Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΣΤΗΝ WALL STREET JOURNAL


Εκτενέστατο άρθρο στον Γέροντα Παίσιο και στο «θρύλο» του αφιερώνει η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, προσπαθώντας να κατανοήσει την αφοσίωση των Ελλήνων στις προβλέψεις του, κυρίως σε εκείνη που προέβλεπε ότι στο μέλλον η χώρα θα αντιμετωπίσει "μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση», ακολουθούμενη από πείνα και πολιτική αναταραχή. 
Εκτός από την αφήγηση της ζωής του Παίσιου ο αρθρογράφος εκδηλώνει και τον εντυπωσιασμό του από την κοσμοσυρροή στον τάφο του Γέροντα, όπου οι πολίτες, του ζητούν να τους βοηθήσει για να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, να βρουν δουλειά, να πληρώσουν λογαριασμούς και να αφήσει η χώρα πίσω της την ύφεση. Προτού βεβαίως μεταβούν στον τάφο έχουν περάσει από το κατάστημα με τα αναμνηστικά του Γέροντος. 
"Ο Παΐσιος προέβλεψε πολλά πράγματα, και οι προφητείες του, τώρα είναι πια πραγματικότητα», δηλώνει στην εφημερίδα, ένας 41χρονος αξιωματικός του στρατού. 
Μάλιστα η εφημερίδα γράφει ότι η φήμη του απηχεί κατά κάποιο τρόπο εκείνη του Νοστράδαμου. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοινωνιολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι ο Παίσιος είναι "η ενσάρκωση μιας υπερβατικής, αόρατης δύναμης, κάτι σαν το σαμάνο, το μάγο της φυλής." 
Δεν παραλείπει βεβαίως η αμερικανική εφημερίδα να αναφερθεί και στην άνθηση του εμπορίου γύρω από τη φήμη του Γέροντα, καθώς οι Έλληνες αναζητούν μια παρηγοριά. Βιβλία, λατρευτικά πανό με εμπνευσμένα μηνύματα… «Όλα αυτά πουλάνε σαν τρελά…» ομολογεί υπάλληλος του βιβλιοπωλείου «Ζωή» στην Αθήνα. 
Στο άγιο και εμπορικό mood και οι εφημερίδες. «Η συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία έχει πουλήσει 350 χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων που σχετίζονται με τον Παίσιο», γράφει η Wall Street Journal. Yπάρχει ακόμη, ανάμεσα στα άλλα και αναφορά στη σύλληψη του Παστίτσιου, του νεαρού που κατηγορήθηκε για βλασφημία για την χιουμοριστική σελίδα του στο Facebook. 
Ολόκληρο το άρθρο της Wall Street Journal για τον Γέροντα Παϊσιο διαβάστε εδώ.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tα μεταξυ μας τα λυνουμε . Δεν χρειαζονται οι Αμερικανοι . Αν καποιοι το εχουμε γραψει πολλες φορες αρκετοι σχολιαστες αν καποιοι λοιπον εκμεταλευτηκαν την αγια ζωη του Παισιου και βγαλαν προφητειες επι παντος στο ονομα του δεν φταιει ο ιδιος . Σιγουρα εκανε καποιοα λαθη γιατι ηταν ανθρωπος . Αλλα η αληθεια ειναι οτι μεχρι το 1994 τιποτα παλαβο δεν ειχε ακουστει για τον γεροντα . Αυτο το θυμομαστε οσοι ειχαμε καποια ηλικια τοτε . Αρα οσα κυκλοφορησαν μετα απο καρατε με θιβετιανους σαολιν μεχρι οτι αιωρουνταν πανω απο το εδαφος ηταν ολα χωρις την εγκριση του κεκοιμημενου πλεον γεροντα . Αντιθετως στην χωρα που εκδιδεται η εν λογω εφημεριδα οι διαφοροι μαγοι θεραπευτες δηλαδη τα προτεσταντικα μεντιουμ που παριστανουν τους ιεροκυρηκες εν ζωη διαφημιζουν τις υπερφυσικες τους δυνατοτητες και οτι τελος παντων παρατραγουδο να γινεται στην Σουρωτη μπροστα σε αυτα που κανουν οι αβανταδωροι των εκει παστορων ειναι παγκος λαικης σε συγκριση με super market .Οσο για την σελιδα Παστιτσιος απο περιεργεια ειχα μπει μεσα και εκτος του οτι προσεβαλε μνημη νεκρου προσεβαλαν οι περισοτεροι σχολιογραφοι με τον πιο χυδαιο τροπο οχι μονο την μνημη του γεροντα αλλα και τον Χριστο και την Παναγια . Προφαση ηταν οτι ηθελε να χτυπησει την γεροντολαγνεια . Αυτο το κανουν με αρθρα και σχολια πολλοι σε χριστιανικα blogs και περιοδικα χωρις να βριζουν ουτε αυτη καθαυτη την ζωη των κεκοιμημενων γεροντων που μετα θανατον δεν φταινε για αυτα που τους αποδιδοντε και χωρις να βριζουν την χριστιανικη θρησκεια . Επιτηδες το εγραψα θρησκεια για να εκνευριστουν αυτοι που χρησιμοποιουν τον νεολογισμο εκκλησιαστικο η ακομη χειροτερα εκκλησιολογικο γεγονος . Οσο για τον ιδιοκτητη της υβριστικης και οχι επικριτικης κατα του χριστιανισμου σελιδας Παστιτσιος ειναι 27 χρονων αρα εχει πληρη ευθυνη . Γιατι καποιοι ειπαν το παιδι . Συγνωμη αλλα οταν εισαι 27 δεν εισαι ουτε παιδι ουτε εφηβος ουτε καν νεαρος . Εισαι νεος αντρας που ξερεις τι σου γινεται . Αυτα περι Παισιου περι εκμεταλευτων της μνημης του περι Αμερικανων που χωνοντε στα της θρησκειας μας και περι κακομαθημενων 27χρονων που βριζοντας εναν πεθαμενο γεροντα που πολυς κοσμος τον σεβεται νομιζουν οτι γιναν Βολταιροι . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Αχ ποιός θα μας λυτρώσει από τη μιζέρια του do ut des και θα μας επιστρέψει στο "ορθοδοξείν εστί σχοινοβατείν!"......

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι μονο η ιεραρχια πελεκανε . Που οντως δεν ειναι πληρως ενταξει . Αλλα δεν μπορει να βγαλει διαταγες να κοπουν οι διαδοσεις για θαυματα . Μια θεση βεβαια μπορει να παρει αλλα δε θα γινει τιποτα . Δεν ξερω την ηλικια σου φανταζομαι οτι εισαι κατω των 30 αλλα εμεις οι παλιοτεροι βλεπουμε οτι εχει αλλαξει πληρως η φαση . Ζουμε σε ανορθολογικη εποχη . Για παραδειγμα .. Ειχες σε αλλο σχολιο κουβεντα με τον Χαρη του ανεφερες την αγια αθανασια του αιγαλεω . Δεκαετια 80 που ημουν εφηβος και νεαρος με εξαιρεση κατι γιαγιαδες και οχι ολες ολοι οι υπολοιποι σπαγαν πλακα με το φαινομενο . Σημερα βλεπουμε οτι νεοι ανθρωποι 40 χρονων και 30 μορφωμενοι πιστευουν στα σοβαρα τις τερατωδεις διαδοσεις . Παγκοσμιως μετα την πτωση των ιδεολογιων επεστρεψε ο ανορθολογισμος και η θρησκοληψια . Παρε παραδειγμα με το Ισλαμ . Θυμαμαι οι φενταγιν του Αραφατ καναν αεροπειρατιες με καθαρα πολιτικα αιτηματα . Τωρα εχει καμικαζι αυτοκτονιας που ανατιναζονται φωναζοντας Αλλαχ ακμπαρ . Για αυτο εγραψα οτι μεχρι τον θανατο του Παισιου δεν ακουγοταν για τετοια . Και να ηθελε δεν γινοταν . Και ρωτα οποιον θελεις ανω των 40 θρησκο η αθρησκο να σου πει ειλικρινα ομως να σου απανυησει αν πριν το 90 ειχε ακουστα τον οποιοδηποτε γεροντα και αν ναι τι επιροη ασκουσε αυτος στα πραγματα . Εγω που ειχα και θρησκα οχι θρησκοληπτη αλλα θρησκα μητερα ποτε δεν ειχα ακουσει το ονομα ουτε ενος γεροντα .Ουτε κανεις της γενιας μου . Κανε αν θες μια ερευνα μεσω ιντερνετ ετσι απο περιεργεια και δες την θεματολογια θρησκευτικων περιοδικων οποιασδηποτε τασης πριν το 90 και θα διαπιστωσεις οτ δεν αναφερεται ποτε ουτε υπερ ουτε κατα το φαινομενο των γεροντων σαν διορατικων . Την δεκαετια του 30 ο αθεος συγγραφεας Θεμος Κορναρος ειχε δημοσιευσει ενα βιβλιο που κατηγορουσε το Ορος . Ειχε παει και τις αρνητικες του εντυπωσεις τις εγραφε παραφουσκωμενα . Παρολα αυτα δεν κανει ουτε μιση αναφορα σε διορατικους και προορατικους . Αν το ειχε δει θα το ειχε αναφερει για να το στηλιτευσει . Αρα προκειται καθαρα για φρουτο της ξεγυμνωμενης απο καθε ιδεολογιας ανορθολογικης εποχης μας . Απλα στην Ελλαδα επειδη ειμαστε ορθοδοξοι παρουσιαζεται αυτος ο ανορθολογισμος με ορθοδοξο μανδυα . Αλλα παντου ετσι εχει καταντησει . Εδω στην Γαλλια υπαρχει ισλαμοραπ . Και στις ανατολικες χωρες pagan metal . Tι ψαχνεις να βρεις που λενε . Αυτα πελεκανε χαρηκα που τα ειπαμε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:04

εχεις απολυτο δικιο

εδω λενε οτι χαλαει το αμαξι στην εθνικη οταν πας στο ορος η σε αλλους "γερονταδες" γιατι σε πολεμαει ο εξω αποδω

Αν σε πιασει μιζα ας πουμε δε τα χεις ακουσει

Απ τα καλογερια να τα περιμενεις ολα Καποιος μουλεγε οτι ο λεγομενος Ιωαννης κλιμακος λεει οτι ο εξω απο δω φερνει χασμουρητα στους μοναχους στις αγρυπνιες και γι αυτο νυσταζουν το χεις ακουσει αυτο?
Ε αν δε τοχεις ακουσε το για να δεις τι σημαινει καλογερισμος

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε πελεκανε
κοιταξε τα εθνικοθρησκευτικα λιγο πολυεχουν ως τα παρουσιαζεις

Καποτε καλογερος σε μοναστηρι φημισμενο της αγγλιας μου ελεγε οτι οι Αμερικανοι υποχρεωσαν τον Χιροχιτο να απαρνηθει την θεοτητα του γιατι δεν αντεχαν καμια θεοτητα στη γη (γιατι οπως μου εξηγουσε ηθελαν να φερουν τον αντιχριστο) για τον οποιον βεβιαια πληροφορουμεθα στην λεγομενη αποκαλυψη καποιου μοναχου ιωαννη

Λοιπον δεν πιανονται ακου που σου λεω
Για τον Παισιο εγω δεν τον ειχα γνωρισει διοτι δε με ενδιαφερει ο καλογερισμος και οι γερονταδες του εν γενει, μια φορα πηγα στο Ορος κι εφυγα με ανυπαρκτες εντυπωσεις με την εξαιρεση του φυσικου τοπιου
Αλλα γενικα δεν κρινω απλως επειδη καποιος φοραει τριμμενο ρασο η εχει το γνωστο καλγερικο χαρμολυπικο υφος αν οντως εχει αγαπη η χαρη η τα σχετικα. Οτι ξερω γι αυτον ειναι απο τα βιβλια που γραφουν επιστολες του και αποψεις του(εδω βεβαια υπαρχει το ιδιο θεμα που υπαρχει με τα ευαγγελια αν δηλ αποδιδουν επακριβως αυτα που ειπε η υποννοουσε) Γενικα αλλες θεσεις βλεπω σωστες αλλες απαραδεκτες.

Δεν εχει σχεση το βαπτισμα η η θεια κοινωνια με την αποδοχη η οχι του καλογερισμου ουτε ο ασκητισμος αποτελει το κεντρο της εκκλησιας
.
Εδω στη χωρα των φιλοσοφων των ποιητων των στοχαστων, του Ικαρου και του Δαιδαλου, του Θησεα και του Ιασονα, του Σοφοκλη και του Αριστοφανη (γιατι ξερεις δεν υπαρχει μονο ο Σωκρατης και οι στωικοι) μαζι με το Χριστο ανασταινεται κι η Περσεφονη και το Πασχα το λεμε Λαμπρη(κατα πως τα λεει κιο Ιατροπουλος). Νιτριες, Σινα κομποσχοινια και νοερες προσευχες δεν ειχαμε δω ποτε αλλοι τα φερανε.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς 3:38 μ.μ.:τόση πολλή νεοπαγανιστική βλακεία συμπυκνωμένη σ ένα τόσο μικρό κείμενο!

Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekano92

Αδερφέ μου, με αυτό που γράφετε στό σχόλιό σας των 4 Δεκεμβρίου 2012 8:06 μ.μ.: «Πάντως, μ' αυτά και με 'κείνα, σε αναγκάζουν να ντρέπεσαι να κάνεις το σταυρό σου δημοσίως, διότι χαρακτηρίζεσαι αυτομάτως οπισθοδρομικός σκοταδιστής»
Αναρείτε αυτομάτως όλα αυτά που υποστηρίζετε. Που σημαίνει ότι στήν ουσία, δεν διαφέρετε καθόλου απο τους λεγόμενους νεοπαγανιστές, που κακώς υβρίζοντε εδώ απο μερικούς.

Δεν πιστεύετε στον Χριστόν, νομίζετε ότι πιστεύετε.

Πως λοιπόν θα καταφέρετε με μιά νομιζόμενη πίστη να πείσετε έναν πλανεμένον αδερφόν γιά την αλήθεια του Χριστού, όταν εσείς ο ίδιος βρίσκεστε εκτός αυτής;

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelkano92

Aδερφέ, τα λόγια μας περιέχουν την προσωπικότητά μας.

Βεβαίως και έχει η ποιότητα της πίστεώς μας, έχει σχέση με την συζήτηση εδώ και όχι μόνο.

Πως θα καταφέρουμε να πείσουμε έναν αδερφό που έχει από τον Α ή Β λόγο πλανηθεί, αν η πίστη μας δεν έχει την ποιότητα που πρέπει.

Όταν γράφουμε ότι «μας αναγκάζουν..», δεν φανερώνουμε ολιγοπιστία;

Αν εμείς είμαστε πεπεισμένοι γιά την αλήθεια του Κυρίου, τότε θα είμαστε πειστικοί στους άλλους, και αυτό δίχως επιχειρήματα.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός @pelekanos92

Aδερφέ, διαβάζω προσεκτικά τα σχόλιά σου.

Άλλο είναι να λές αλήθειες και άλλο να είσαι αλήθεια. Ο Κύριος δεν είπε λέω αλήθεια, αλλά είμαι η Αλήθεια.

Αν θέλουμε να κάνουμε Ορθόδοξη κριτική σε διαστρεμμένες απόψεις που παρουσιάζωνται ως Ορθόδοξες, ας γίνουμε αλήθεια.

Διότι όποιος είναι αλήθεια, είναι οπωδήποτε και αγάπη.

Ας βάλουμε λοιπόν τα δυνατά μας αδερφέ, γιά μιά σοβαρή σχέση με τον Θεό.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός @pelekano92

Αδερφέ μου, να παρακαλάμε τον Θεό την ώρα και στιγμή της ομολογίας μας, όχι να Τον υποστηρίξουμε,-άπαγε της βλασφημίας!- αλλά να μας στηρίξει.

Καθημερινά, μάλλον κάθε στιγμή, κρίνεται η ταυτότητά μας.

Ή θα είμαστε ομολογητές Κυρίου ή προδότες Του. Με τις πράξεις, τα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Ας ομολογεί ο καθένας μας στη καθημερινή ζωή με την ζωή του Χριστό και θα γίνουμε Φώς γιά τους άλλους.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekano92

Αδερφέ, είναι το τελευταίο που γράφω σ' αυτήν τη σελίδα.

Κάνετε λάθος. Δεν λέμε καθόλου πάνω κάτω τα ίδια.

Το "να Τον υποστηρίξουν" (είναι και το πρόσωπό σας μέσα) που γράψατε, φανερώνει άνθρωπο που τοποθετεί τον εαυτό του πάνω από τον Χριστό.

Εωσφορικό τυπικό.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πρός pelekano92

Αγαπητέ αδερφέ, είπα να μην γράψω πιά εδώ, αλλά διαβάζωντας το σχόλιό σας, οφείλω να σας πώ κάτι ακόμα.

Αρχίζουμε να γίνομαστε αληθινοί χριστιανοί από την στιγμή που με επίγνωση και συναίσθηση νιώσουμε, ότι είμαστε αντίχριστοι.

Η γνήσια μετάνοια, είναι δώρο του Θεού στους καλοπροαίρετους. Είναι προσωπική αποκάλυψη του Κυρίου στην καρδιά του ανθρώπου.

Η πορεία αγιοσύνης (κάθαρση, φωτισμός, θέωση) αρχίζει ακριβώς αυτή την στιγμή και προχωρεί αέναα.

Μην ζητάς τίποτε άλλο απο τον Θεό, παρά μόνο αυτό, να σου χαρίσει μετάνοια.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

"Εδω στη χωρα των φιλοσοφων των ποιητων των στοχαστων, του Ικαρου και του Δαιδαλου, του Θησεα και του Ιασονα, του Σοφοκλη και του Αριστοφανη (γιατι ξερεις δεν υπαρχει μονο ο Σωκρατης και οι στωικοι) μαζι με το Χριστο ανασταινεται κι η Περσεφονη και το Πασχα το λεμε Λαμπρη(κατα πως τα λεει κιο Ιατροπουλος). Νιτριες, Σινα κομποσχοινια και νοερες προσευχες δεν ειχαμε δω ποτε αλλοι τα φερανε."

Αν απ αυτο καταλαβατε οτι ειμαι νεοπαγανιστης τοτε τι να σας πω αποσεικνυετε τις αντιληπτικες σας ικανοτητες

Related Posts with Thumbnails