Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Το Επιστημονικό Συμπόσιο "Επιρροές του Ελύτη", που πραγματοποιήθηκε από 11-13 Νοεμβρίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ελύτη στο Ηράκλειο (2.11.1911), ήταν από κάθε πλευρά άψογο. 
Το επίπεδο των ανακοινώσεων υψηλό, οι συζητήσεις ουσιαστικές, η όλη διοργάνωση εξαιρετική. Σημαντική για την επιτυχία του Συμποσίου η συμβολή του καθηγητή της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και προέδρου της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξη Καλοκαιρινού.
Από τις 29 Ιουνίου στο θαυμάσιο κτήριο του Μουσείου λαμβάνει χώρα και η έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ», η οποία περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό (χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες) από το Αρχείο του Δημήτρη Καλοκύρη. Περισσότερα δείτε εδώ. 

Επίσης, εκτίθενται και οι φωτογραφίες του Ελύτη (Αθήνα, Ρώμη, Παρίσι) που τράβηξε ο Μάριο Βίττι. 
Για τις δύο αυτές εκθέσεις θα γίνει ειδική αναφορά σε επόμενες αναρτήσεις.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης που είναι μια οικογενειακή υπόθεση (οικογένεια Καλοκαιρινού) και προσφέρει τόσα πολλά και ποιοτικά όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε ολόκληρη τη μεγαλόνησο, απ' ότι κατάλαβα, με εκδηλώσεις και εκδόσεις κύρους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η σπουδαία ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει μακρά διάρκεια. 
Στη συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Συμπόσιο.
Το πλήρες πρόγραμμα δείτε εδώ.
Ιουλίτα Ηλιοπούλου και Δημήτρης Μαρωνίτης
Ανάμεσα στο κοινό ο σπουδαίος νεοελληνιστής και συγγραφέας Μάριο Βίττι
Αίθουσα με οθόνη για όσους δεν χωρούσαν στην κεντρική αίθουσα του Συνεδρίου
Χριστόφορος Λιοντάκης (μίλησε με θέμα: Ελύτης και Rimbaud) και Μάριο Βίττι
Μιχάλης Κοπιδάκης - Η ανακοίνωσή του είχε τίτλο: Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Καλή Σαρακοστή και με το καλό να φθάσουμε και στην κοσμοϊστορική και παγκόσμια χριστιανική Εορτή των Αγίων Χριστουγέννων, την «Εορτή της Αναδημιουργίας» κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο!

Related Posts with Thumbnails