Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) υπό τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Αμανατίδη και τους συμβούλους της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστα Μυγδάλη και Καθ. Valery Alekseev, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2015, συνάντηση με τους συμπροέδρους της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα (FoRB &RT) κ.κ. Peter van Dalen και Dennis de Jong, καθώς και με την επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία (USCIRF) Δρ. Katrina Lantos Swett.
Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο ενώ ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Κατά την ομιλία του, εξάλλου, σε πυκνό ακροατήριο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα (FoRB &RT), ο κ. Αμανατίδης τόνισε μεταξύ των άλλων την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών πρωτοβουλιών του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά αναφέρθηκε επίσης στην σπουδαιότητα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου όλων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το έτος 2016.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ
Ο πολιτισμένος κόσμος με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθεί τα γεγονότα στην Παλμύρα.
Σφαγές αθώων πολιτών, εξανδραποδισμός γερόντων και παιδιών, λεηλασία πόλεων συνθέτουν το σκηνικό πολέμου, καταστροφής, δυστυχίας, ενώ ταυτόχρονα η συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών τόπων της Μέσης Ανατολής στο όνομα της θρησκείας, αποτελεί μείζονα απώλεια, η οποία θα επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες στο διηνεκές.
Και ενώ σήμερα απειλείται με καταστροφή η αρχαία πόλη της Παλμύρας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που στάθηκε το σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών, με την τέχνη και την αρχιτεκτονική μίξη ελληνικών, ρωμαϊκών και περσικών επιρροών, με απογοήτευση παρακολουθούμε τη διεθνή κοινότητα να αδυνατεί ή να αρνείται να επέμβει προκειμένου να σταματήσει τη διαφαινόμενη τραγωδία.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.):
● Ενώνει τη φωνή της με κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη και απευθύνει διεθνή έκκληση προς κάθε φορέα έκφρασης κοινωνικών συμφερόντων να ζητήσει την άμεση παύση των πολιτιστικών εγκλημάτων και των διώξεων στη Συρία και το Ιράκ. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, επιτέλους, οι οργανισμοί για τη διαχείριση του κινδύνου των καταστροφών και να αναλάβουν την ευθύνη για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο για την εγγενή αξία της όσο και λόγω του ρόλου της στη διατήρηση της ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων.
● Ζητά να σταματήσει η μετανάστευση και προσφυγιά μεγάλων τμημάτων του λαού της περιοχής που εξαναγκάζονται και εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες
● Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς κάθε πολίτη ανεξαρτήτου πίστης, Χριστιανό ή Μουσουλμάνο που διώκεται, φυλακίζεται, εξορίζεται και οδηγείται στην απόγνωση.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Η νέα Ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Ιωάννη Αμανατίδη και τα μέλη: κ.κ. Σταύρο Αραχωβίτη, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αθανάσιο Μπούρα και Γεράσιμο Γιακουμάτο, συνοδευόμενη από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστα Μυγδάλη, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων στις 21 Μαΐου, στην οποία χοροστάτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος.
Εν συνεχεία, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ενημέρωσε για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας όπως την συνάντηση της Δ.Σ.Ο. με την διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και την θρησκευτική ανεκτικότητα καθώς και για την 22η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, στις 25 έως 29 Ιουνίου με θέμα: «Ιστορικές Κοινότητες Ορθοδόξων στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του έκανε εκτενή αναφορά στη διεθνή δραστηριότητα που αναπτύσσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον θρησκευτικό, οικολογικό και κοινωνικό τομέα και πληροφόρησε την αντιπροσωπεία σχετικά με τη μέλλουσα Αγία και Μεγάλη Οικουμενική Σύνοδο, που πρόκειται να συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου