Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ


Του Αριστείδη Βικέτου
Παράδειγμα προς μίμηση για όλο των ελληνισμό, και ιδιαίτερα για τους νέους, είναι οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι μαθητές στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.
Στο Ριζοκάρπασο ζουν περίπου 250 Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι. Η ζωή τους είναι δύσκολη, παρόλο ότι τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται η μετάβαση προς και από τις περιοχές, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τα παιδιά όμως η ζωή είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού μεγαλώνουν μέσα σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά δίνουν καθημερινά μάθημα υπομονής και καρτερίας. Ταυτόχρονα, κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον.
Tην περασμένη εβδομάδα αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο τέσσερις μαθητές Λυκείου. Το παρών στην τελετή αποφοίτησης έδωσε και αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, η οποία έχει υιοθετήσει το Γυμνάσιο.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου

Η αναστήλωση της Μονής του Αγίου Ανδρέα 
Εξάλλου, αρχίζει τελικά τον Σεπτέμβριο η αναστήλωση της ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία βρίσκεται στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας. Σχετική ανακοίνωση για την αναστήλωση της Μονής έγινε μετά την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με το Μουφτή, Ταλίπ Αταλάϊ. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι στόχος είναι να συντηρηθούν όλοι οι κατεχόμενοι ναοί. Ο Μουφτής δήλωσε ότι αμφότεροι καταβάλλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνάμεων τους τις διαπραγματεύσεις για την λύση του Κυπριακού. 
Οι αναστηλωτικές και άλλες εργασίες στην Μονή θα γίνουν υπό την επίβλεψη της μικτής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου και με βάση τα σχέδια, τα οποία εκπονήθηκαν από καθηγητές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, του Πανεπιστημίου Πατρών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails