Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


Με τον Roni Bou Saba, Λιβανέζο θεολόγο, φιλόλογο και μεταφραστή - ο οποίος είναι ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής - κάναμε πριν έξι χρόνια μια εκπομπή στο διαδικτυακό κανάλι intv.gr, στην οποία παρουσιάσαμε το βιβλίο "Η φύση του Ισλάμ" του Μητροπολίτου Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου (εκδόσεις Μαΐστρος). Το βιβλίο αυτό μετέφρασε από το γαλλικά ο Roni Bou Saba. 
Μπορείτε να δείτε εκείνη την εκπομπή που την γυρίσαμε στην ιστορική οινοποιία Achaia Clauss της Πάτρας, εδώ
Παραθέτω στη συνέχεια ενδεικτικό απόσπασμα από το βιβλίο: 
"Όσες διαφορές και να έχουμε με το Ισλάμ, και είναι πολλές, δεν μπορούμε να ορίσουμε τη σχέση μας μαζί του κατ’ αναλογία με τη σχέση που έχουμε με τον Ινδουισμό ή το Βουδισμό. Γι’ αυτό προσπάθησα να σας παρουσιάσω μια μελέτη αυτής της θρησκείας, όχι από άποψη κοινωνικοϊστορική, αλλά από την οπτική γωνία της πίστης μας στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού… Το πρόσωπο που στην κορανική αποκάλυψη έγινε αντικείμενο τρελού έρωτα ήταν η Μαρία, η μόνη κατονομασμένη γυναίκα στο Κοράνι, ανώτερη όλων των γυναικών του κόσμου, αναμφισβήτητα παρθένος και άσπιλος, αυτή και ο Υιός της… Αν όμως ο διάλογος σε επίπεδο διανόησης δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που ελπίζαμε, το χριστιανικό μήνυμα περνάει από πολλά κανάλια, ένα από τα οποία είναι ο ημερήσιος τύπος. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για έναν προδιάλογο, που για κάθε ομάδα συνίσταται στο να εκθέσει τα πιστεύω της και να ρωτήσει την άλλη για τα δικά της. Έτσι, θεμελιώνεται μια αμοιβαία κατανόηση των δογμάτων. Αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν υπήρξε πριν πέντε ή έξι χρόνια, αφού οι μουσουλμάνοι έχουν καταλάβει ότι θα έπρεπε να αντλήσουν τη γνώση τους για το Χριστιανισμό, όχι μόνο από το Κοράνι αλλά από χριστιανικά έργα. Πρέπει να κατανοεί κανείς τον άλλον, πώς ο ίδιος κατανοεί τον εαυτό του…".
Διαβάστε επίσης στην Ιδιωτική Οδό:
- ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η φύση του Ισλάμ
- ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΡΟΥΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ (του Roni Bou Saba)
- Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ KHODR (μετάφραση Roni Bou Saba)

Με τον Roni Bou Saba κάναμε και μία εκπομπή, πάλι για το intv.gr, με θέμα του Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο του κύκλου των εκπομπών μας "Μέρες του 2014".
Δείτε την εκπομπή εδώ
Δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις μας για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails