Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Με τη συγκίνηση φανερά ζωγραφισμένη, ως απότοκος μαύρων μνημών, στα πρόσωπα των πιστών του εκκλησιάσματος της 16ης Δεκ. 2012, για τις πυρπολήσεις ναών, σχολείων, οικιών στις ορεινές Κοινότητες των Πιερίων ορέων, Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Σκούλιαρη, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, το Δεκέμβριο του 1943, και για τα εν Βελβεντώ θύματα από τα στρατεύματα Κατοχής, τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης η Θεία Λειτουργία, το Μνημόσυνο, η ανάγνωση του ιστορικού από μαθητές, η επιμνημόσυνη δέηση, η (θεσμική) κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, η σιωπή ενός λεπτού και η ψαλμώδηση του Εθνικού ύμνου. 
Ανοιχτή αγκαλιά αγάπης στο εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης
Μετά την εκδήλωση Μνήμης, μαθητές-μαθήτριες με τον π. Κωνσταντίνο και το δάσκαλο κ. Γιάννη Τζινίκο επισκέφτηκαν τους γέροντες στο Γηροκομείο και τους πρόσφεραν πίτες, γλυκίσματα και εδέσματα από τις οικογένειες και τα καταστήματα του Βελβεντού. Οι μαθητές συνομίλησαν αρκετή ώρα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μέσα σε κλίμα νεανικής χαράς και ζωντάνιας, τραγούδησαν όλοι μαζί τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, έψαλαν το Κοντάκιο ‘’Η Παρθένος σήμερον’’, φωτογραφήθηκαν, έδωσαν και πήραν αυθόρμητο γέλιο, χαρά και ήθος. 
Με αφορμή την επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στο Βελβεντό τον Δεκέμβριο του '43 προβαίνουμε στις ακόλουθες διαπιστώσεις-προτάσεις: 
Ο ναζισμός, δυστυχώς, εμφανίζεται προκλητικά ξανά ως νεοναζισμός στο προσκήνιο των λαών της Ευρώπης και στη χώρα μας που με την ψήφο του λαού αποχτά δικαίωμα πολιτικής παρέμβασης, με αξιώσεις μεγέθυνσης του βεληνεκούς του. Η καταδίκη του νεοναζισμού-ρατσισμού από υπεύθυνα πολιτικά και εκκλησιαστικά χείλη, μας βρίσκει σύμφωνους. Η λεκτική (και μόνο αυτή) καταδίκη του νεοναζισμού, της ξενοφοβίας, του φονταμενταλισμού και του εκλεκτισμού-ρατσισμού (εξω-εθνικών ή εσω-εθνικών επιπέδων) δεν αρκεί για την ολοσχερή και μόνιμη εξάλειψη του απεχθούς φαινομένου. 
Πρέπει τάχιστα και ψύχραιμα να εντοπιστούν οι ιδεολογικές, κοινωνικές μήτρες εκκόλαψης του επικίνδυνου μορφώματος και να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του με πνευματική, παιδαγωγική, πολιτική και κοινωνική αποτελεσματική μέθοδο και δημοκρατικό τρόπο. Η διαδικασία αυτή αργεί και είναι επώδυνη. Θίγονται συμφέροντα. Χρειάζεται μετά-νοια. Η ‘’βία στη βία’’ ενισχύει το φαύλο κύκλο της βίας. Δεν την επικροτούμε. Χρειάζεται να δούμε τον ‘’άλλο’’ ως εικόνα του Θεού, ως ισότιμο αδελφό, όχι ως απειλή. Και τη σχέση με αυτόν, ως αληθινό ενοποιητικό πολιτισμό και όχι ως ‘’τιμωρία’’. 
Να πραγματοποιήσουμε δηλαδή το πασχάλιο πέρασμα από το σταυρό στην ανάσταση, από την ατομικότητα στην ανοιχτή-άφοβη κοινωνικότητα, εγκαταλείποντας θεωρίες και πολιτικές μισαδελφίας, μισαλλοδοξίας και υστερίας. 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μητρα του ναζισμου , σταλινισμου , μαοισμου , φανατικου ισλαμισμου και ολων των ισμων απο κοσμικης αποψης και ιστορικης ειναι ο καπιταλισμος . Αυτος συντριβει αυτος περιθωριοποιει αυτος κανει τεραστιες μαζες ανθρωπων να νιωθουν οτι θα πεθανουν σε πληρη ατιμωση εν ειρηνη . Οποτε προτιμουν να σκοτωσουν και να σκοτωθουν εν πολεμω παιρνοντας και αλλους μαζι τους . Τους πιο μαγκες τους πιο καταφερτζηδες . Μητρα των ιδιων φαινομενων απο χριστιανικης αποψης που δεν διαφωνει με την ιστορικοπολιτικη απλως το βλεπει απο αλλο πρισμα ειναι η πλεονεξια και ο εγωισμος . Το ειπε ο Χριστος . Στην περιπτωση του πλουσιου νεου ειπε οτι πολυ δυσκολα θα μπουν στη βασιλεια των ουρανων οι πλουσιοι . Και στην επι του ορους ομιλια προχωρησε τον δεκαλογο που καταδικαζει τον φονο ενα βημα μπροστα . Καταδικασε το τσακισμα της προσωπικοτητας που κανει αυτον που το υφισταται παραφρονα . Και αρα φυσικα ευαλωτο στην προπαγανδα μισανθρωπων και απανθρωπων δημαγωγων . Ετσι βλεπουμε οτι ο Χριστος καταδικαζει τα βαθια αιτια αυτων των πραγματων και οχι μονο τα αποτελεσματα . Αλλα ποτε οι κατ ουσιαν αθεοι εκπροσωποι του παμφαγου καπιταλισμου και οι επισης κατ ουσιαν αθεοι καταφερτζηδες της καθημερινοτητας που τσαλακωνουν καθημερινα ανθρωπους δεν θα διδαχτουν απο το ευαγγελιο . Βλεπεις δεν πιστευουν οτι ο Χριστος αναστηθηκε αρα ειναι Θεος αρα πρεπει να κανουν αυτα που λεει . Τους βολευει η ιστορια του Χριστου μεχρι και την σταυρωση . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Για τους εκκλησιομάχους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ τι πρωτοβουλία ανέλαβε άραγε ο αριστερόστροφος παπούλης; Επιλεκτικούς στόχους έχει;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα έλεγα πως ο "παπούλης" έχει στοιχειώδη ανθρώπινη ευαισθησία που ξέρει να διακρίνει πότε τείνουν να ξεπεραστούν τα όρια της φρίκης..

Υ.Γ Το ΚΚΕ βλέπω πως το αφήνετε στην απέξω αγαπητέ.Είδες τι σου κάνει μια θεοσεβούμενη Λιάνα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν αξίζεις απαντήσεως θιασώτη του ροζουλί φασισμού ανώνυμε των 9:58 μ.μ.

Ο Φίλος είπε...

Αγαπολογίας το ανάγνωσμα...

"Χρειάζεται να δούμε τον ‘’άλλο’’ ως εικόνα του Θεού ως ισότιμο αδελφό"

Ο Φίλος είπε...

Ας ας βρεί πρώτα ο πάτερ το δικό του "κατ' εικόνα" γιά να μπορεί κρίνει αμερόληπτα πρόσωπα και καταστάσεις και μετά να κάνει τέτοιου είδους κυρήγματα περί πάταξης της ναζισμού-ρατσισμού και διαφθοράς και αγάπης.

Είναι εκληματική γιά τον Ελληνικό λαό, η αδιακρικότητα των κληρικών. Αφήσαμε τον κάθε ασυνείδητο, ντόπιο και ξένο, να κάνει τον νοικοκύρη στό σπίτι μας.

Ορθά αναρωτιούντε οι συνσχολιαστές εδώ, το ότι ο πάτερ γιά τους μηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ όπως και ΚΚΕ, δεν κάνει καμμία αναφορά.

Ανώνυμος είπε...

Eκτός από έναν κρυφοχρυσαυγίτη και σένα Φίλε που τρολάρεις αδιάκοπα υπό την ανοχή του ιστολόγου,δολοφονώντας ταυτόχρονα την ελληνική γλώσσα δε βλέπω άλλους να αναρωτιούνται..

Χ.Κ

Ο Φίλος είπε...

@11:11 π.μ.

Αν αντί "αδιακρισία" εγράψαμε "αδιακρικότητα", είχε τον σκοπό του.

Εμείς δεν δολωφονούμε ψυχές όπως εσείς στην ενορία σας και όχι μόνο, Aρχιμανδρίτα Γεράσιμε Φ.

Με τους Χρυσαυγίτες έχουμε τόσο σχέση, όσο εσείς με τον Κύριο.

Καμμία.

Ο Φίλος είπε...

Πρός @Χ.Κ

Αν, αντί της λέξεως "αδιακρισία" γράφτηκε η λέξης "αδιακρικότητα", είχε τον σκοπό του.

Το να μην είναι κάποιος καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσης λόγου χαμηλού επιπέδου παιδίας, δεν σημαίνει ότι είναι δολοφόνος της.

Υπάρχουν κάποιοι αρχιμανδρίτες, που σχολιάζουν εδώ ψευδώνυμα και ανώνυμα, που δολοφονούν πολλές ψυχές της ενορίας τους και όχι μόνο.

Όση σχέση έχετε εσείς, "Χ.Κ", με τον Κύριο, έχουμε και εμείς με τους χρυσαυγίτες.

Καμμία.

Related Posts with Thumbnails