Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ


Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μια ολωσδιόλου ξεχωριστή εκδήλωση. Παρουσιάστηκε στην έδρα του Ινστιτούτου Orient-Institut Istanbul στο Cihangir, το βιβλίο του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, που είναι η ψυχή του αγαπημένου μας «Εν χορδαίς», με τίτλο «Post-Byzantine Musical Manuscripts as Source for Oriental Secular Music». 
Το βιβλίο αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του Κυριάκου Καλαϊτζίδη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιβλέποντα τον καθηγητή Γρ. Θ. Στάθη και εκδόθηκε από το Orient-Institut Istanbul σε συνεργασία με τον οίκο Ergon Verlag, ο οποίος εδρεύει στη Γερμανία. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και παραβρέθηκαν, επίσης, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη Jutta Wole, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Αρχιδιάκονος Σμάραγδος, πολλοί μουσικολόγοι και μουσικοί, εκπρόσωποι τουρκικών, γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ και πολλοί φιλόμουσοι.
Ο Διευθυντής του Orient-Institut Istanbul Δρ. Richard Wiemann καλωσόρισε τους παρισταμένους, ενώ ο επιμελητής της έκδοσης Δρ. Martin Greve αναφέρθηκε στη σημασία των μεταβυζαντινών μουσικών χειρογράφων σε σχέση με τις υφιστάμενες μέχρι πρόσφατα πηγές. 
Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου Δρ. Κυριάκος Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και στις προχωρημένες για την εποχή αντιλήψεις των μεταβυζαντινών διδασκάλων για τις μουσικές συγγένειες στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έργα κοσμικής μουσικής από μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα τα οποία εκτέλεσαν η Διευθύντρια και οι καθηγήτριες του ΜΙΑΜ - Center of Advanced Studies in Music της Κωνσταντινούπολης, Şehvar Beşiroğlu (κανονάκι), Neva Ogzen (πολίτικη λύρα), Yelda Ozgen (τσέλο) και ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, τραγούδι). 


Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης επισκέφθηκε και το Φανάρι και έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Περισσότερα δείτε στο Φως Φαναρίου
Το βιβλίο μπορείτε να φυλλομετρήσετε εδώ
Παραθέτουμε κι ένα βίντεο με μουσική εκπομπή της Τουρκικής τηλεόρασης που είναι γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και το «Εν χορδαίς». Προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.
Επίσης, παραθέτουμε κι ένα απόσπασμα από τη συναυλία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2011, που διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ΕΡΤ με τη συμμετοχή και του "Εν χορδαίς".

1 σχόλιο:

Χρήστος Γκουνέλας είπε...

Άριστος! Μπράβο του! Φωτίζει μια εποχή με πλούσια μουσική παράδοση εν πολλοίς από Ρωμιούς της Πόλης που δυστυχώς στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη προσπάθεια του "εν χορδαίς" και άλλων αξιόλογων μουσικών αρχίζουμε να γνωρίζουμε αυτή τη μουσική παράδοση που ήδη οι Τούρκοι εδώ και πάρα πολλά χρονιά εκτιμούν, σέβονται και τη διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο και στις σχολές τους.
Συγχαρητήρια και στην "Ιδιωτική οδό" που παρουσιάζει και αναδεικνύει τέτοια αξιόλογα έργα!

Related Posts with Thumbnails