Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΊΑ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Η Σάσα Βούλγαρη είναι παραμυθού. Τίποτ' άλλο. 
Αφηγείται επαγγελματικά από το 1993 - είκοσι χρόνια τώρα - ανήκει στους πρωτοπόρους της νεο – αφήγησης στην Ελλάδα και στους σημαντικότερους δημιουργούς σε αυτό το χώρο, με έντονη επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών, με πλούσιο έργο και με σταθερές εμφανίσεις σε μεγάλα Μουσεία και Πολιτιστικά Ιδρύματα. 
Την απήλαυσα χθες, Κυριακή μεσημέρι, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και κατάλαβα γιατί στην Αθήνα έχει αποκτήσει σταθερό κοινό που την ακολουθεί στις εμφανίσεις της. Η Σάσα Βούλγαρη αφηγείται, σ' αυτές τις Κυριακάτικες παραμυθοσυναντήσεις, παραμύθια των αδερφών Grimm, με αφορμή τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου τους. Κι αυτή η περιπλάνηση γίνεται σε συνδυασμό με τις ελληνικές παραλλαγές τους. Και κάθε Κυριακή άλλα παραμύθια! Γιατί το ρεπερτόριο της Σ. Βούλγαρη ξεπερνά πλέον τα 400 παραμύθια. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν αποστηθίζει ποτέ το προφορικό υλικό ενώ «τραγουδά» τα παραμύθια στοχεύοντας να αναδείξει την ιδιαίτερη μουσικότητα – την «παρτιτούρα» - του κάθε αφηγήματος με το οποίο καταπιάνεται, ψάχνοντας τον συν-τονισμό με το κάθε ακροατήριο και τη μετα-μόρφωση του χρόνου σε α-χρονο. 
Επί σκηνής έχει κάποια ιδιαίτερα μουσικά όργανα που χειρίζεται η ίδια με φειδώ. Σε πρώτο πλάνο πάντα η αφήγηση. Αν και η ίδια διαθέτει μια σπουδαία φωνή, με πολλές δυνατότητες απ' ό,τι κατάλαβα, δεν ...εκτρέπεται στο τραγούδι, αλλά θέτει κάποια φωνητικά που κάνει θαυμάσια, στην υπηρεσία του λόγου. 
Η περίπτωση της Σ. Βούλγαρη είναι ξεχωριστή γιατί είναι μια ...γυμνή παραμυθού. Εννοώ λιτή, αφτιασίδωτη και ουσιαστική. 
Της εύχομαι πάντα να μας αφηγείται ως πραγματική παραμυθία!
Π.Α.Α.
Μ' ένα μαντήλι που ιστορεί παραμύθια των αδερφών Grimm!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οσο καλα παραμυθια και να λεει η εν λογω κυρια σιγουρα ειναι κατωτερη παραμυθου απο τους πολιτικους αναλυτες που προσπαθουν να μας πεισουν οτι η ψηφος πολλων Ιταλων στον κροισο Μπερλουσκονι ειναι γροθια στο στομαχι στις αγορες στα χρηματιστηρια και εν γενει στον νεοφιλελευθερισμο . Μιλαμε για δουλεμα ολκης . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Μην είσαι τόσο σίγουρος, διότι ο πλούσιος Μπερλουσκόνι είναι αντίθετος με τον σκληρό Μονεταρισμό και την Λατρεία στα Χρηματιστήρια, που έχει η Μέρκελ, ενώ ο "Αριστερός" Μπερσάνι έχει την πλήρη υποστήριξη της, και τον περιμένει πως και πως να σχηματίσει Κυβέρνηση !

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπαρχει νεοφιλελευθερισμος , παλαιοφιλελευθερισμος , μονεταρισμος οπως δεν υπαρχει και συγκρουση πραγματικης οικονομιας και τραπεζων . Υπαρχει ενα πραγμα . Ο καπιταλισμος . Που χρησιμοποιει και δεξιους σαν τον Μπερλουσκονι και αριστερους σαν τον Τσιπρα και κεντρωους σαν την οικογενεια Παπανδρεου . Και σε αυτον τον καπιταλισμο τα κεφαλια ειναι και βιομηχανοι σαν τον Γκαιητς και τραπεζιτες σαν τον Ροτσιλντ και χρηματιστες σαν τον Μπαφετ και καποιοι που ειναι και τραπεζιτες και της πραγματικης λεγομενης οικονομιας πχ Ροκφελερ . Και υπαρχουν και WASPs και Εβραιοι και ολων των εθνων . Και τα κρατη τοσο τα ομοσπονδιακα οσο και τα εθνικα ειναι συνεργατες τους γιατι χωρις αυτα δεν εχουν ουτε στρατο ουτε αστυνομια . Και αυτα που λεν οι ακροδεξιοι οτι το πολυ μεγαλο κεφαλαιο ειναι κατα των κρατων ειναι ανοησιες . Και οπως ειπε και ο Γουωρεν Μπαφετ απαντωντας στην new age Αριστερα τους ειπε . Τι ειναι αυτα που λετε οτι σταματησε η παλη των ταξεων ; Συνεχιζει και η ταξη που κερδιζει ειναι η δικη μου . Ο Μπαφετ ειναι χρηματιστης με περιουσια ανω των 80 δις δολλαριων . Αυτοι οι τυποι λοιπον δεν φοβουνται τον Μπερλουσκονι που ειναι σαρξ εκ της σαρκος τους . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Τραπεζιτες, χρηματιστές, και άλλοι τέτοιοι κύριοι, γνωριζουν πο΄λυ καλά ότι το χρήμα κόβεται στα Νομισματοκοπεία, τα οποία είναι σεα χέρια των Πολιτικών. Αρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους φοβούνται μήπως γίνη κάποια "στραβή", και κάποιοι Μπερλουσκόνηδες αρχίζουν και τυπώνουν Χρήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν αξία τα συσωρευμένα τους !

Related Posts with Thumbnails