Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡ ΑΡΔΙΤΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 89,5


"Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο της εκπομπής «Από Τέχνη σε Τέχνη», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή 20:00-21:00, επιχειρεί να διαλεχθεί και να παρουσιάσει τα διάφορα είδη τέχνης μέσα από προσωπικές μαρτυρίες σημαντικών ανθρώπων που τα υπηρετούν. Αυτή την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 θα μεταδώσει σε επανάληψη, εκπομπή με καλεσμένο τον Καθηγητή σκηνοθεσίας και θεατρολογίας στο ΑΠΘ, Βίκτορα Αρδίττη. Η εκπομπή μεταδίδεται με αφορμή τη συμμετοχή του Βίκτορα Αρδίττη, κορυφαίου σκηνοθέτη θεάτρου και πρώην Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση Textilen της Μαρίας Ευσταθιάδη, που θα ανεβεί στην Πειραιώς 260 τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015. Η εκπομπή έχει θέμα: «Το ιερό στο θέατρο» και την επιμελείται και την παρουσιάζει ο ιερέας και σκηνοθέτης π. Πέτρος Μινώπετρος."
Αυτά γράφει το δελτίο τύπου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κι εγώ σκέπτομαι ότι ο Βίκτωρ Αρδίττης ήταν συνιδρυτής - με την Μάγια Λυμπεροπούλου - του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, του Θεάτρου της γενέθλιας πόλης μου.
Παρά το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη (1988-89) ήμουν ήδη φοιτητής στην Αθήνα, είχε δει τις παραστάσεις του Αρδίττη, που είχε ανεβάσει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. 
Το καλοκαίρι του 1988 θυμάμαι το θεατρικό αναλόγιο "Ο Αυτόχειρ" του Μιχάλη Μητσάκη (του Αρδίττη ήταν και η επιλογή και η σύνθεση των κειμένων) και την παράσταση "Πρωτέας" του Πωλ Κλωντέλ (έκανε πρεμιέρα 9 Ιουλίου του 1988), σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου (συμπαραγωγή με το τότε λαμπρό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας). Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς είδα την θαυμάσια παράσταση "Γυάλινος κόσμος" του Τέννεσυ Ουίλλιαμς, με πρωταγωνιστές την Μάγια Λυμπεροπούλου, την Όλια Λαζαρίδου και τον Άρη Λεμπεσόπουλο. 
Ο Β. Αρδίττης είναι ένας σπουδαίος θεατράνθρωπος με πλούσιο σκηνοθετικό και εκπαιδευτικό έργο, καθώς έχει διατελέσει και καθηγητής σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών της χώρας.


Του είχα πάρει μια μικρή συνέντευξη στους Δελφούς το 2005 - θαρρώ - για το πολιτιστικό περιοδικό "το δόντι". Ήταν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με αφορμή τις συνάξεις που γίνονταν εκεί τέτοια εποχή (αρχές Ιουλίου) για το Αρχαίο Δράμα και όχι μόνον. Τότε είχαμε μιλήσει για τον θεσμό "Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006" και αυτή η συνομιλία δημοσιεύθηκε σ' ένα τεύχος - αφιέρωμα του περιοδικού "το δόντι" για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Χάρη στον εκδότη του περιοδικού Ανδρέα Τσιλίρα μπορώ και παραθέτω εδώ αυτή την δημοσίευση. 
Στη συνέχεια, δείτε ένα βίντεο, όπου ο Βίκτωρ Αρδίττης μιλάει για την ταινία Η πτώση, του Oliver Hirschbiegel (Der Untergang, Γερμανία 2004). Η ανάλυσή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη!
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails