Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός ότι μια παρέα φίλων στην Κόρινθο διοργανώνουν συναντήσεις θεολογικού και ευρυτέρου ενδιαφέροντος. Δεν περιμένουν από άλλους ...δοκιμασμένους "φορείς", αλλά ενεργούν κατά τη δική τους βούληση και κρίση. Έτσι, μέχρι σήμερα η "παρέα" έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, προσκαλώντας προσωπικότητες του θεολογικού χώρου, αλλά και "θύραθεν".
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, του βιβλίου του π. Δημητρίου Στανιλοάε "Η νίκη του Σταυρού" που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μαΐστρος, και το οποίο μετέφρασε από τα αγγλικά ο θεολόγος και ιστορικός Λάμπρος Ψωμάς.  
Η σύναξη με αφορμή το βιβλίο θα γίνει το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου (Κροκίδειος Αίθουσα) στην οδό Κροκιδά 2, δίπλα στη νομαρχία Κορινθίας.
 Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
- Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης, μαθητής του αειμνήστου Ρουμάνου θεολόγου.
- Η υποψηφία διδάκτωρ θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα, εκδότρια του Μαΐστρου και
- Ο διδάκτωρ θεολογίας και νομικός Αθανάσιος Παπαθανασίου, εκδότης του περιοδικού "Σύναξη".
"Η νίκη του Σταυρού" είναι ένα βιβλίο στοχασμού πάνω στο νόημα της θλίψης με βάση την ανατολική χριστιανική παράδοση. Μια σύγχρονη θεώρηση του ερωτήματος της θεοδικίας. Όταν ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός μας καλεί σε ένα συνεχές κυνήγι μιας ευτυχίας όλο και πιο άπιαστης, ο σταυρός του Χριστού αποκτά ένα άλλο νόημα ως φορέας της αναστάσεως. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια βαθιά ανάλυση του Βιβλίου του Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη. Πώς αντιμετωπίζει ο άνθρωπος το ζήτημα της αδικίας, του πόνου, της τάσης για ανταρσία προς τον Θεό, τους φίλους και καλοθελητές… Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε τον ίδιο τον Ιώβ;
Ο αρχικός πυρήνας του βιβλίου ήταν ομιλία που εκφωνήθηκε σε δυτικό ακροατήριο και έκανε αίσθηση καθώς κομίζει ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα σε σχέση με τη δυτική παράδοση. Ένα βιβλίο με διαχρονική αξία, αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρο.
Στο Επίμετρο ο καθηγητής π. Κωνσταντίνος Κόμαν σκιαγραφεί την προσωπικότητα του συγγραφέα και κορυφαίου θεολόγου π. Δημητρίου Στανιλοάε και τη σημασία του έργου του σε Ανατολή και Δύση. Ο Στανιλοάε χαρακτηρίζεται ως ο «θεολόγος της θείας αγάπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails