Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ CLAUSS ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ



Με τίτλο «Η ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΑΧΑΪΑ” ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΤΗΣ» κυκλοφόρησε η μελέτη της λαογράφου- ερευνήτριας κ. Ροδούλας Σταθάκη – Κούμαρη, που αφορά στη χειροποίητη κατασκευή βαρελιών, όπως αυτή διεξαγόταν στο βαρελοποιείο της γνωστής πατρινής οινοποιίας ΑΧΑΪΑ CLAUSS, από τους παλαιούς, χειρόνακτες βαρελάδες της.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 8.00΄μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα (Σταδίου 24).
Θα μιλήσουν οι:
Πάνος Βαλαβάνης - Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών-
Ροδούλα Σταθάκη – λαογράφος- και
Γιώργος Μαρόπουλος –Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΑΧΑΪΑ CLAUSS -.

Θα συμπράξουν οι:
Δάφνη Πανουργιά (σοπράνο)
Τάσος Σπηλιωτόπουλος (πιάνο)
και οι ηθοποιοί
Δημήτρης Γεωργαλάς,
Μαργαρίτα Βαρλάμου και
Έφφη Αλεξάνδρου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην βιβλιοκριτική της στήλη, στο φύλλο της 29-5-2011 της πατρινής εφημερίδας «Πελοπόννησος» η κ. Κρίστυ Κουνινιώτη «εστιάζοντας στην πρώτη περίοδο του οινοποιείου, η συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του πολυτελούς, εξαιρετικά φροντισμένου τούτου λευκώματος μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο» και μας αποκαλύπτει τη γοητεία της παλιάς εποχής και της επίπονης βαρελοποιητικής εργασίας, όπως τεκμηριώνεται μέσα από φωτογραφίες του 19ου αιώνα, ιδιόγραφες σελίδες από το Αρχείο της αλληλογραφίας και του λογιστηρίου της εταιρείας, παλαιές γερμανικές εκδόσεις καθώς και μαρτυρίες εργατών, αυτουργών, αυτοπτών και αυτηκόων.
Το βιβλίο αριθμεί 150 σελίδες και, αν και το περιεχόμενό του αναφέρεται σε εποχές περασμένες, τόσο οι φωτογραφίες του φωτογράφου Γιάννη Μαραζιώτη, όσο και το αισθητικό περίβλημα του graphic designer Γιάννη Π. Φλώρου, του δίνουν τη φρεσκάδα και την αξία του σημαντικού. Πρόκειται, ακριβώς, για ένα παλιό, καλό κρασί, μέσα σε νέους γραφιστικούς ασκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails