Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

"ΣΥΜ-ΒΟΛΗ" - ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Αναρτήθηκε πρόσφατα το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Συμ-βολή που εκδίδεται από τη Μητρόπολη Κυρηνείας της Κύπρου, με αρχισυντάκτη τον Παναγιώτη Θωμά, διδάκτορα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τη συντακτική επιτροπή απαρτίζουν απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι προέρχονται -εκτός από τη Θεολογία- και από άλλα επιστημονικά πεδία. 
Το πρώτο αυτό τεύχος μας γεμίζει αισιοδοξία γιατί μια νέα, υψηλού επιπέδου προσπάθεια ανατέλλει και μάλιστα από νέους ανθρώπους "με λογισμό και μ' όνειρο". 
Στον ιστότοπο του νέου ηλεκτρονικού περιοδικού διαβάζουμε και συγχαρητήριο γράμμα του Σεβ. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου προς τον αρχισυντάκτη Παναγιώτη Θωμά για την νέα αυτή έκδοση. 
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της «Συμ-βολής»: 
«Το περιοδικό αποτελεί βήμα που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, πρωτίστως σε νέους επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της θεολογίας, της φιλολογίας, άλλων ανθρωπιστικών αλλά και φυσικών επιστημών, ώστε με τα κείμενά τους να αναδείξουν και να συζητήσουν ζητήματα-προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και τις ανθρωπολογικές και υπαρξιακές διαστάσεις των τεχνών. Κεντρικός άξονας της προσπάθειάς μας είναι ο διάλογος του σύγχρονου θεολογικού λόγου, όπως προκύπτει από την εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία και ζωή, με τον σύγχρονο πολιτισμό, με έμφαση στις ανθρωπολογικές και, ως εκ τούτου, υπαρξιακές εκφάνσεις του. Το κάθε τεύχος που εκδίδεται άπτεται συγκεκριμένου ζητήματος-προβλήματος (συγκεκριμένης θεματικής ενότητας), το οποίο προσεγγίζεται με κείμενα, που το φωτίζουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς ο κάθε επιστήμονας / συνεργάτης το συζητά με τη δημιουργική εκφορά απόψεων οι οποίες προκύπτουν από τη δική του επιστημονική εξειδίκευση. Την ίδια στιγμή, η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα επιδιώκονται και θα εκλαμβάνονται ως απόλυτα θετικά στοιχεία στα κείμενα που επιλέγονται προς έκδοση. Καθώς, κάθε πρόκληση του σύγχρονου κόσμου είναι υπόθεση σύνθετη και απαιτητική• ενώ, παράλληλα, η άποψη της Εκκλησίας και της θεολογίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ελευθερία και ευρύτητα πνεύματος, το περιοδικό μας, δεν αναζητεί τελικές απαντήσεις και αποστασιοποιείται από φανατικές ή εξτρεμιστικές προσεγγίσεις. Κριτήριό μας σε κάθε επιλογή, η ανθρωποκεντρικότητα και το φιλάνθρωπο πνεύμα της εκκλησιαστικής ζωής.» 
Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους έχουν ως εξής: 
- Χαιρετισμός 
Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος 
-Προλογικό σημείωμα 
Παναγιώτης Θωμά 
Α. ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 
- Παιδεία τέχνας κατεργάζεται. Προτάσεις εισαγωγής των εικαστικών τεχνών στο Μάθημα των Θρησκευτικών με οδηγό τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο 
Άννα-Μαρία Παπαδάκη 
- Η Εκπαίδευση για τον Θάνατο (Death Education) 
Πολυξένη Στυλιανού 
- «Σώπα, δάσκαλε, ν' Ακούσουμε το πουλί»! «Η "Νέα Παιδαγωγική" του Νίκου Καζαντζάκη». Η δυναμική της Παιδείας στην Αναφορά στον Γκρέκο 
Μαρία Χατζηαποστόλου 
- Counter-Cultural Christianity: Hope for an Alternative 
Rastko Jovic 
Β. ΑΛΛΕΣ ΣΥΜ-ΒΟΛΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ 
- Η ανάπτυξη της ατομικής ελευθερίας στον Αιμίλιο του Jean-Jacques Rousseau: μια διαχρονική πρόταση «μιας καλής αγωγής» 
Μαργαρίτα Ιωάννου 
Τους προσεχείς μήνες προγραμματίζεται παρουσίαση του πρώτου τεύχους της Συμ-βολής, την οργανωτική ευθύνη της οποίας θα έχει η Μητρόπολη Κυρηνείας, με ανοικτή πρόσκληση για κάθε ενδιαφερόμενο. 
Το επόμενο τεύχος θα πραγματεύεται το τρίπτυχο «Δημιουργός, δημιουργία, δημιουργικότητα».
Διαβάστε το τρέχον τεύχος εδώ.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ * Ε.Μ. είπε...

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του θεολογικού περιοδικού!
Θα το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον!

Διογένης * Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails