Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΝΟΤΗΤΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
φωτογραφία: Ν. Μαγγίνας
Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Διάλογος, είχαμε καταδείξει την μεγάλη προσφορά του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην υπόθεση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα: με τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις Χριστιανικές ομολογίες, με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, με τον σύγχρονο κόσμο και κάθε άνθρωπο προσωπικά. Γιατί ποιός έχει συναντήσει τον Πατριάρχη και δεν έχει χαρεί την ουσιαστική, και όχι τυπική, επαφή μαζί του, που συνίσταται στο κατά πρόσωπον κοίταγμα και στο αληθινό ενδιαφέρον για τον άλλον. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια ολιγόλεπτη και “στο πόδι” συνάντηση.
Ο διάλογος, λοιπόν, χαρακτηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και τώρα, που πραγματοποιείται στο Φανάρι η Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, την οποία συνεκάλεσε με πρωτοβουλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, βρίσκονται κάποιοι να κινδυνολογήσουν ότι τάχα δέχεται πλήγμα η ενότητα των Ορθοδόξων, απ' αυτή την ...επιλεκτική Σύναξη των Προκαθημένων της Ανατολής.
Αν, όμως, σκεφτεί κανείς την πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία, και δη την εικοσαετή Πατριαρχία Βαρθολομαίου, θα αντιληφθεί πάραυτα ότι ουδέποτε έγιναν στην ιστορία τόσες πολλές και τόσο συχνές Πανορθόδοξες Συνάξεις. Από αυτές των Προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μέχρι εκείνες των Πανορθοδόξων Διασκέψεων, δι' αντιπροσώπων των κατά τόπους Εκκλησιών, για ποικίλα θέματα, μέχρι τις αναρίθμητες ανεπίσημες ευκαιρίες για συναντήσεις, εντός και εκτός Φαναρίου, με Προκαθημένους ή εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γιατί σκοπός του Πατριάρχου Βαρθολομαίου είναι η ενότητα των Ορθοδόξων, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που πάντα θα υπάρχουν. Ακόμα και την πατρίδα του την Ίμβρο, αλλά και την Καππαδοκία, κατέστησε ο Πατριάρχης τόπους διορθόδοξης παρουσίας, καλώντας μαζί του Προκαθημένους και εκπροσώπους Εκκλησιών.
Ακόμα και από την Σουμελά του Πόντου, και πέρυσι και φέτος, απηύθυνε δημοσίως πρόσκληση στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για να συλλειτουργήσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι.
Και τώρα, κάποιοι – μήπως όχι και τόσο ...αυτοκίνητοι; - έρχονται να αμφισβητήσουν την Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που συνεκλήθη για συγκεκριμένο λόγο (η τύχη των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής εν μέσω των αναταράξεων σε χώρες του Αραβικού κόσμου), και να αποδώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη προθέσεις που θεωρούνται τελείως ανυπόστατες.
Κάποιος έθεσε στο τραπέζι πάλι την λογική των αριθμών: οι Προκαθήμενοι αυτοί δεν εκπροσωπούν παρά ολιγάριθμο ποίμνιο, σε σχέση με το σύνολο των Ορθοδόξων. Δεν αξίζει να αντικρούσει κανείς αυτή την αστεία “επιχειρηματολογία”. Αρκεί να σκεφθούμε τον Αρχιποίμενα Χριστό, ο οποίος έτρεξε αμέσως και για το ένα πρόβατο, ενώ είχε τα 99 κοντά του. Κι ακόμη, αυτοί που χειμάζονται όσο και ελάχιστοι να είναι, αυτοί είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπεύθυνου ποιμένα.
Εν κατακλείδι: Για άλλη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις εξελίξεις των καιρών και δρα αναλόγως. Οι όποιοι δυσαρεστημένοι – αν και δημοσίως καμία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πήρε θέση εναντίον της Σύναξης – ας μείνουν με τις μεμψιμοιρίες τους και τους καιροσκοπισμούς τους. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευτυχώς κοιτάζει μπροστά. Ώσπου να συνέλθουν οι διάφοροι από αυτό το γεγονός, εκείνος θα έχει κάνει το επόμενο άλμα... μεγαλύτερο από τη φθορά...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ήδη τα επιλεγόμενα "ξανθά γένη..." φρίσσει και τρέμει μη φέορντα καθοράν την Μεγάλην Δύναμιν της Συνόδου, ήγουν των Εκκλησιών, κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον. Πολλά τα Έτη του Πατριάρχου μας!

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία του Χριστού είναι εθνική;
Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν την αρχή για διαιρέσεις, όσοι προβάλλουν την αριθμητική υπεροχή τους;
Αγώνας για το ποιος θα καταστεί εκπρόσωπος του Χριστού επί της γης; Κάπως έτσι δεν δείχνουν τα πράγματα;
20 χρόνια Πατριαρχείας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κ.Κ. Βαρθολομαίου, δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν αντιλήφθηκαν ότι κύριο μέλημά του είναι η ανάδειξη της Ορθοδοξίας στα πέρατα της οικουμένης; Δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του Οικουμενικού Θρόνου. ΄Ετρεξε, πάλαιψε, απειλήθηκε, κινδύνεψε η ζωή του για την Ορθοδοξία. Και αντί να του το αναγνωρίζουμε, προσπαθούν ορισμένοι (πληρωμένοι κονδυλοφόροι;)να αποπρασανατολίζουν και να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις.
Ας αφήσουν την αριθμητική και ας ασχοληθούν με πράγματα που θα τους προάγουν πνευματικά, για το καλό της ψυχής τους, αλλά και για το καλό της Εκκλησίας. Η οποία αν παραμένει ακόμη όρθια, κατά μεγάλο και κύριο λόγο οφείλεται και στη διατήρηση της Παραδόσεως, που κάποιοι θέλουν να αγνοούν!
π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

π. Ν.Σ. είπε...

Πραγματικά μου προκλήθηκε εμετός διαβάζοντας προχθές το "περισπούδαστο" άρθρο... Τι να πώ; Τέτοιος ερωτικός παροξυσμός για την "αγία" Ρωσία...
Κάτι τέτοιες κονδυλοφόρες κουτάλες αποτελούν μάστιγα και ντροπή συγχρόνως για την Καθόλη Εκκλησία

Ανώνυμος είπε...

Να, που βγήκε το ανακοινωθέν της Συνάξεως των Προκαθημένων. Τι θα γράψουν τώρα και τι θα πουν όσοι έσπευσαν να κινδυνολογήσουν. Θα ζητήσουν έστω μια απλή συγγνώμη όλοι αυτοί που φάνηκαν πολύ αγενείς, με όσα είπαν και έγραψαν; Δεν το περιμένω βέβαια, γιατί μέχρι τώρα η τακτική τους άλλα δείχνει! Παρόλα αυτά ας αναμένομεν.
π/ Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

Ανώνυμος είπε...

Αν περιμένεις από τον Τσολογιάννη
και άλλες κουκουλοφόρες σφήκες να
ζητήσουν συγνώμη για τα γραφόμενά τους είσαι βαθιά νυχτωμένος π.Γερά-
σιμε και συγνώμη για την έκφραση!
ΟΛΕΣ οι σφηκοφωλιές-εκτός ελαχί
στων-βαράνε το ίδιο βιολί!!!

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου δεν είμαι νυχτωμένος αγαπητέ μου. Αναφέρομαι σε κάποιους εντός των "τειχών", σε κάποιους έγκυρους "μαχαιροβγάλτες", που έχουν μάλιστα την αίσθηση ότι, κρατούν δίκοπο μαχαίρι δικαιοσύνης!

π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης
Αννόβερο-Γερμανίας

Related Posts with Thumbnails