Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ "Η ΑΡΑΠΙΑ" ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ


Σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, το Καλλιτεχνικό Σύνολο "Πολύτροπον" (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) παρουσιάζει στην Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα), την παραγωγή: «Ένα τραγούδι - Μια εποχή / Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.» 
Πρόκειται για μια εκδήλωση βασισμένη στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Θα πάω εκεί στην Αραπιά», το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα και τον Μάνο Χατζιδάκι, την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. 
Η εκδήλωση  περιλαμβάνει: 
Ομιλία του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το σχετικό υλικό και θα αναδειχθούν οι σχέσεις των δημιουργών, όπως προκύπτουν από τη σχέση τους με το τραγούδι αυτό. Θα ακουστούν ηχογραφημένα: το δεύτερο μέρος από το κοντσέρτο του Νίκου Σκαλκώτα και η «Αραπιά» στην εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι (η ορχηστρική διασκευή Χατζιδάκι, στον δίσκο "Ο σκληρό; Απρίλη του ’45").
• -Μουσικό μέρος: "Ο Τσιτσάνης του Χατζιδάκι". 
Η Δάφνη Πανουργιά με τον Γιώργο Καλκάνη στο πιάνο θα τραγουδήσει το «Θα πάω εκεί στην Αραπιά» και μερικά ακόμα από τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις, είχε διασκευάσει ο ίδιος και τα είχε συμπεριλάβει σε δισκογραφικές του εργασίες. 


Αναλυτικά:
- Θα πάω εκεί στην Αραπιά 
Η "Αραπιά" του Τσιτσάνη όπως και "το Κάποια μάνα αναστενάζει" των Βασίλη Τσιτσάνη - Μπάμπη Μπακάλη, περιλαμβάνονταν στα "Λειτουργικά" που έκανε ο Χατζιδάκις με την Φλέρυ Νταντωνάκη το 1970 στην Αμερική. Άγνωστο για ποιο λόγο τα δύο αυτά κομμάτια έμειναν εκτός, όταν εκείνες οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1991 από τον Σείριο
- Χωρίσαμε ένα δειλινό και Αντιλαλούνε τα βουνά, από «Τα Λειτουργικά» του Χατζιδάκι με την Φλέρυ Νταντωνάκη. 
- Το πικραμένο αγόρι, από «Τα πέριξ» του Χατζιδάκι με τη Βούλα Σαββίδη 
- Η Αρχόντισσα, από τις «Έξι λαϊκές ζωγραφιές», για σόλο πιάνο 
- Σε πήραν απ’ τα χέρια μου, από «Τα πέριξ» του Χατζιδάκι με τη Βούλα Σαββίδη 
- Πήρα τη στράτα κι έρχομαι, από τον ορχηστρικό δίσκο «Ο σκληρός Απρίλης του ‘45» 
- Όταν συμβεί στα πέριξ, από τις «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» και «Τα πέριξ».  
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τις επετείους: 
110 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα 
100 χρόνια από τη γέννηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου 
30 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη και 
20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. 
Αφιερώνεται εξαιρέτως στον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς στις 15 Ιουνίου συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από την αναχώρησή του στ' άστρα...
Η εκδήλωση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο στις 20 Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails