Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

"Η ΜΑΤΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ" ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ


Με αφορμή την εκδήλωσή μας στην Οικία Κατακουζηνού (αύριο 13 και την επόμενη Παρασκευή 20 Ιουνίου), με θέμα: "Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι", παραθέτουμε εδώ ένα βίντεο - ντοκουμέντο, το οποίο οφείλουμε στον Χρήστο Δανιήλ, συγγραφέα ενός πολύτιμου βιβλίου για τη Μάτση Χατζηλαζάρου που κυκλοφόρησε το 2011 με τίτλο Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina - Μάτση Χατζηλαζάρου, η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια (εκδόσεις Τόπος). 
Ο Δανιήλ, ερευνώντας το αρχείο της ποιήτριας, βρήκε αυτή την απαγγελία της σε μια παλιά κασέτα και τη διέσωσε, φτιάχνοντας το συγκεκριμένο βίντεο. Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που χρησιμοποιείται στο βίντεο, προέρχεται επίσης από το αρχείο της Χατζηλαζάρου. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι το βιβλίου του Χρήστου Δανιήλ είναι εμπεριστατωμένο και ενδεχομένως το μοναδικό που έχει εκδοθεί για την περίπτωση της Μάτσης Χατζηλαζάρου.


Να θυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου (17 Ιανουαρίου 1914), αλλά αυτές τις μέρες συμπληρώνονται και 17 χρόνια από το θάνατό της, αφού έφυγε το απόγευμα της Τρίτης στις 16 Ιουνίου 1987.
Ο "εραστής της" Μάνος Χατζιδάκις, έγραψε, ένα μήνα αργότερα, άρθρο σε αφιέρωμα του περιοδικού αντί (17.7.1987), με τίτλο: "Για την Μάτση Χατζηλαζάρου - που έφυγε το απόγευμα της Τρίτης στις 16 Ιουνίου του '87". 
Σε παλιότερη εκπομπή του στο Γ' Πρόγραμμα, ο Χατζιδάκις έλεγε για τη Μάτση:
«Γυναίκα αθάνατη και Μάτση των ονείρων. Σ' αναγνωρίζω ολόκληρη μές απ' αυτό το απελπισμένο κέφι σου που μ' εξοντώνει. Και τραγουδώντας τα οράματά σου, σ' ακολουθώ. Μήπως και ξαναγεννηθεί ο χρόνος που μας γέννησε, που θα τον λεν Ιούς, Μανιούς, ίσως και Ακουα Μαρίνα».
Ο Μάνος έφυγε με μιά μέρα διαφορά εφτά χρόνια αργότερα... Ήταν απόγευμα Τετάρτης, 15 Ιουνίου 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails