Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΑΡΧΙΜ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Γιατί;

Πολύς λόγος έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, για τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου τ.έ., στο Φανάρι, μετά από πρόσκληση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Εκείνο που προκαλεί ιδιαιτέρα εντύπωση είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποιοι, κυρίως κληρικοί, αλλά και λαϊκοί, οι οποίοι σχολίασαν δυσμενώς αυτή την πρωτοβουλία του Παναγιωτάτου. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορήσουν ότι υπονομεύει την ενότητα της Εκκλησίας και το Συνοδικό σύστημα!
Ναι! Εκείνον ο οποίος από την πρώτη στιγμή της Πατριαρχίας του φρόντισε να αναδείξει σε πρωταγωνιστή των εκκλησιαστικών πραγμάτων τη Σύνοδο και σε επίπεδο τοπικό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε οικουμενικό, βρέθηκαν κάποιοι (πληρωμένοι;) κονδυλοφόροι να τον κατηγορήσουν, για υπονομευτή!
Ο λόγος; Επειδή έπραξε το αυτονόητο. Εφάρμοσε την Ευαγγελική ρήση που λέει ότι, «ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων» (Ιωαν. 10:11). Ως καλός ποιμένας βλέποντας την κατάσταση να εξελίσσεται κατά τρόπο άσχημο και επικίνδυνο στη Μέση Ανατολή, προσκάλεσε τους Προκαθημένους της περιοχής για να καταθέσουν την εμπειρία τους και να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Τι θα έπρεπε λογικά να συμβεί μα τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας; Μα φυσικά κι εδώ θα περίμενε κανείς να συμβεί το αυτονόητο. Εφόσον «πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη» (Α΄Κορ. 12:26). Όμως αυτό δεν συνέβη! Αντιθέτως «εφρύαξαν έθνη». Έσπευσαν αυτόκλητοι σωτήρες, να σώσουν την απειλουμένη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνοδικότητα!
Μα, στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί τα έβαλαν μόνο με τον Οικουμενικό, εφόσον είχε και συνενόχους τους Μακαριωτάτους Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου. Εκτός και αν τους υποτιμούν τόσο, που δεν τους θεώρησαν ικανούς να «βάλουν» τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη θέση του, αν αυθαιρετούσε. Εκτός και αν συμμετέχουν και αυτοί σε σχέδια που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των Εκκλησιών που προΐστανται!
Μετά, όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι σωτήρες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον Οικουμενικό χαρακτήρα, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επιδιδόμενοι σε μαθηματικές πράξεις και κινούμενοι στη λογική ότι, οι περισσότεροι πρέπει να ηγούνται των υπολοίπων. Οι πολλοί έχουν λόγο και αξία. Κοντολογίς, εφόσον είναι καλά τα ενενήντα εννιά πρόβατα, ας χαθεί το εκατοστό, μα δε χάλασε δα κι ο κόσμος!
Δεν δικαιούται λένε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να κατέχει αυτή τη θέση που σήμερα έχει, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για Εκκλησία χωρίς ποίμνιο.
Σεβαστοί μου πατέρες, άγιοι επίσκοποι και αγαπητοί μου αδελφοί και συλλειτουργοί, οι υιοθετούντες αυτή την άποψη, γιατί το κάνετε αυτό το πράγμα;
Γιατί προτιμάτε την πλάνη και υπηρετείτε το ψεύδος; Και άντε οι λαϊκοί δεν γνωρίζουν, αλλά και εσείς!
Δεν έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποίμνιο; Πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα;
Η Κρήτη δηλαδή και τα Δωδεκάνησα είναι ακατοίκητες βραχονησίδες;
Ύστερα, όλοι εμείς πάλι οι συμπρεσβύτεροί σας στο εξωτερικό, που έχουμε μετατρέψει τα αυτοκίνητά μας σε κινητά σκευοφυλάκια μεταφέροντας, Άγια Δισκοπότηρα, Ιερές Εικόνες, Ευαγγέλιο και κολυμβήθρα και διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για να τελούμε Θείες Λειτουργίες και Ιερά Μυστήρια, για ποιους το κάνουμε, για φαντάσματα; Δεν γίνονται για τους χιλιάδες ενορίτες μας στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές της υδρογείου;
Γιατί μας υποτιμάτε; Γιατί μας προσβάλετε με αυτόν τον τρόπο θεωρώντας μας ανύπαρκτους;
Για ρωτήστε όλους εκείνους που επισκέπτονται τις ενορίες μας στο εξωτερικό, να σας πουν πόσο ανύπαρκτοι είμαστε!
Εμείς σας θεωρούμε μέλη του αυτού σώματος, του οποίου κεφαλή είναι ο ίδιος ο Χριστός. Χαιρόμαστε με τις χαρές σας και θλιβόμαστε όταν θλίβεσθε. Όταν μάλιστα υποφέρετε από τα επακόλουθα φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί και πυρκαγιές είμαστε δίπλα σας συμπαραστεκόμενοι ηθικώς και υλικώς. Και τώρα μας λέτε ότι είμαστε ανύπαρκτοι;
Πατέρες και αδελφοί, μας προσβάλλετε και μας πονάτε. Είστε άδικοι απέναντί μας.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ευάριθμο ποίμνιο ανά την οικουμένη. Κι αν καμιά φορά μετρώντας μας, μας βγάζετε λίγους, μην ξεχνάτε «ότι μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί» (Α΄Κορ. 5:6).
Και να ξέρετε ότι, όλοι εμείς που αποτελούμε το ποίμνιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου γαλουχούμεθα και είμαστε «κατηρτισμένοι εν τω αυτώ νοΐ και εν τη αυτή γνώμη» (Α΄Κορ. 1:10), διάκονοι του Λόγου και των Μυστηρίων του Κυρίου μας.
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί, ασπάζομαι το χέρι σας και ζητώ την ευχή σας, για τη συνέχεια της διακονίας μου, στους κατά την άποψή σας ανύπαρκτους ενορίτες, της ενορίας των Αγίων Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου – Γερμανίας.

Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αρχιμανδρίτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην τοποθέτηση του σεβαστού πατρός. Δυστυχώς τα εθνικιστικά και άλλα πάθη πολλές φορές θολώνουν την καθαρή εκκλησιολογική κρίση και μερικοί εκμετρούν την αξία και "υπεραξία" των κατά τόπους Εκκλησιών αριθμητικώς και όχι αγιοπνευματικώς. Ο Θεός να μας φυλάει στην εν Πνεύματι ενότητα στις πονηρές μέρες που διανύουμε.

Related Posts with Thumbnails