Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΔΗ


Μια εκδρομή με τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής στην καστροπολιτεία του Μυστρά αποτέλεσε για τον γνωστό εικονογράφο Γιώργο Κόρδη, το έναυσμα να γράψει ένα βιβλίο για τις εκκλησίες του:
ΜΥΣΤΡΑΣ Τότε πού οἱ εἰκόνες… Μιά περιήγηση στίς τοιχογραφίες τῶν ἐκκλησιῶν του. Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ακρίτας (σειρά Τέχνη)
Μέσα σε λίγες  (120) ευκολοδιάβαστες σελίδες, περιγράφονται και αναλύονται θεολογικά και εικαστικά οι αγιογραφίες που τις κοσμούν. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι του Κωνσταντίνου Κοντού.
Είναι σημαντικό ένας τέτοιος εξαίσιος εικαστικός τόπος όπως ο Μυστράς να περιγράφεται από τον χαρισματικό εικονογράφο, ζωγράφο και θεολόγο  Γιώργο Κόρδη, ο οποίος καταθέτει το βίωμά του ως δημιουργός, και η κύρια έμπνευσή του είναι η παράδοση. Και ο Κόρδης με το έργο του αναδεικνύει, νομίζω, τη δυναμική της παράδοσης, με τρόπο ευφάνταστο και αναγεννητικό. 
Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την τέχνη της βυζαντινής εικονογραφίας κοντά στον Κύπριο αγιογράφο π. Συμεών Συμεού. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (Master of Theology) και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικών τεχνικών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης. Επι- στρέφοντας στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική και τη χαρακτική με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Ειδικεύτηκε στη θεολογία και την αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής. Είναι επίκουρος καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη ζωγραφική του δουλειά έχει παρουσιάσει σε 35 ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails