεπτο.
Με αφορμή την παράσταση εκδόθηκε από τις εκδόσεις ύψιλον το ποιητικό κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Παραθέτουμε εδώ το εξώφυλλο του βιβλίου καθώς και μία χειρόγραφη παρτιτούρα του Γιώργου Κουρουπού από τον Α’ Μονόλογο της Ιοκάστης.
Ερμηνεύουν: Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Απόστολου.
Φωνητικό σύνολο: Βαγγέλης Αγγελάκης, Κώστας Ζαμπούνης, Σταύρος Ζουλιάτης, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Σταύρος Νικολάου, Τίμος Σιρλατζής, Μιχάλης Ψύρρας. Μουσική προετοιμασία - διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Νίκος Βασιλείου. Συμμετέχει η ηθοποιός Κατερίνα Δασκαλάκη.
Τη μουσική διεύθυνση της Καμεράτα έχει ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου.


Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο έμπειρος αμερικανός σκηνοθέτης Jay Scheib, ο οποίος έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις τόσο στην όπερα όσο και στο θέατρο, έχοντας μάλιστα επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Σε συνεργασία με το σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την ενδυματολόγο Laine Rettmer δημιουργούν έναν εντυπωσιακό υδάτινο κόσμο. Το υγρό στοιχείο δεν κυριαρχεί απλώς, αλλά περικυκλώνει τους τραγικούς ήρωες που καθρεφτίζονται μέσα του και βλέπουν τα συναισθήματά τους να μεγεθύνονται.

Το εξώφυλλο του προγράμματος της πρώτης παράστασης του Πυλάδη το 1992, στο Μέγαρο Μουσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails