Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΥΧ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΑΑΧΕΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ



Στον θαυμάσιο ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Δημητρίου στο Άαχεν της Γερμανίας, πραγματοποιήσαμε απόψε μια συναυλία με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, παρουσία Ελλήνων της περιοχής αλλά και φιλόμουσων Γερμανών. Ο ναός παραχωρήθηκε για 100 χρόνια στους Ορθοδόξους από τους Ρωμαιοκαθολικούς και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο των Ορθοδόξων στο Άαχεν. 


Το πρόγραμμα της αποψινής συναυλίας περιλάμβανε μέλη του Πάσχα, στο πρώτο μέρος, με κορυφαία το Κοινωνικό Σώμα Χριστού σε ήχο γ', στο μέλος του Μανουήλ Δούκα Χρυσάφη, και το Δοξαστικό Αναστάσεως ημέρα (ήχ. πλ. α') στο μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
Στο δεύτερο μέρος η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ερμήνευσε συνθέσεις του Ιωάννη Κουκουζέλη, όπως τον ψαλμικό στίχο “Τότε λαλήσει...”, σε ήχο πλ. δ', τον ψαλμικό στίχο στην εορτή της Μεταμορφώσεως “Κύριε εν των φωτί του προσώπου σου...” σε ήχο βαρύ, και ένα κράτημα σε ήχο α'. Επίσης, απέδωσε συλλαβικά μέλη από την Αγιορετική Παράδοση (ο πολυέλεος “Εξομολογείσθε τω Κυρίω...” και η Α' στάση των Τυπικών).


Ο κόσμος που προσήλθε στη συναυλία εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, βοηθός του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνος, ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και τον χοράρχη της Λυκούργο Αγγελόπουλο, και επέδωσε σε όλα τα μέλη της χορωδίας αναμνηστικά δώρα.
Τη συναυλία παρακολούθησαν, επίσης, ο Επίσκοπος Αριανζού Βαρθολομαίος, βοηθός του Μητροπολίτου Γερμανίας, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Γερμανίας Αρχιμ. Αμβρόσιος, άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Άαχεν, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κολωνία Νικόλαος Πλεξίδας και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
Για την όλη διοργάνωση εκοπίασαν με αγάπη ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, ο εφημέριος του ναού Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τότκας και ο πρωτοψάλτης του ναού Στέλιος Κανόνης. 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΟΡΑΡΧΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΒΥ.Χ.
+ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΟΝΤΟΣ

Στέλιος Κανόνης είπε...

Πολύ ωραία η δουλειά σου, Παναγιώτη! Μπράβο! Ευτυχώς υπάρχουν και τέτοια θέματα που ξεχωρίζουν μέσα στον κυκεώνα του ίντερνετ!
Καλή συνέχεια!
Στέλιος Κανόνης

Related Posts with Thumbnails