Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

"Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ"


Του θεολόγου Χρήστου Γκουνέλα 
«Η δεξιά ιδεολογία, θεωρητικά τουλάχιστον, σέβεται το Θεό, ενώ η αριστερή ιδεολογία εχθρεύεται το Θεό! Ο κ. Τσίπρας άλλωστε δεν το έκρυψε: Θα πάει και με το Διάβολο, μας είπε πρόσφατα! Σας ερωτώ λοιπόν: Προσεγγίζοντας εσείς μεν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δε του ΣΥΡΙΖΑ τον Διάβολο, σε τίνος τα χωράφια έχετε προσεγγίσει; Οπωσδήποτε όχι του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού! Αδελφοί μου εν Χριστώ, συνέλθετε! Τις κοινωνία Χριστού προς Βελίαρ; Με σεβασμό προς το πρόσωπό Σας, σας παραπέμπω στα λόγια του Απ. Παύλου: “Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις! Τις γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία; τις δε κοινωνία φωτί προς σκότος; τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ; ή τις μερίς πιστώ μετά απίστου;” (Β΄Κορινθ. 6, 14-15). Σκεφθήτε το!Γράφοντας όλα αυτά ενδεχομένως να ισχυρισθείτε, ότι ανήκω στη Χρυσή Αυγή. Σας δηλώνω ευθαρσώς και δημοσίως: ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ! Είμαι Α-πολίτικος! Είμαι Α-κομμάτιστος! Ανήκω στην Εκκλησία μας ολόκληρος και ολοκληρωτικά! Όποιος σέβεται την Εκκλησία, τον δέχομαι, τον αγαπώ, τον προστατεύω! Όποιος όμως μάχεται και αντιμάχεται την Εκκλησία τον τοποθετώ απέναντί μου, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν ανήκει! Στη Δεξιά, στο Κέντρο, στην Αριστερά, στην Άκρα Αριστερά!». 
Αυτά έγραψε στο blog του ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων Αμβρόσιος. 
Η μακραίωνη βέβαια ιστορία της αλληλεπίδρασης Χριστιανισμού και Πολιτικής δεν δικαιώνει καθόλου τα όσα λέει ο Σεβασμιότατος - με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου. 
Το κήρυγμα του Χριστιανισμού κακοποιήθηκε σφόδρα από τον εκάστοτε "Καίσαρα" τις περισσότερες φορές και μάλιστα με τις ...ευλογίες ή την ανοχή του κλήρου! 
Το όνομα του Θεού ενεπλάκη πάμπολλες φορές ιστορικά είτε στα "χείλη" της Δεξιάς Ιδεολογίας ως δήθεν κατάφαση Του και προστασία Του (!!!) είτε στα "χείλη" της Αριστερής Ιδεολογίας ως άρνηση της ύπαρξης Του και φυλάκιση της ανθρώπινης συνείδησης ("Όπιο του λαού"). 
Μην ξεχνάμε ότι έγιναν πολλά εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία και από πλευράς της μιας Ιδεολογίας και από πλευράς της άλλης, βάζοντας βεβαίως και το Θεό μέσα στα ανοσιουργήματα που διέπραξαν. 
Αποκορύφωμα υπήρξε η Χιτλερική Θηριωδία που θεμελίωσε και θεολογικά (!) - και με την «ευλογία» ή τη σιωπή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας - το Ολοκαύτωμα μυριάδων Εβραίων διακηρύσσοντας ότι: "Οι Εβραίοι σταύρωσαν το Χριστό γι' αυτό και δίκαια παθαίνουν ό,τι παθαίνουν από τα Χιτλερικά στρατεύματα". 
Να αναφέρουμε και το δικό μας παράδειγμα στην Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών χρησιμοποιήθηκε και πάλι βάναυσα το όνομα του Θεού ("θεωρητικά" που λέει ο Σεβασμιότατος) - με ελάχιστες φωτεινές αντιρρήσεις από μεριάς του κλήρου (Αυγουστίνος Καντιώτης, π. Γεώργιος Πηρουνάκης και λίγων ακόμα) - υπηρετώντας την ανόσια και ανούσια ιδεολογία της Χουντικής Κυβέρνησης. 
Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη το σιγοντάρισμα καμιάς Ιδεολογίας Ακροδεξιάς ή Δεξιάς και ούτε τη σκιάζει η φοβέρα καμιάς Αριστερής Ιδεολογίας. Άλλωστε, αν ήταν έτσι, τα τριακόσια χρόνια των διωγμών του Καίσαρα θα είχαν διαλύσει την Εκκλησία, που όχι μόνο αυτό δεν έγινε ,αλλά δυνάμωσε μέσα από τους σκληρούς διωγμούς γεννώντας νέφη μαρτύρων. Το ίδιο έγινε και στις σταυρικές Εκκλησίες του υπαρκτού Σοσιαλισμού. 
Η Εκκλησία μεγαλουργεί με τη θυσία κι όχι με την εξουσία. Αυτή είναι η φύση της Εκκλησίας: Σταυρική, για να μπορέσει μετά ν' αναστηθεί... Η Εκκλησία δε φοβάται και περιμένει στο περιθώριο το σιγοντάρισμα των ανθρώπινων ιδεολογιών, αλλά βγαίνει μπροστά και λέει και πράττει την αλήθεια. 
Ο διάλογος της Εκκλησίας με τα ιδεολογικά ρεύματα είναι καλός, αλλά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν έχει προηγηθεί η οδυνηρή αυτοκριτική της Εκκλησίας και των ιδεολογικών ρευμάτων (Δεξιών, Αριστερών, Κεντρώων) για μεγάλα ιστορικά λάθη και για την αποφυγή τους στο παρόν και το μέλλον. Η υποκρισία και το νίψιμο των χειρών που χαρακτηρίζουν ενίοτε την Πολιτική δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτά από την Εκκλησία ακόμη κι αν φαίνεται ότι είναι υπέρ της. Άλλωστε, "ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών", και αυτό πρέπει να το πιστέψει πρώτα η Εκκλησία, για να το πιστέψει κατόπιν και ο κάθε “Καίσαρας”. 
Χ.Γ.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μας εξεπληξε για μια ακομα φορα ευχαριστα ο αρθρογραφος. ενιοτε αναρωτιεσαι πώς γινεται να κρινουν θεολογικα ορθοτερα λαικοι και οχι επισκοποι. το μυστηριο της ελευθεριας...
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Εκπλήσσομαι ευχάριστα που ο Σεβ. Αμβρόσιος δεν ανήκει στη Χ.Α. Οι εκκλησιολογικές του θέσεις όμως ανήκουν σε μία "εκκλησία" που δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστό, ως συνήθως των περισσοτέρων "δεσποτάδων". Άν δεν ήταν γνωστός ποιός είναι μπορεί και να μας εξαπατούσε. Αλλά η υποκρισία του είναι φοβερή.Κάποιος ιερομόναχος από την επαρχία του είχε πεί: "Ο Αμβρόσιος δεν πιστεύει τίποτα". Άλλωστε οι ιερείς της Μητροπόλεώς του το γνωρίζουν πολύ καλά.
Ο άνθρωπος αυτός, πραγματικά βλέπει την Εκκλησία ως εξουσία, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι σε λίγο καιρό θα είναι κόκαλα και λιωμένες σάρκες μέσα σε έναν τάφο. Και το μόνο που θα μείνει γιά μερικά χρόνια θα είναι το κακό του όνομα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δε βαριεσαι . Στην Ελλαδα ορθοδοξος σημαινει να σκιζεσαι οτι ο Εφραιμ ειναι ακτημονας και απλα διαχειριζεται λεφτα που για να τα βγαλεις θελει 5 χιλιαδες χρονια οκταωρα , σημαινει να λες οτι οι Ρωσοι ειναι τοσο χαζοι που θα κανουν πηρυνικο πολεμο με το ΝΑΤΟ για να παρουμε εμεις οι εξυπνοι την Πολη , σημαινει να καταπινεις αμασητα οραματα αβανταδωρων , σημαινει να λες αναλογως των προτιμησεων σου η και συμφεροντων σου οτι ο Χριστοδουλος η ο Βαρθολομαιος τα λεει καλυτερα και απο τον Χριστο γιατι εμεις οι ορθοδοξοι εχουμε συνοδικο συστημα ναουμε , σημαινει οτι μπορει να εχεις τον υπαλληλο σου απληρωτο απο τοτε που επαιζε ο Ζινταν αλλα σαν πονηρος Ρωμιος μεταξυ δυο κερατωματων που κανεις στη γυναικα σου το εξομολογεισαι το αμαρτημα οποτε ο Θεος σαν καλο κοροιδο θα θαμπωθει απο το πετραχηλι του εξομολογου θασου το σβησει οποτε λες και εισαι πακμαν μηδενιζεις και κανεις τα ιδια , ορθοδοξια επισης σημαινει να διαβαζεις τον ακροδεξιο και παγανιστη Λιακοπουλο και να ψηφιζεις καμια φορα αντιστοιχους αλλα οκ δεν παρεξηγειται ο καλος Χριστουλης αν προσκυνησεις και τον Δια , ορθοδοξια επισης σημαινει να ορκιζεσαι οτι ο ΙΧσου γεροντας τα λεει πιο αξιοπιστα απο τον Χριστο τον ιδιο στην εσχατολογια οποτε οπου να ειναι ερχεται ο Αντιχριστος οσο για τον Χριστο που ειπε κανεις δεν ξερει την μερα και ωρα δεβαριεσαι ασε τον μαραγκο να κουρευεται ετσι και αλλιως θελει ενα κουρεμα . Ορθοδοξια επισης σημαινει στην σημερινη Ελλαδα να λες οκ δεν πειραζει που οι Αγγλικανοι χειροτονουνε κραγμενες αδερφες σαν επισκοπους και που αλλοι προτεσταντες κανουν στους ναους τους ακομη και γαμους ομοφυλοφιλων εμεις θα συμπροσευχομαστε μαζι τους οσο για τον Παυλο δε βαριεσαι ενας ηθικιστης ηταν . Ορθοδοξια ακομη για καποιους αλλους σημαινει οι ιδιοι οι Παπικοι ναζηταν συγνωμη για την Ιερα Εξεταση και τις Σταυροφοριες αλλα εδω καποιοι καθολικοτεροι του Παπα με θεολογικες ντριπλες ακομη και αυτα να δικαιολογουν και γενικα στην σημερινη Ελλαδα για πολλους Ορθοδοξια σημαινει οτι ο Χρυσοστομος και οι Αποστολοι ηταν κοροιδα και ο Χριστος αρχικοροιδο αλλα οκ στο πνευμα της καταλαγης ας παταμε τον πιο αδυνατ και ας γλυφουμε τον πιο ισχυρο με ενα καλο κομποσκινι διαβασμενο στο Ορος ειμαστε για τον τεταρτο ουρανο ενα πατωμα πιο πανω απο τον ευσεβιστη , ηθικιστη και γενικα αντιορθοδοξο Παυλο . Α.Μ

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κ.Ν. λιβανίζει τον κ. ΧΡ.ΓΚ. και αντιστρόφως.
Αλληλοθαυμάζονται.
Δούναι και λαβείν.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Διαβαζα που λες Πελεκανε , καλησπερα κατ αρχας , ενα παλιο αρθρο χτες στην Ιδιωτικη Οδο πριν αρχισει ο ημιτελικος της Ισπανιας οπου σε ενα σχολιο ελεγε ενας οτι οι 15 απο τους 20 ηγουμενους του λιαν χρυσοφορου Αγιου Ορους προερχονται απο τις οργανωσεις . Συν τους αρχιεπισκοπο Αμερικης συν τον αρχιεπισκοπο Αλβανιας συν τον μητροπολιτ Μεσογαιας και κατι ψιλα ακομη . Εμ τι τζαμπα δωσαν τα νιατα τους στην πειθαρχια των οργανωσεων . Ο σκοπος ειναι να αμοιφθουμε σε αυτη τη ζωη η αλλη ζωη τρεχα γυρευε . Οποτε οτι εχεις να πεις κατα των οργανωσεων αντι να τα λες σε μενα που ουτε κατηχιτικο πηγα πεστα με fax στους ανωτερω κυριους . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομη φιλε πελεκανε . Για να καταλαβεις την αξια πχ του ου κλεψεις πρεπει να μεινεις 6 μηνες απληρωτος απο το καμια φορα θεοσεβες αφεντικο σου ξερεις αυτοι με τα κομποσκοινια , να μην σου κολανε ενσημα και το αφεντικο σου η ο νεανιας γιος του να κανουν τρελα γουστα . Και εσυ ενω θα δουλευεις απληρωτος σαν τον σκυλο υπερωριες θα κανεις για τα τσιγαρα σου τρακα στην γειτονια . Η να εχεις γαλακτοπωλειο και να σε πεταξουν εηω με βαση καποια παλιοχαρτα καποιοι καλογεροι του Ορους και μετα να κανεις τρακα για να πιεις μια μπυρα ενω αυτοι τρωνε με μαρτυριες φιλων σου τις νηστησιμες συναγριδες τους . Και τα 2 εχω παραδειγματα απο γνωστους μου . Για να καταλαβεις παλι το ου μοιχευσεις πρεπει να εισαι γυναικα να σου αραδιασει ο αλλος τρια παιδια να δουλευεις σαν σκλαβα σε καμια κακοπληρωμενη δουλεια και ο αντρας σου να το παιζει Δον Ζουαν . Για το δευτερο υπαρχουν χιλιαδες παραδειγματα . Για να καταλαβεις το ου ψευδομαρτυρησεις θα πρεπει να κανεις φυλακη καποια χρονια διπλα σε μαχαιροβγαλτες εξ αιτιας ψευδους μαρτυριας αστυνομικου . Και σε αυτο γνωριζω περπτωση . Οποτε λιγοτερος σνομπισμος στις ηθικες διδαχες της Γραφης δεν θα εβλαπτε . Σου ευχομαι ολοψυχα να μη ζησεις καμια τετοια περιπτωση . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλαβεις το ου φονευσεις θα πρεπει να γινεις πατερας να σου σακατεψει για παντα ενας μπεκρης οδηγος που εκανε κοντρες στην Ανδριανουπολεως το παιδι σου και μετα λαδωνοντας να την βγαλει και καθαρη . Εδω ισχυει και η αρχη να μην λαμβανουν δωρα οι δικαστες . Και τετοια περιπτωση γνωριζω . Για να καταλαβεις την αξια της εντολης του να υπαρχει μια μερα αργιας υποχρεωτικα πρεπει να εισαι μικρεμπορος και να σου κλεισουν το μαγαζι η διπλανη αλυσιδα και συ να μεινεις στον δρομο μετα την κατασχεση για το απληρωτο δανειο . Δεν τα γραφω ολα αυτα για σενα Πελεκανε . Τα γραφω για ολους αυτους που ζωντας μακρια απο την πραγματικη ζωη νομιζουν οτι οι βασικες αρχες ειναι ξεπερασμενες και αυτοι με τις θεολογικες ντριπλες πιασαν τον παραδεισο . Ο Ησαιας αλλα και ο ιδιος ο Χριστος κατι λενε σχετικα και για αυτους και για αυτα . Α.Μ

Δημήτρης είπε...

Προσωπικά θεωρώ μεγάλο πρόβλημα της εκκλησίας τη δεσποτοκρατία. Δεν με εκπλήσσει ο λόγος του,υπερασπίζεται το ρόλο του, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει άλλωστε; Η αντίθεση των λόγων του με τον ευαγγελικό λόγο (μια σύγκριση με την παραβολή στου σπλαχνικού Σαμαρείτη είναι αρκετή για να δείξει ότι έχουμε χάσμα θέσεων) οφείλεται στο ότι η ζωή του Χριστού από την αρχή της δημόσιας ζωής του μέχρι και το τέλος της (πειρασμοί στην έρημο, είσοδος με γαϊδουράκι στην Ιερουσαλήμ) ήταν μια πλήρη άρνηση της εξουσίας. Ο δεσπότης έχει εξουσία όμως, άρα ή θα την αρνηθεί ή θα αλλάξει κάτι απ'το ευαγγέλιο για να τα συμβιβάσει (τα ασυμβίβαστα).Χρειαζόμαστε επισκόπους και να τελειώνουμε με τους δεσπότες.Προσωπικά δεν ελπίζω σε κάτι . Θυμάμαι τον αρχιεπίσκοπο να λέει ότι ο τρόπος εκλογής τους είναι ντροπιαστικός για την εκκλησία και πρέπει να αλλάξει.Δεν έχει αλλάξει τίποτα ούτε καν σε αυτό το απλό και διαδικαστικό. Δυστυχώς η εξουσία είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός για τον άνθρωπο,μεγαλύτερος ακόμη κι από το σεξ. Και η εκκλησία αρνείται να δημιουργήσει θεσμούς που να περιορίσουν αυτό τον πειρασμό και απλά αφήνει μόνους τους επισκόπους να τον ξεπεράσουν, δηλαδή στο φιλότιμο και στην πνευματική ωριμότητα του καθενός. Ε πόσοι μπορούν να την αρνηθούν τη ρημάδα την εξουσία; Είναι φανερό πως είναι ελάχιστοι

Ανώνυμος είπε...

Δημητρη τα λες μια χαρα . Αλλα δε βαριεσαι . Μια παντως που ειμαι τσατισμενος ακομη απο την χτεσινη ηττα της μπαρτσελονα εχω ορεξη σημερα για σχολια . Σε επαληθευση αυτων που λες θα σου θυμισω κατι απο το αντιπαθες , ναι οπως το λεω αντιπαθες ευαγγελιο για πλειστους οσους αγαμους ιερεις . Και να μην κοροιδευομαστε . Εκει λοιπον λεει και στα 4 ευαγγελια αλλα και στις πραξεις οτι 2 ταξεις ηταν κατα του Χριστου αρχικα και μετα και των αποστολων . Οι Σαδουκαιοι απο οπου προερχονταν οι ιερεις και αρχιερεις και οι φαρισαιοι που δεν ηταν ιερεις αλλα αυτο που λεμε παπαδανθρωποι . Και βεβαια και η υποταξη των γραμματεων που ηταν οι θεολογοι . Που προσπαθουσαν ως γνωστον να παγιδεψουν τον Χριστο με μπολικη θεολογικη ντριπλα . Τωρα βεβαια η τεχνογνωσια εχει μεγαλωσει . Και καλυπτουν ολη την καταργηση του ευαγγελιου και δικαιολογουνε ολες τις περιπτωσεις που ανεφερα πριν στον φιλο πελεκανο , περιπτωσεις τραυματικες για αυτους που τις ζουνε με πολλη θεολογικη ντριπλα ανωτερη του μαραντονα . Και κει που τους λες για το απλο απλουστστο μυνημα του ευαγγελιου σου αρχιζουν οχι αν η ουσια ειναι ακτιστη και οι ενεργειες κτιστες , αν το προσωπο εχει υποσταση η η υποσταση εχει προσωπο , ποιες ειναι οι διαφορες οικονομικης και φυσικης Τριαδος και ολα αυτα που και ο Χριστος ακομη αιρετικος θα εβγαινε . Αν οχι ο Χριστος ο Παυλος και ο Πετρος θα μπερδευονταν σιγουρα . Και τα ιδια ειμαστε και μεις και οι καθολικοι και οι διαμαρτυρομενοι . Βλεπεις με τον Χριστο ουτε να κλεωεις ουτε να σκοτωσεις ουτε να δωροδοκησεις ουτε αδικησεις μπορεις . Με τους Σμεμαν . Κιντεργκωρ . Μπαρτ , Ιεροθεο και δεν συμμαζευται τα κανεις ολα αυτα αν θες και βγαινεις και απο πανω . Κα αυτα ισχυουν και για οργανωσιακους και ανοργανωτους θεολογους . Χριστιανισμος δεν υπαρχει πια ουτε σε Ανατολη ουτε σε Δυση ουτε σε Βορρα ουτε πουθενα . Α.Μ

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΑΜ
Συμφωνώ και θυμήθηκα ένα συγκλονιστικό τραγούδι των Active Member o Παράξενος, σε κάποια στιγμή λένε το στίχο "τα απλά μου λόγια τα σκορπίσαν σαν κανόνες και δεν ήξερα τίποτα Εγώ
Πελεκάνος
Αν δεν σε ενοχλεί ο Δεσποτικός θεσμός , οι κακόγουστες αυτοκρατορικές στολές εις τύπον Χριστού (όχι βέβαια του ιστορικού Ιησού του ταπεινού και φτωχού, αλλά του εσχατολογικού ένδοξου και λαμπρού!!!!!!) και σε ενοχλεί μόνο η νοοτροπία εντάξει.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ναι μπρε πελεκανε , σου εξηγησα οτι δεν τα ελεγα για σενα , αλλωστε απλος φοιτητης εισαι . Μου εδωσες πασα και εγραψα καποιες σκεψεις για αυτους που καταντησαν την εκκλησια ομιλο φιλοσοφικων αναζητησεων και συναμα foroum μεγαλοδωρητων εκμεταλευτων που κανουν αδικιες και μετα κανουν ελεημοσυνες . Εσενα ξερεις οτι παρα τις οποιες κοντρες μας και σε συμπαθω και σε εκτιμω . Ο Θεος να βαλει το χερι του γιατι απο εμας τους ανθρωπους που οι περισοτεροι ειμαστε μικροι αδικοι γιατι δεν μπορουμε να γινουμε μεγαλοι αδικοι οσο και τους μεγαλους μεγαλους η κοινωνια εδω που εφτασε το πραγμα μονο ασχημα εχει να περιμενει . Ο Θεος να βαλει το χερι του δεν παει η χωρα και ο κοσμος καθολου καλα . Α.Μ

Related Posts with Thumbnails